Verontwaardiging? Zeker. Maar toch niet meer of minder dan voorheen? Wat is kortstondige verontwaardiging waard, als deze even snel wegebt als de nodeloos verdronken lichamen van moeders, vaders en kinderen? Vermiste mensen, verdronken en vergeten door iedereen behalve hun naasten, die in een oceaan van rouw worden geworpen.

Nee, misschien geen verontwaardiging, niet meer of minder dan voorheen.

Vermoeidheid? De rauwe zinloosheid van het tegenhouden van mensen die op de vlucht zijn. Van papieren werkelijkheden, officiële procedures, bureaucratie en realisme – want het is ‘realistisch’ om medemensen als onmensen te behandelen. Van een beschaafd continent dat heus vindt dat ‘zwarte levens ertoe doen’, behalve als het erop aan komt.

Ja, vermoeidheid.

Moria. Naam van een verschrikking die niet verbijstert, niet verontwaardigt, niet meer of minder dan voorheen. Naam van een zelfverklaarde beschaving die moe van zichzelf is geworden.

Doodmoe.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
stephan

Stephan Huijboom

Filosoof

Stephan Huijboom is filosoof en opiniemaker bij het Apostolisch Genootschap.
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.