Geachte moskeebezoekers,

Met schaamte in mijn hart schrijf ik u deze woorden. Zelf ben ik geboren en getogen in uw stad Enschede.

Voor dat ik, in de zestiger jaren, naar het buitenland vertrok om de studie voor rabbijn te gaan volgen, groeide ik als kind op, in en rond de grote synagoge aan de Prinsenstraat. Dat is niet ver van waar nu uw moskee staat en niet ver van de plaats waar enkele dagen geleden geprobeerd werd de bouwplaats van uw nieuwe gebedshuis op zo een afschuwelijke manier te ontwijden.

Bewust kies ik de woorden ‘geprobeerd te ontwijden’. In mijn bescheiden mening, daar waar het gaat om een heilige gebedsplaats die gaat dienen om de Allerhoogste in Zijn gebed te eren, zal het nooit mogelijk zijn om deze plek door onverlaten te ontwijden.

Zoals gezegd, als oud-stadgenoot, schrijf ik u deze woorden met schaamte in mijn hart. Maar daar tegenover voel ik de verbondenheid met u en uw gemeenschap, juist in die stad waar ik zelf in alle tolerantie heb mogen opgroeien.

Woensdagavond a.s. vindt in de grote As Soennah Moskee in Den Haag een belangrijke bijeenkomst plaats. Vanwege een recente dreiging aan het adres van de moskeebezoekers is het contact ontstaan tussen de Moskee en de Joodse gemeenschap. Beiden zijn wij immers geloofsgemeenschappen die in ons land te maken hebben met bedreigingen en aanslagen. Op deze avond willen wij de samenleving om ons heen deelgenoot laten zijn van onze inspanning om angst en de onzekerheid om te zetten tot een versterkende kracht, tot zegen van onze gemeenschappen en de samenleving waar wij deel van uit maken.

Op deze avond zullen wij ook zeker stil staan bij wat onze Enschedese Moslimgemeenschap in deze dagen door maakt.

Wij wensen u veel zegen toe en kijken met u uit naar de officiële opening en inwijding van uw in aanbouw zijnde moskee, insh’Allah.

G’ds zegen voor uw werk, Salaam, shalom

Rabbijn Lody B. van de Kamp

Lody van de Kamp2

Lody van de Kamp

Rabbijn

Afkomstig uit een Joods gezin waarvan de vader twee jaar doorbracht in het concentratiekamp Auschwitz en de moeder als onderduikster de …
Profiel-pagina
Al 12 reacties — praat mee.