Een netwerk van instituten

Een van die mogelijkheden wordt gevormd door de Nederlandse instituten die in diverse Arabische landen waren gesticht. We hebben het dan over de instituten in Cairo (Egypte), dat samen met Vlaanderen beheerd wordt, Damascus (Syrië) en het recent, in 2006, gestichte NIMAR in Rabat (Marokko). Er zijn ook instituten in andere islamitische landen zoals Turkije en wel in Istanbul en Ankara en Indonesië, in Jakarta. De instituten vormen onmisbare liaisons voor wetenschappelijke, culture en politieke contacten tussen Nederland en de  (Arabisch-)islamitische wereld.

Oh oh, die Arabische Lente

Maar, er werd boven al naar verwezen, de Arabische Lente heeft veel frustraties, boosheid en helaas ook geweld en burgeroorlogen opgeroepen. Iedereen is op de hoogte van de onrust in Egypte. Iedereen weet dat niemand zijn of haar leven zeker is in Syrië. En dat heeft ook gevolgen voor de Nederlandse instituten aldaar. Het instituut in Syrië is definitief gesloten. In Egypte is de situatie niet zo dramatisch als in Syrië maar het is onverantwoord om studenten naar Cairo te sturen. Ze lopen te veel gevaar en daarom zijn de activiteiten van het Caireens instituut tot een minimum beperkt.

Lees hier verder.

Bron: TPO

Jan Jaap de Ruiter

Jan Jaap de Ruiter

Arabist

Jan Jaap de Ruiter (1959) is arabist en de Arabische taal is zijn grote -professionele- liefde. Het Arabisch is een van de twee ankerpunten …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.