Nee dus. In het populisme zit een zelfvernietigend mechanisme ingebouwd. De eerste populistische partij die in ons land de macht kreeg was in 2002 de Lijst Pim Fortuyn (LPF), met maar liefst vier ministers en vijf staatssecretarissen. Al binnen een paar maanden ontplofte het kabinet. Vandaag is de partij in geen velden of wegen meer te bekennen.

In tegenstelling tot wat verwacht werd, sleepte op verkiezingsdag de PVV bij lange na geen meerderheid binnen. De reden? De chaos van Donald Trump die in de VS zijn populistische beloften in daden probeert om te zetten. Denk ook aan de wankele toekomst na het Brexit-referendum van het Verenigd Koninkrijk waar de prijzen stijgen, talrijke bedrijven zich voorbereiden om het land te verlaten, en Schotland zich dreigt af te scheiden. En dan de lange tenen van Ankara. President Erdogan schopt als een driftig straatjochie tegen onze zere plekken, zoals Srebrenica en het door de nazi’s kapot gebombardeerde Rotterdam. De straten veranderden in een bloedrode zee van Turkse vlaggen.

Geen wonder dat zelfs Nederlanders die zich thuis op de bank graag in laten pakken door de retoriek van Wilders, zich nog eens goed achter de oren krabden. Ze stemden minder op de PVV en meer op andere partijen die weliswaar ook rechts zijn maar democratischer, met een minder smalle blik op de wereld.

De verkiezingsuitslag bewijst dat het populisme zijn eigen grootste vijand is.

jjsuurmond 2023 – kopie

Jean-Jacques Suurmond

Publicist

Jean-Jacques Suurmond is pastor, coach/supervisor en publicist. Van hem verscheen eind 2022 een vertaling en bewerking van de klassieker …
Profiel-pagina
Al 4 reacties — praat mee.