Wat me trof in mijn werk was het gemak waarmee ik in gesprek kwam met studenten. Zij haalden met hun vragen bij mij naar boven wat mij ten diepste bezielde: mijn relatie met God. In mijn studententijd verloor ik de almachtige god die rechtstreeks ingrijpt in het leven van mensen, beloont en straft. Ik ontdekte dat God een relationeel wezen is, die als een ouder onvoorwaardelijk van mij houdt. In mijn omgang met studenten groeide deze relatie met God. Iedere student is als mens de moeite waard, ongeacht uiterlijk, gedrag of afkomst. In mijn toegankelijkheid voor een diversiteit aan studenten verbreedde mijn Vader zich tot onze Vader.

Door en na mijn afscheid werd mij helder dat wat ik momenteel heb met God anders is geworden. Velen vertelden mij in eigen woorden wat iemand die ik lang geleden als student leerde kennen mij schreef: “Jij was altijd op een zeer natuurlijke wijze in staat om me op een positieve manier aan het denken te zetten over de waarde van het leven. Je bent er enorm goed in om iedere student, ieder probleem en iedere worsteling als iets unieks te benaderen. Je kunt altijd het mooie in de mens zien, in ieder mens, zo lijkt het.” Ook hoorde ik menigmaal, wat een ander zo beschreef: “Je bent voor altijd in mijn gedachten door een gesprek dat veel indruk op me heeft gemaakt.”

De reacties van (oud)studenten deden mij goed en riepen in plaats van trots verbazing bij mij op. Ik heb in mijn ogen niets bijzonders gedaan. Ik was er, en ik was er doorgaans met veel plezier, maar dat dit op menig student zo’n effect zou hebben, is niet mijn verdienste. Nadenkend hierover komt bij mij boven wat Jezus zegt bij Johannes: “Wie mij ziet ziet de Vader.” Dit kan ik hem niet nazeggen, maar ik merk dat iets soortgelijks zich bij mij aan het ontwikkelen is. Het beroep van studenten op mij haalde naar boven wie mij ten diepste bezielde, en die reikt dieper dan een relatie. Soms laat God zich in mij voelen, zien, horen.

Stoppen met mijn werk was niet moeilijk. Ik vond het zalig met studenten te werken en ik heb genoten van mijn werk. Wat doorgaat is God in mijn leven. Deze diens gang laten gaan in de wereld, Deze vertegenwoordigen in onze wereld en Deze niet verbergen is een uitdaging die het afscheid mij helder heeft gemaakt.

Theo Koster

Theo Koster OP

Theoloog en emeritus studentenpastor

Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.