Heeft hij een Messias complex? Je zou denken van wel, ook gezien de beelden laatst uit het Kremlin. Zelf klein van gestalte, zagen we hem achter zijn bureau zitten, in een zaal die aan een tempel doet denken. Voor hem strekte zich een onafzienbare plas plavuizen uit, want ‘de zee is niet meer’ zegt het bijbelboek Openbaring over de nieuwe hemel en aarde. Aan de verre overkant van die marmeren zee bogen huiverend zijn adviseurs als onderdanige engelen.

Al langer cultiveert hij met blote borst het imago van een halfgod, vechtend met wilde dieren in geënsceneerde filmpjes. En als de tempel van het Kremlin hem te klein wordt, vlucht hij naar een van zijn twintig villa’s of paleizen. Hij heeft heel wat stenen om zijn hoofd op te leggen.

Poetins grootvader was de huiskok van zowel Lenin als Stalin. In dezelfde trant bereidt zijn kleinzoon helse recepten. Hij vergiet niet zijn eigen bloed, maar dat van anderen. Al als KGB-officier voorzag Poetin de wrede Duitse terroristengroep Rote Armee Fraktion van wapens.

Bij zijn visie van Rusland als het messiaanse rijk passen geen feiten die daarmee strijdig zijn. Na de val van de Berlijnse muur verbrandde hij belastende KGB dossiers. Pas nog liet hij de oudste mensenrechtenorganisatie van het land (Memorial) verbieden, die de misdaden van Rusland in kaart brengt. Zoals de holodomor, de door Stalin geregisseerde hongersnood waardoor miljoenen Oekraïners stierven.

De kerk als verlengstuk

Blijkens onder meer de kruistochten en het kindermisbruik, is het Christus nooit helemaal gelukt om de kerk naar zijn hand te zetten. Poetin wel. De Russisch-Orthodoxe Kerk is een verlengstuk van het Kremlin geworden. Het inpikken van de Krim rechtvaardigt hij vanwege het feit dat prins Vladimir daar als eerste orthodoxe gelovige gedoopt werd, en daarmee de basis van de Russische cultuur legde.

Poetins nationalistische kruis om zijn nek weegt zwaar. Wel zijn er, zoals Simon van Cyrene bij Jezus, mensen die hem helpen het te dragen. Bij ons tillen politici als Geert Wilders en Thierry Baudet graag mee. Maar uiteindelijk zal ook Poetin onder zijn kruis bezwijken. Mensen zijn nu eenmaal sterfelijk, ook messiassen. Misschien had hij daarvan al een voorgevoel toen hij voor het coronavirus zijn tempel in Moskou uit vluchtte en zich wekenlang voor de wereld verschool.

Als hij dood is, zal hij dan weer verrijzen? Als de zoveelste tsaar-achtige tiran van Rusland?

Anders dan bij Jezus, zal dat afhangen van de wachters bij zijn graf.

JJ Suurmond

Jean-Jacques Suurmond

Publicist

Jean-Jacques Suurmond is pastor, coach/supervisor en publicist. Van hem verscheen eind 2022 een vertaling en bewerking van de klassieker …
Profiel-pagina
Al 4 reacties — praat mee.