Als ik goed luister naar dat voornemen van meer sporten en gezonder eten, dan hoor ik een stem die zegt dat ik beter voor mijzelf wil zorgen. Daar zit de liefde en die gaat verder dan allerlei schoonheidsidealen dat ik er als een topmodel uit moet zien. Een ideaal dat onbereikbaar is en alleen maar frustratie met zich meebrengt. Als ik luister naar die zorgzame stem dan weet ik dat ik eerst mijn eigen zuurstofmasker moet opdoen voordat ik de hele wereld een zuurstofmasker wil geven. Niet voor niets zegt de stewardess in het vliegtuig dat wij eerst zelf een zuurstofmasker moeten opdoen voordat wij dat voor onze kinderen doen. En past dit nu bij een column op een platform als NieuwWij.nl?

Juist wel, want als we verschillen willen verbinden, zullen we moeten luisteren. En dat luisteren begint bij onszelf. Hoe goed ken ik mijzelf, en hoe goed gaat het met mij? Als het goed gaat, kan ik zorgen voor de verbinding. Vanuit een liefdevol ‘ik’ kom ik tot een liefdevol ‘wij’. Het begint met die gedachte dat er een fundament van liefde moet worden gebouwd in mij, om zo de ander te ontmoeten.

Jacinda Ardern, de minister-president van Nieuw-Zeeland, zei niet voor niets in een interview dat een van haar grootste opdrachten is om vriendelijkheid te brengen. Nu heb ik geen grootheidswaan dat ik mij met haar wil vergelijken, maar ik ben wel zeer geïnspireerd door haar uitspraken. Zij gebruikt het wereldtoneel juist ook voor het uitdragen van een waardengedreven politiek vanuit empathie, vriendelijkheid en… ja daar is dat woord waarvan ik zo hou: liefde.

Dat nieuwe schrift ga ik volschrijven met ideeën om dat liefdevolle gesprek te bouwen met mijzelf en met de ander. Gesprekken waar luisteren centraal staat, en eerlijkheid en volledigheid. Waar geen valse beloften worden gedaan en wel gezamenlijk wordt gebouwd aan dat wat wel kan. Dus inderdaad niet zeven dagen per week naar de sportschool, maar wel iedere dag twintig minuten wandelen. En niet roepen dat ik als voorzitter de oplossing heb voor alles, maar wel mensen uitnodigen om in gesprek te gaan in complete gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid. Om te herstellen van dat wat krom is gegroeid.

Proost op het liefdevolle gesprek!

1653508800352

Tanja Jadnanansing

Tanja Jadnanansing is de dochter van een Surinaams/Hindoestaanse vader en een Arubaanse moeder. Ze studeerde Rechten en was onder meer …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.