En van mijn vader leerde ik dat de profeet Mohamed gezegd zou hebben: “Er zijn drie dingen die we pas bij verlies op waarde weten te schatten: de jeugd als we oud zijn, onze gezondheid als we ziek worden en de tijd als ze uit onze handen glipt.”

Zo zijn er ook woorden, woorden die pas betekenis krijgen, als we oog in oog staan met het tegenovergestelde. Geweldloosheid is zo’n woord, het wordt zichtbaar als ze tegenover geweld staat. Dat is het moment waarop de persoon in kwestie de kans krijgt te tonen voor welke waarde hij of zij staat. Dat tonen maakt dat de woorden stijgen van het niveau van lippendienst naar het niveau van verwezenlijking van een waarde. In mijn leven mocht ik die keuze maken toen de man waarmee ik getrouwd was over mij heen gebogen stond en onophoudelijk op mijn buik trapte en mijn keel dichtkneep. Hij stond met zijn rug naar de trap. Zou ik tussen zijn benen schoppen en zo mijzelf bevrijden met een grote kans dat hij achterover van de trap zou vallen met alle gevolgen van dien…

Zelfverdediging was toegestaan, maar de gevolgen, de gevolgen… Mijn geweten, de waarden waar ik voor stond, maakte in enkele seconden een calculatie en ik koos ervoor om te wachten, te wachten tot hij mij los liet. In die paar secondes voelde ik in mijn lijf dat dit het moment was waarop de waarde geweldloosheid – die ik zeer hoog acht – in praktijk gebracht kon worden. Het was de laatste keer dat hij mij sloeg. Hierna eindigde ik het huwelijk, want ik, ik geloof niet in geweld.

Terreur met terreur beantwoorden, voor iedere bom een regen aan bommen, dat is geen beschaving. Het is 100 katten door de straat laten rennen en de kijker toeschreeuwen: de straat is leeg, de straat is leeg!! Daarom, daarom hoop ik dat het ons lukt te zien en te begrijpen dat de onrust in de wereld, de turbulente tijd waarin we nu leven, onze kans is om de beschaving waar we zo prat op gaan ook te laten zien.

Bovenstaande tekst werd eergisteravond door Naeeda Aurangzeb uitgesproken tijdens de IKON-kerstspecial ‘Uit het hart’. 

Naeeda Aurangzeb

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.