Vrijheid van meningsuiting is tenslotte lastig af te bakenen, en ook afhankelijk van de tijdgeest en wie aan de knopjes draait. Alle reden dus om het niet te begrenzen. En ja, zucht, ook beledigen of de ander met slinkse woorden vernederen horen er helaas bij. Maar vrijheid van meningsuiting staat mijlenver boven vrijheid van beledigen. Het is te vergelijken met je hoofd en hart beargumenteren versus continu schaamteloos je onderbuikgevoelens de vrije loop laten. Het is buitengewoon zwak, gemeen en kinderachtig om slechts voldoening te halen door de ander met woorden neer te sabelen, zeker wanneer het gericht is tegen een persoon of achtergestelde groep die niet altijd de mogelijkheid of hetzelfde podium heeft om met woorden terug te slaan. Wilders doet met zijn generaliserende uitspraken Marokkaanse Nederlanders die hard werken voor hun brood en goed meedoen tekort. Achteraf bedoelde hij naar eigen zeggen ‘minder criminele Marokkanen’. Nou, wie kan daar op tegen zijn? Het was echter niet wat hij op een PVV-bijeenkomst in 2014 herhaalde.

Als het gaat om hoe de populist Wilders zich profileert, dan lijkt hij verdacht veel op sommige jonge ontspoorde Marokkaanse Nederlanders die ik recentelijk in het kader van mijn onderzoek heb gesproken. Ook zij zijn in het publieke domein best agressief en provocatief in hun communicatie en smijten met grote woorden om hun gal te spuwen. Ze scheren net als de Marokkanenhater zowel de Nederlanders als Marokkanen over één kam en zoeken vaak de schuld van hun ontsporing buiten zichzelf. En als ze zich moeten verantwoorden bij de rechterlijke macht, willen ze alleen hun zelfbeklag bevestigd zien. Het kan hen ook niets schelen dat hun misstappen de reputatie van Marokkanen geen goed doet in Nederland. Zie daar de overeenkomsten met Wilders. Ook hij klaagt steen en been als iemand hem ter verantwoording roept om wat hij nu weer verkeerd heeft gezegd, want dan is hij verkeerd begrepen. Dat Nederland door hem een slechter imago krijgt in het buitenland lapt hij ook aan zijn laars. En wanneer hij het debat niet kan winnen op argumenten, dan nestelt hij zich gewoon in zijn slachtofferrol. Dan begint hij net als sommige verdwaalde jonge Marokkaanse Nederlanders nog meer onzin bij elkaar te schreeuwen. En tja, ze krijgen inderdaad overdreven veel aandacht van de media die ze vervolgens beschuldigen dat zij een karikatuur van hen maken.

Ik word zelf ook moe van zulke figuren, of het nu om de slachtofferrol van Wilders gaat of een klein deel van de jonge Marokkaanse Nederlanders die de weg compleet kwijt zijn geraakt of radicaliseren. Wat ze gemeen hebben is het zwartepieten en met hun kleingeestige uitspraken Nederland kleineren. Maar als ze te vaak in de media verschijnen en zo het wij-zij denken versterken wil ik ook graag de andere kant van het veel grotere Nederland belichten. Het Nederland dat volop kansen biedt aan iedereen, het Nederland waar verreweg de meeste Nederlanders en Marokkanen in harmonie samenleven en ja waar iedereen mag zeggen wat ie wil.

Als ik terugkijk op het hele proces dan heeft deze zinloze aangifte onnodig veel belastinggeld, tijd en negatieve energie gekost en helemaal niets opgelost. Hij heeft slechts zijn rioolcampagne op kosten van de staat kunnen financieren en de Nederlandse samenleving meer kwaad dan goed gedaan.

Youssef Azghari

Schrijver

Auteur van ‘Mijn Jihad: Waarom de westerse waarden niet botsen met de islam’
Profiel-pagina
Al 4 reacties — praat mee.