“D-12.”
“Plons.”
Kent u het nog: Zeeslagje? Het oude spelletje waarbij je moest raden waar de ander zijn boten had liggen? Hasbro, de maker, was niet vergeten dat het bestond en wil de verkoop van het spel een nieuwe impuls geven. De keuze voor een verfilming was echter wat onverwacht. Hoe verander je een oud bordspel in een spannende film?

Hasbro was al verantwoordelijk voor de verfilming en vergaming van Transformers (2007 – 2012). Ze weten daar als geen ander hoe je grote robots tot leven brengt op het witte doek en het kleine scherm. Wat een spektakel!

En het verhaal? In Zeeslagje zit geen verhaal. Dat hebben ze in de film mooi weergegeven. Deze film kijk je als je gemakkelijk vermaakt wil worden. Net als Transformers. Dat zegt wel wat over het Kwaad in de film. De Aarde wordt aangevallen door buitenaardse wezens. We krijgen geen toegang tot hun intenties. Ze communiceren niet en doen daar geen poging toe. Wel kijken we een flink deel van de film door hun visier.

Het Kwaad

Het Kwaad speelt in bijna elke film een rol. In Battleship een belangrijke. Buitenaardse wezens die zonder poging tot communicatie proberen de aarde over te nemen, dat is natuurlijk wel het puurste Kwaad! Maar heeft het Kwaad een stem? Is dit een realistisch Kwaad?

In de echte wereld heeft het Kwaad altijd een eigen verhaal. Een handeling kan alleen maar moreel of immoreel zijn als er een bewuste keuze achter ligt. We hebben niet altijd toegang toe deze keuze, maar niemand vernietigt of veroorzaakt lijden slechts omwille van het leed. De aliens uit Battleship vast ook niet. Maar er wordt niets aan gedaan om mij ervan te overtuigen dat ze waar dan ook een keuze maken. Kortom: het Kwaad in Battleship is gemakkelijk. Dat leidt tot een spektakelfilm die op een simpele en oppervlakkige manier vermaakt. Gooi daar nog een sausje overheen met een liefdesverhaal en een held die zichzelf in nood pas echt leert kennen, en de dollars vliegen je om de oren.

Bron: www.youtube.com
Gauwain-twitter

Gauwain van Kooten Niekerk

docent Levensbeschouwelijke vorming, redacteur Het Filmgesprek

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.