De apostel Paulus noemt haar de grootste kracht van de drie: de liefde. Hoop en geloof zijn daar volgens hem op terug te voeren. Maar hoe en waarin krijgt liefde gestalte?

Heel vroeg in de ochtend gingen we Signal Hill op, een van de bergen die in Kaapstad zelf liggen. Het laatste stuk omhoog lopend met een zaklantaarn in de hand. Steeds meer mensen, overal vandaan, sloten zich aan, op weg naar Secret Sunrise, daartoe opgeroepen via facebook. De stad onderaan de berg was nog onzichtbaar, gehuld in nevels met hier en daar een felle straatlantaarn die door de mist heen wist te dringen. Een licht stadsgeruis was hoorbaar maar klonk gedempt. Boven gekomen vertoonde zich een groot hart, gevorm door oneindig veel waxinelichtjes.

Secret-sunrise_zintijd

Elke deelnemer aan Secret Sunrise haalde zijn verlichte microfoon op. De bijeenkomst begon met een welkom en zachte muziek. Iemand vertelde een verhaal, aansluitend na een verstild fluitspel werden we uitgenodigd een kring te maken en daarna twee aan twee te dansen op de muziek. De muziek wisselde van stemming en een ritmische dans volgde. Telkens ontmoette je al dansend een ander met wie je de dans aanging en het oogcontact. Met de microfoon af waren mensen in een diepe stilte aan het dansen, met de microfoon op maakte je deel uit van een bijzondere ontmoeting, hoog op die berg.

Er zat energie in, afgewisseld met rustige beweging en meditatieve momenten, terwijl de zon langzaam over Kaapstad opkwam en het ochtendlicht viel over de dansende mensen. Er ontstond een bijzondere sfeer. Na een uur eindigde de sprookjesachtige bijeenkomst. Het was alsof je de deelnemers elk had leren kennen.

Secret Sunrise is ooit opgezet in Kaapstad om bewoners van deze vaak gewelddadige stad met een nieuw gevoel aan de dag te laten beginnen, liefdevol en met gedeelde vreugde, vanuit de schoonheid van een gezamenlijke ervaring. Inmiddels heeft Secret Sunrise zich internationaal verspreid via getrainde begeleiders en is het initiatief actief in 17 steden, waaronder Amsterdam.

Als de liefde de grootste kracht is, dan is de zoektocht naar liefde en verbinding de belangrijkste weg die wij samen kunnen gaan en die ieder onderweg verandert zoals Rumi het in de 13e eeuw al zei in een van zijn ‘Veertig regels van de liefde’:
De zoektocht naar Liefde verandert ons. Er is geen zoeker onder hen die naar Liefde zoeken, die niet rijper is geworden op de Weg ernaartoe. Zodra je op zoek gaat naar Liefde, begin je van binnen en van buiten te veranderen.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Felicia Dekkers

Felicia Dekkers

Redacteur

Felicia Dekkers is Neerlandica en studeerde later theologie. Zij werkte in het onderwijs (MO en HBO) en daarna als (beeld)redacteur bij …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.