Beste Bibi,

Dank je wel voor je mooie brief. Laat ik als eerste zeggen dat ik je geloofsbeleving respecteer en ook vind dat die het verdient om met rust te worden gelaten en te worden beschermd als anderen die je zouden willen ontzeggen. Je zal mij altijd aan je zijde vinden om vrij te kunnen geloven en in het geloof je eigen keuzes te kunnen maken. Je maakt keuzes die ik misschien niet helemaal na kan voelen maar dat doet er niet toe.

Helaas is niet iedereen in jouw positie.

En laat ik als eerste zeggen dat je brief ook is gebaseerd op een misverstand. Ik zeg niet dat vrouwen zich ‘onderwerpen’, ik stel de vraag waarom ze ‘trouw’ zijn aan een geloof dat vaak zo hardvochtig is (zie bijvoorbeeld het persbericht waarnaar je linkt).

De serie die ik met Hassnae Bouazza maak heeft twee doelen. Als eerste om islamitische vrouwen zelf aan het woord te laten: er wordt genoeg over hen gepraat. Vrouwen uit verschillende landen die verschillende geloofsstromingen representeren (van een Alevitische tot een aanhangster van de pure islam) komen aan het woord. Ik veroordeel ook niemand, ben benieuwd naar hun beweegredenen en gevoelens en confronteer ze soms met mijn culturele oordelen. Dat laatste doe ik ook omdat ik daarmee een stem hoop te geven aan de vragen die veel niet-moslims hebben (bijvoorbeeld, mag homoseksualiteit? Waarom mag er niet gezoend worden voor het huwelijk, enz.). De antwoorden van de geïnterviewde vrouwen krijgen alle ruimte en worden door mij gerespecteerd.

Het tweede doel is om de discussie over vrijheid en emancipatie in de islamitische wereld hier meer aandacht te geven, zonder dat het meteen weer een anti-islam betoog wordt. De vrouwen die bijvoorbeeld het familierecht in Marokko herschrijven (Latifa Jbabdi, aflevering 6) of vechten voor politieke rechten in Saoedi-Arabië (Souad Al Shammary, aflevering 4) verdienen wat mij betreft internationale steun. De vrouwen die wij interviewen zoeken allemaal hun eigen, vrije en gerespecteerde plek in het geloof, zonder het geloof te willen verlaten.

Jij zegt dat vrouwen in de islam alleen ‘Hem’ hebben te dienen, en niemand anders. Dat is een prachtige overtuiging maar ik denk dat de werkelijkheid voor veel vrouwen in andere landen, maar ook hier in Nederland, een andere is. Er zijn nogal wat geestelijken, heersers, vaders, anderen, die menen namens Hem regels aan vrouwen te mogen opleggen. Die regels variëren van eisen over maagdelijkheid, gesluierd over straat gaan tot bepalingen over het gezag over kinderen, de gelijkwaardigheid in het huwelijk, erfrecht, enz. Fadwa, de vrouw die wij in de eerste aflevering interviewen, vertelt nog altijd bang te zijn voor de straffende god (zoals haar vader haar heeft ingeprent) als zij bijvoorbeeld omgang heeft met een niet-moslim of kleding draagt die niet betamelijk genoeg zou zijn. Na de uitzending over de Pakistaanse actrice twitterde een Nederlandse moslima mij dat zij onmogelijk een moslima kon zijn vanwege haar kleding (of het gebrek eraan) en levensstijl. Ofwel, ik denk dat er binnen de islam erg veel regels en verboden voor vrouwen gelden die hen beklemmen en onvrij maken.

Als ik jouw brief goed begrijp, dan vind jij dat je enkel rekenschap hebt af te leggen aan hem. Eigenlijk denk ik dat je dan met mij de hardvochtigheid van sommige conservatieve imams zou moeten verafschuwen die vinden dat vrouwen geslagen mogen worden. Of bekijk anders eens dit filmpje waarmee een Nederlandse moskee op haar site adverteert: https://www.youtube.com/watch?v=d55thwza8PU. Je zal het toch met me eens zijn dat de opvatting van deze geestelijke over vrouwen vreselijk en onvrij is?

Juist omdat ik vind dat vrouwen vrij moeten zijn in het geloof en in de wijze waarop zij geloven (en ik dat ook verdedig) stel ik geloofsdwang aan de kaak. Als ik jouw brief lees dan denk ik dat je het eerder met me eens dan met me oneens zou moeten zijn.

Hartelijke groet,
Femke

Halsie

Femke Halsema

Nederlands bestuurder, auteur, programmamaker, Burgemeester van Amsterdam

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.