Op deze vraag kun je geen antwoorden vinden die universeel, dus voor ieder van ons, geldig zijn. Bij deze vraag gaat het om prioriteiten stellen. Wat zijn mijn prioriteiten in het leven? Wat zijn de dingen die ik zoek in de persoon waarmee ik mijn leven wil delen? En voor de toekomst: hoe wil ik mijn kinderen opvoeden?

Ik ben opgegroeid in de Koptisch-orthodoxe kerk. Nog steeds behoor ik tot deze kerk en stop ik hier veel van mijn vrije tijd in, als dienaar maar ook als gelovige. Ik zou mijn kinderen binnen mijn geloofstraditie willen opvoeden. Binnen de verschillende kerken is er een, voor mij, te groot verschil tussen tradities, opvattingen en geloofsuiting.

Omdat mijn vrouw en ik tot één vlees willen worden, zoals in Genesis staat, moeten onze neuzen dezelfde kant op wijzen. Dat geldt voor het geloof maar ook voor andere zaken in het leven, zoals de opvoeding van onze kinderen. Vinden we het goed dat ze uitgaan of bij vriendjes logeren?

Ik vind het belangrijk om naar de kerk te gaan en kan geen relatie hebben met een vrouw voor wie de kerk geen prioriteit heeft. Ik kan mijn kinderen het vasten niet leren, als mijn vrouw op andere dagen vast. Je kunt geen twee kapiteins hebben die niet voor dezelfde vaarroute kiezen. Daarom zal mijn vrouw dezelfde geloofsovertuiging moeten dragen:
‘Geen stad of huis, tegen zichzelf verdeeld, zal standhouden’ (Mattheus 12:25).

Een tweede punt is dat ik niet zou willen dat iemand voor mijn geloof kiest omdat ze met mij wil zijn. Ik zou met een koptische willen trouwen die net als ik overtuigd is van het geloof op zichzelf, of ze van Nederlandse, Egyptische of Sudanese komaf is maakt niet uit.

Elk koppel sluit compromissen zodat ze samen kunnen leven. Als ik zou trouwen met iemand met een andere geloofsachtergrond, zou ik bereid moeten zijn om compromissen te sluiten. Maar omdat mijn geloof zo belangrijk voor mij is, ben ik niet hiertoe bereid.

Kortom: een persoonlijke vraag en een persoonlijk antwoord. Hoe sterker de positie van het geloof is in iemands leven, hoe moeilijker het zal zijn om te trouwen met iemand met een ander geloofsovertuiging. We mogen kritisch zijn bij het kiezen van onze levenspartner waarmee we de rest van ons wereldse leven mogen delen. En we mogen zeker ook kritisch zijn naar die persoon wat betreft de geloofsovertuiging.

De vrouw van mijn leven heb ik inmiddels gevonden. Ik ben sinds een jaar verloofd met mijn grote liefde!

Antonius Abdalla

huisarts, lid en dienaar van de Koptisch-Orthodoxe kerk

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.