Kunst is voor mij onlosmakelijk verbonden met mijn levensbeschouwing. Door creatief bezig te zijn ben ik voor een klein moment bewust onderdeel van de creatie van ons bestaan die zich op elk moment afspeelt. Eén van de 99 namen van God in de islamitische traditie is al-muṣawwir, de vormer, die elk moment en onderdeel van ons bestaan vormgeeft. Dat ik voor een moment, hoe kort dan ook, hiervan onderdeel mag uitmaken, hoe klein dan ook, is een grote eer.

Bij Salaam Art ben ik werkzaam als schrijfster en componiste. Om inclusiviteit te garanderen maak ik in het componeren van muziek voor Salaam Art op het moment enkel gebruik van het allermooiste instrument dat ons mensen gegeven is: de stem. Het alleen werken met de menselijke stem lijkt op het eerste gezicht wellicht een lastige beperking, maar ik geloof dat het vaak juist in de beperking is, dat inspiratie zich schuilhoudt.

Het woord inspiratie betekent letterlijk ‘inademing’. Hierin zit voor mij een grote wijsheid verscholen. Alles wat mij toekomt in de vorm van inspiratie behoort mij net zomin toe als mijn adem. Mijn kunst is evenmin van mij als mijn adem dat is: het is een groot geschenk om iets te mogen maken, om de puzzelstukjes op hun plek te mogen zien vallen. Ik weet vaak helemaal niet waar ik aan begin als ik een tekst begin te schrijven, of een stuk componeer. Dit maakt dat het creatieve proces voor mij onlosmakelijk verbonden is met het islamitische kernconcept tawakkul (vertrouwen).

Wanneer ik mijn pen op het papier zet zonder te weten wat de uitkomst zal zijn, beoefen ik tawakkul. Ik oefen om vertrouwen te hebben dat degene die mij al mijn woorden geeft, mij de woorden zal geven die ik zoek. Ik oefen om vertrouwen te hebben dat degene die de vogels ongeleerd en ongevraagd hun melodieën schenkt, ook mij de melodie zal schenken die ik zoek.

Het samenwerken met Saïda Franken is voor mij een grote eer. Als oprichtster van Salaam Art belichaamt zij waar de stichting naar streeft: het vinden van vrede (salaam) door middel van kunst (art). We zijn een bijzonder duo: twee gevoelige, creatieve vrouwen van totaal verschillende generaties die elkaar meteen verstonden. Bij het eerste kopje thee voelde ik me al thuis bij Saïda. Na onze eerste ontmoeting heb ik, in de trein naar huis, meteen een gedicht geschreven naar aanleiding van een aantal tekeningen die ze mij had laten zien in haar atelier. Alsof er iets klikte tussen ons, twee zielen één gedachten. Twee zielen, één inspiratie.

Maar er is meer nodig dan enkel inspiratie om de projecten van Salaam Art te verwezenlijken. Daarom is Salaam Art inmiddels uitgegroeid tot een stichting met meerdere vrijwilligers die er gezamenlijk voor zorgen dat de ideeën voor projecten op (islamitische) basisscholen, interreligieuze theatervoorstellingen, workshops, tutorials en lees- en doeboekjes voor kinderen, gerealiseerd kunnen worden. Ik ben erg dankbaar dat ik daaraan mijn steentje mag bijdragen.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.

Wietske Merison

Schrijver

Wietske Merison probeert als interfaith en islamitisch geestelijk verzorger, theoloog en mensenrechtenjurist bij te dragen aan meer …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.