Terwijl in mijn leef- en werkomgeving antibiotica resistente griep- en andere virussen het fysieke leven ondermijnen, is Keulen sinds eind vorig jaar in de greep van een ander soort koorts. Een Belgische verslaggeefster werd vorige week voor een draaiende camera betast en seksueel belaagd, aldus de Keulse commissaris van politie. Een andere vrouw werd vroeg op de terugweg naar huis neergeslagen en ‘kennelijk ook verkracht’. De politie verklaart de stijging uit de grotere aangiftebereidheid sinds de massale aanrandingen in de nieuwjaarsnacht in Keulen.

Geloofwaardigheid

De berichten komen niet als een verrassing. ‘Je kan er op zitten wachten, met Carnaval slaan ze weer toe!’ klonk het in mijn omgeving. Wat wordt er nu eigenlijk gemeld? Twee keer zoveel aangiften van zedendelicten, twee gevallen van kennelijk verkrachting, grotere aangiftebereidheid, massale aanrandingen tijdens Oud en Nieuw. Dat massale is inmiddels feitelijk teruggebracht, maar het beklijft door alle berichtgeving. Dat vrouwen nu eerder aangifte doen van ongepast en onwenselijk mannengedrag is niet zo verwonderlijk. Dat ‘kennelijke aanranding’ zit me niet lekker. Waarom dit op deze manier melden, terwijl aangiftes nog onderzocht moeten worden? Wie slaan er nu toe en waarom? Is het ook niet enorm stom om voor een draaiende camera een reporter te betasten? Stupiditeit, mediageil of provocatief een middelvinger opsteken naar de autoriteiten? Wie of wat kan ik nog geloven?

Waarheid en fictie

Wat in de media te lezen is, blijkt later genuanceerder te liggen. Niet dat het daardoor minder erg is of we een meer gelaten of zelfs onverschillige houding dienen aan te nemen, maar het geeft te denken: wát ervan te denken? Wat is er nu werkelijk gebeurd, door wie en met wie? Aan de ene kant treedt onverschilligheid op door het ‘cry wolf’-effect, aan de andere kant gebruiken partijen, die gedijen op verdeeldheid, de onduidelijkheid door de ‘waar rook is, is vuur’ gedachte te voeden. Niet uit overwegingen van veiligheid, maar om zichzelf te profileren en meelopers te mobiliseren voor een vingerwijzende, te kort voor de bocht ideologie. Zowel de angst als de aandacht drijven op het onderbuikgevoel van het gevaar niet meer thuis te kunnen zijn in eigen land. De toename aan vluchtelingen lijkt die angst alleen maar te rechtvaardigen. Angst, provocatie, hysterie, het is besmettelijk.

Night Fever

Temidden van al dit koortsachtig tumult, aan hetzelfde plein waar de jaarwisseling zo hectisch verliep, domineert de imposante Dom van Keulen als een baken van vrede en verdraagzaamheid de omgeving. Boven een zijdeur, tegenover het station, hangt een groot bord met de tekst: Die Kirche verwirft jede Diskriminierung eines Menschen und jeden gewaltakt gegen ihn um seiner Rasse oder Farbe, seiner Standes oder seiner Religion willen, weil dies dem Geist  Christi widerspricht. Elke derde zaterdag van de maand steken honderden mensen het plein over om in de enkel met theelichtjes en kleine lampen verlichte kerk deel te nemen aan de zogenaamde Night Fever. Het comité van welkom bestaat niet uit agenten, maar enthousiaste vrijwilligers. Hier worden geen anti-aanrandingsfolders uitgedeeld, maar warme begroetingen, kaarsjes en ‘dank u voor uw bezoek’ kaartjes. Van 18.30 tot 23.00 uur lopen mensen, veel jong en ook ouder, hier in en uit om zich te laven rust, bescheiden live muziek, stilte en samenzijn. Meditatiebankjes en stoelen, altaartreden vol kaarsjes, manden met gebeden en Bijbelteksten vormen het decor van bezinning.

Sanctuary

Een kerk is van oudsher een vrijplaats, gewijde grond waar men veilig was voor de buitenwereld, een ruimte om op adem en tot rust te komen. Dat gebeurt dan ook tijdens de maandelijkse Night Fever inloop. Ik was er eind oktober vorig jaar, tijdens het weekend dat de Keulse burgermoeder is aangevallen. Er was onrust in de stad. In de Dom heerste een warme sfeer van verdraagzaamheid. Veel jongeren kwamen in groepjes binnen. Bijna iedereen brandde een kaarsje, velen namen plaats op de meditatiebankjes en verstilden voor het altaar. Vaders en moeders met jonge kinderen beantwoordden rustig de vragen van hun kroost. Er werd gebeden. Ik stak mijn kaarsje aan, nam een Bijbeltekst uit een mandje en zocht een plaats. Achterin gezeten zag ik hoe jongeren elkaars handen vasthielden en zwijgend genoten van de muziek. Een enkeling ging op uitnodiging naar catechese, de meesten bleven in gedachten of gebed verzonken zitten. Drie jonge mannen stonden hun plaats af aan ouderen. Aziaten, Europeanen, Amerikanen, Noord-Afrikanen, blank en gekleurd, oud en jong, rijk en arm, kwamen samen. Hier was rust en toewijding. Mensen glimlachten naar elkaar. Dat is ook besmettelijk. Dat is ook Keulen.

Ongewapend machtig

De kracht van kwetsbaarheid, ik heb dat lang een lastig begrip gevonden. Een paradox die me vreemd voorkwam. Gaandeweg heeft het grote betekenis gekregen. Ik kan me wapenen, ommuren, verstoppen voor al het onverwachte of onbekende dat op mijn pad komt. Leuk of niet, het gebeurt toch. Wat levert mij dat op? Weinig meer dan nog meer angst, onzekerheid en verwijdering. Verarming ook. Het is soms eng om je open te stellen voor iets of iemand, zo ver van je eigen leefwereld, waarvan je niet weet hoe die denkt en handelt. Maar is dat andersom niet net zo? De vluchtelingen die nu zo’n enorm appel op onze openheid en hulpvaardigheid doen, gaan die nog niet meer het onbekende tegemoet? In een totale afhankelijkheidspositie verkeren, is nog zoveel graadjes erger dan vanuit je eigen land en warme huis, de ander naar je toe zien komen. Slap geouwehoer? Poeslieverige, correcte linksigheid? Het zal best. Eerlijk reflecterend, even verder denkend dan de waan van de dag vol geschreeuwde meningen en vooroordelen, stel ik me voor hoe het zou zijn als ik alles en iedereen achter zou moeten laten. Dan zou ik dankbaar en blij zijn met open armen. Met aandacht en hulp. Met genuanceerdheid. Die ander, die vreemde, de vluchteling, dat ben ik. Dat zijn ook de mijnen. En ik vertrouw ons liever toe aan het licht dan aan het duister. Tijdens mijn volgende Night Fever brand ik meer kaarsjes.

Voor meer informatie over de Night Fever-samenkomsten: klik hier.

 

marianne

Marianne van Waterschoot

Communicatiecoördinator

Marianne van Waterschoot werkt momenteel als communicatiecoördinator voor twee parochies. Ze doet daarnaast redactie & vertaalwerk en …
Profiel-pagina
Al 3 reacties — praat mee.