In Leven met Wijsheid staat een citaat van Merton over de esthetiek van de shakers: ‘De bijzondere sierlijkheid van een shakerstoel is te danken aan het feit dat hij gemaakt is door iemand die zich kan voorstellen dat een engel zou kunnen komen die erop gaat zitten.’ (p. 214) Deze biografie heeft voor mij de eenvoud van zo’n shakerstoel waarbij de engel je met respect, eerlijkheid en lichtvoetigheid door het leven van Merton en zijn tijd neemt.

Deze Nederlandse vertaling berust op de derde druk van het Engelse origineel uit 2008. Hieruit blijkt wel de grote waardering en verspreiding die deze biografie kent. Jim Forest maakt gebruik van bekende en onbekende werken van Thomas Merton en van veel recente resultaten van het Merton onderzoek in de laatste jaren. De vele foto’s maken deze biografie ook een lust voor het oog. De uitgave bevat ook enkele internet links voor verdere studie en informatie over Thomas Merton en een goede index.

levenmetwijsheid

Er verschijnen momenteel heel wat vertalingen van Engelstalige monastieke auteurs. De vertaling laat echter meestal te wensen over. Het taalgebruik binnen de monastieke context is vaak zo specifiek of zo gelaagd dat een buitenstaander daar moeilijkheden mee heeft. In de onlangs vertaalde boeken van een andere beroemde Amerikaanse Trappist Thomas Keating (1923- ) is veel door een slechte vertaling onleesbaar en zelfs onverteerbaar geworden. De vertaling van Willy Eurlings en de Thomas Mertonvrienden van de Lage Landen van deze biografie van Merton is een ware verademing. De vertaler weet waar hij het over heeft en kent de context van het monastieke leven. Alle lof voor deze vertaling!

Leven met wijsheid is een uitgebreide beschrijving van het boeiende leven en veelzijdige werk van Thomas Merton. Het aangehaalde citaat, op de achterflap van het boek, van Paus Franciscus over Thomas Merton in zijn toespraak voor het Amerikaanse Cognres in 2015 is hopelijk voor velen aanleiding om deze biografie ter hand te nemen: “Thomas Merton blijft een bron van geestelijke inspiratie en een gids voor velen. Hij was bovenal een man van gebed, een denker die vragen stelde bij de zekerheden van zijn tijd en die nieuwe horizonnen opende voor mensen en voor de kerk. Hij was ook een man van dialoog, iemand die zich inzette voor vrede tussen volken en religies.”

Boekpresentatie Leven met wijsheid

Datum, tijd: 24 maart 2018, 14.30 – 17.00 uur
Locatie: Abdij Koningshoeven, Eindhovenseweg 3, Berkel-Enschot

U bent van harte uitgenodigd voor de boekpresentatie van Leven met wijsheid, Een biografie van Thomas Merton en het herdenken van het 50 jaar overlijden van Thomas Merton. Op deze dag zal o.a. auteur Jim Forest (in het Engels) een lezing geven. Hij heeft Thomas Merton gekend en met hem samengewerkt.

Voor meer informatie en om u aan te melden KLIK HIER.

SONY DSC

Dom Bernardus Peeters

Abt

Dom Bernardus Peeters is sinds 2005 abt van Abdij Koningshoeven in het Brabantse Berkel-Enschot. Regelmatig verzorgt hij lezingen over aan …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.