Toen wij vorig jaar ons jaren dertig huis met label D kochten was het voor ons meteen duidelijk dat we dat wilden verduurzamen. Maar waar begin je als je je huis en je dorp nog niet kent?

Wat ik in de verduurzaming van ons huis heb ervaren is dat het hebben van de juiste connecties de belangrijkste sleutel is tot succes. Vrienden van ons raadden hun eigen duurzaamheidsadviseur aan. Een gouden tip! En leuk voor ons: adviseur Ron woont bij ons om de hoek. Ron heeft in no time met behulp van een energiescan (metingen en observaties) alle hiaten en opties in kaart gebracht. Er kon veel meer met ons oude huis dan we dachten!

Eerst isoleren

Met hulp van Ron werden wij zelf aannemer van ons verduurzamingsproject en met zijn goede connecties vonden we snel betaalbare en betrouwbare partijen die ook nog vlot aan de slag konden.

We begonnen met de isolatie. Daar is de grootste winst te halen, want als de warmte binnenblijft hoef je minder te verwarmen en bespaar je dus op energiegebruik en kosten.

De zoldervloer lieten we biobased isoleren, met cellulose.  Toen we de spouwmuur lieten isoleren (ja, ons jaren dertig-huis heeft een spouwmuur!) bleek er een groot gat tussen de meterkast en de spouwmuur en was onze meterkast ineens ‘besneeuwd met witte vlokjes‘. De kierenjacht was begonnen!

Een ijskoude Sinterklaasavond

Op 5 december waren de ramen aan de beurt: alle ramen zijn vervangen door HR++ glas. Het was een ijskoude dag en toen de ramen erin zaten was het binnen 11 graden en besloten wij het heerlijk avondje in het plaatselijke restaurant door te brengen. Bij het vervangen van de ramen kreeg ik buikpijn bij het idee dat al die oude ramen op de vuilnisbelt zouden belanden, maar de glaszetter wist me te verzekeren dat de ramen worden verpulverd en dat daar weer nieuwe ramen van worden gemaakt. En ik hield er een paar achter voor onze nog te bouwen ‘koude bak’ in de moestuin.

Een warmtepomp kiezen

Warmtepompen komen in allerlei soorten en merken en zijn lastig te vergelijken. Bij de keuze bleek het ons minder om de technische details en de kosten te gaan, als wel om de mens die het ging plaatsen en de adviezen die daarbij kwamen. De installateur die we kozen, André, adviseerde ons eerst te testen of de radiatoren en vloerverwarming het huis wel warm kunnen krijgen met water op lage temperatuur. Immers, een warmtepomp werkt met lage temperatuur, anders kost het te veel stroom. En er kwam een tussenstap: een warmte-terugwin-ventilator waarmee we de benedenverdieping ventileren. Het resultaat is heerlijk: geen vochtig oud-huis-klimaat, maar een aangename luchtvochtigheid waar mijn longen wel bij varen.

IMG_20250303_141538
De buiten-unit van de warmtepomp

De warmtetest

Voor de test stond onze CV een maand lang op ongeveer 35 graden. Het huis werd meestal goed warm, alleen de hele koude dagen trok ie niet goed. Bijkomend voordeel van deze ‘test’ was dat we goed gingen ontdekken waar de resterende ‘warmtelekken’ in huis zaten. Want een oud huis heeft veel kieren en gaten en die moet je natuurlijk wel opsporen en dichten om het systeem energiezuinig te maken.

Hij doet het!

Een aantal dagen was André uiteindelijk bezig met de klus: een paar radiatoren en knoppen vervangen, buizen vervangen en verleggen, alle gaten en kieren dichten en de buiten- en de binnen-unit van de warmtepomp plaatsen. In de tussentijd douchten wij koud en verbaasden ons over de hoeveelheid verpakkingsmateriaal waarmee alles ons huis in kwam. Zijn we nog duurzaam bezig?

Net voor het weekend kon de warmtepomp aan en werd het hier weer heerlijk warm en hebben we nu een douche waar we niet meer onder weg willen (ik voel een waterbesparingsproject aankomen…).

Het duurde overigens wel een paar dagen voordat we de juiste instellingen hadden waarmee het zowel boven als beneden niet te warm en niet te koud werd.

Het leukste komt nog

Inmiddels heb ik bij de netbeheerder aangegeven dat ons huis geen gasaansluiting meer nodig heeft en komen zij binnenkort de gasmeter en aansluiting verwijderen. Het is gelukt, we zijn van het gas af!

Wat begon met een intentie, werd een groot avontuur, dat ons veel energie (en geld) kostte en nog veel meer moois opleverde: een aangenamer binnen klimaat in ons huis, van het gas af (!), mooie contacten en heel veel kennis over duurzaamheid in en om het huis. En voldoening dat ons dit is gelukt. Op naar de laatste stap: de zonnepanelen.

Doortje profielfoto

Doortje ’t Hart

Doortje ’t Hart (1967) probeert zowel professioneel als privé bij te dragen aan een mooiere wereld. Als zelfstandig ondernemer …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.