De haatbaard is duidelijk en resoluut: natúúrlijk is het raar, die kerstboom! Een boom in één huis naast de Koran? Godslaster! Rechtstreekse verdoemenis! Omdat de sharia dat zegt, overigens.

Dan hebben we de nuancebaard, uiterlijk niet van de haatbaard te onderscheiden, maar zijn woorden zijn zalvend. Hij zal zeggen dat een kerstboom niet zoveel met theologie te maken heeft, maar vooral met cultuur. En daar hoort bij dat we delen in de feestvreugde van Hollanders, ook al heeft die een andere theologische basis. Nou, daar kunnen we wel wat mee, nietwaar?

Wat dacht je van de stoppelbaard, de tweede- en derde generatie moslims? Die noemen wij bicultureel, want geboren in het ene land en opgegroeid in het andere land. Zij combineren de lusten en de lasten van het kerstfeest. Met een bling-bling boom in de woonkamer tel je op school of op de werkvloer in ieder geval mee en thuis, na het avondgebed, kun je met je ouders lachen om zoveel onzin. Nadat je de nieuwste iPad uitgepakt hebt.

Dan is er de baardloze, de goed ingeburgerde moslim. Die heeft op school goed opgelet, heeft zich verdiept in Bijbel en Koran en concludeert dat een kerstboom wel érg weinig te maken heeft met de geboorte van Christus. Helemaal niets, zeg maar. Maar ook hij denkt verder dan zijn afwezige baard en beseft dat de onderliggende boodschap van licht, hoop en een betere wereld het waard is om uit te dragen. Aan zijn vrouw en kinderen bijvoorbeeld.

Tot slot is er de ringbaard, de poldermoslim. Deze is een mix van alle eerder genoemde prototypes. Let maar eens op: hij vindt de islamitische interpretatie van Christus veel beter dan de christelijke. Hoezo, Jezus gekruisigd? Deze theologische dwaling kan hij echter goed combineren met het genuanceerde verhaal van Mohammed, die de mensen opriep om te houden van al zijn tegenstanders. Of was dat Jezus? Whatever, dat zegt in ieder geval de polderimam op YouTube.

Deze poldermoslim verdient zijn geld met een baan bij een gerespecteerd bedrijf, overheid of is actief in de politiek, en heeft kinderen die met Pasen gewoon eieren verzamelen. Een beetje hypocriet als zij niet met Kerst zouden meedoen, nietwaar? Dus staat er een sobere en niet al te grote supermarkt-boom in een hoekje te schitteren. Om al deze concessies te kunnen verantwoorden aan zijn moslimachterban leest hij zijn kinderen natuurlijk wel de Koranische versie van Christus voor.

En zijn kinderen? Die vinden het allemaal prachtig. Die zien namelijk geen boom, maar spectaculaire versiering. Die zien geen Koran of Bijbel, maar een verhaal waar ze over kunnen en willen dromen. Die zingen Kling Klokje Tingeling van Bethlehem via Mekka tot Holland. Die zien geen verschil in culturen, maar kunnen gewoon over alles meepraten. Dat, beste mensen, is nog wel het mooiste van Kerst anno nu: gewoon-lekker-gezellig-meedoen!

Enis-DNW (2)

Enis Odaci

Zakelijk leider en Programmaleider Communicatie

Als Zakelijker leider en als Programmaleider Communicatie liggen zijn hoofdtaken op het gebied van het doorontwikkelen van de organisatie …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.