Dat voedsel niet enkel belangrijk is voor ons fysiek welzijn, maar ook impact heeft op ons denken en gevoelsleven, vergt nauwelijks discussie. De uitdrukking ‘Je bent wat je eet’ is net zo valide als dat de inhoud van je boekenkast, je taalgebruik, je uiterlijke verzorging en je omgang met mensen en situaties iets prijsgeven van wie je bent. Gezond eten betekent een goede keuze maken uit een enorm aanbod aan producten. Kookprogramma’s zijn erg populair en het aantal klanten van natuurvoedingszaken groeit. Steeds meer mensen hebben een moestuintje voor eigen gebruik. We worden ons bewuster van onze omgang met voedsel.

Totaalconcept

De Franse kloosterorde, waar de auteur ooit de scepter in de keuken zwaaide, gaat op een zorgvuldige en holistische manier met voedsel om. Respectvol omgaan met wat je eet is respect hebben voor je lichaam. Voor je hele zelf en je omgeving. Het eten van deze Franse nonnen is gebaseerd op onderzoek en werk van de Franse Germaine Désir en Maurice Poyet: ‘Nous sommes ce que nous mangeons; physiologiquement, intellectuellement, spirituellement.’ (1949, We zijn wat we eten; fysiek, intellectueel, spiritueel). Een goede maaltijd is uitgebalanceerd en bestaat uit een beperkt aantal elkaar bevorderende, biologische ingrediënten, die op een gezonde manier bereid worden. Hierdoor blijft de zuurgraad van het lichaam op peil. De meest gezonde bereidingswijze is stomen en vers, duurzaam, voedzaam voedsel, veel groenten en fruit en weinig vlees, afgestemd op de persoon en met mate genuttigd zijn de grote lijnen in het boek.

Discipline en mate

Eten als een Franse non van Miek Pot is onderhoudend, overzichtelijk en inspirerend. Het is geen dieetboek met recepten, maar een ‘leef wel gezond(er)’ richtingwijzer. Het lichaam spreekt een eigen taal en geeft daarmee aan wat goed is en wat minder goed of ronduit slecht. Iedereen herkent wel symptomen als winderigheid, oprispingen, maagzuur en loomheid na het eten van bepaald voedsel. Of de slapeloze nacht na een avond te lang en te veel tafelen. Het boek deelt een levensfilosofie die geschikt is voor iedereen die op een gezonde manier wil afvallen of gezonder wil leven. Hoofdstukken waarin de auteur bepaalde voedselgroepen behandelt, wisselt ze af met contextuele informatie en eigen ervaringen. Slechte eetgewoonten afleren kost tijd en vooral discipline. De auteur legt daar nadruk op, maar is ook flexibel: doe rustig aan, verander je eetpatroon niet te radicaal, maar stap voor stap. Des te meer kans van slagen. Begin met minder grote porties en het stomen van je voedsel. En wees je vooral bewust van wat je eet, dus houd een dagboek bij. En wist u dat olijfolie ook geschikt is als zonnebrandolie en demaquillage?

Eerlijk

Eten als een Franse non deed me denken aan het onderhoudende kook- en lifestyle boek Waarom Franse vrouwen niet dik worden van Mireille Guiliano uit 2004. Ook daarin wordt uit de doeken gedaan dat maaltijden met verse ingrediënten van het seizoen, met mate eten, maar ook genieten gezond is. Het werk werd een bestseller, maar het boek van Miek Pot laat een completere en eerlijkere indruk bij mij achter. Het is niet gemakkelijk je omgang met voedsel te veranderen, het vergt een andere manier van kijken naar en omgaan met jezelf. Er is discipline en doorzettingsvermogen voor nodig. En dat is niet gemakkelijk in een snelle maatschappij, die aan de ene kant de winkels volstampt met ‘gemakkelijk kant en klaar’ en calorierijk, veelvuldig bewerkte, vette, zoute en zoete waar en aan de andere kant ook profiteert van een dieet-, sportschool- en afvalcultuur. De slogan ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ legt teveel nadruk op het fysiek aspect, of het uiterlijk zo je wilt: eenmaal ‘lean and mean’ van lijf hobbelt de geest er wel achteraan. Eten als een Franse non brengt op een integere, ingetogen manier de hele mens in kaart en legt doorgaand het verband tussen uiterlijk en innerlijk welzijn. Kruisbestuiving op een dieper niveau.

Gedragsverandering

Dat sommige voedselproducenten te vaak ‘niet koosjer’ met voedsel omgaan is bekend. De argwaan van de consument neemt terecht toe en biologische boeren, tuinders en detailhandel spinnen er garen bij. Onder ‘goed voedsel’ versta ik: de garantie dat voedsel geen nadelige gevolgen heeft voor mijn gezondheid. Ik moet ervan uit kunnen gaan dat, wanneer het goed bereid en gegeten wordt, het bijdraagt aan mijn welzijn. Goed en eerlijk geproduceerd voedsel, daar hangt een prijskaartje aan. Onlangs zei een collega tegen me: “Ik ben blij dat mijn vrouw en ik de financiële middelen hebben om verantwoord te eten.” Daarmee deed hij recht aan de realiteit: natuurproducten zijn vaak een stuk duurder dan en masse geproduceerde en bewerkte producten. Maar ook hier geldt ‘less is more’. Met een klein budget is het kiezen. En dat kiezen verhoogt de mate van bewust met voedsel bezig zijn. Eten als een Franse non is een vlot geschreven, verzorgd boek, overzichtelijk ingedeeld in voedselgroepen en afgewisseld met praktische tips.

‘Als de mens zijn vlees met mate voedt,
is ook zijn gedrag vrolijk en aangenaam’
(Hildegard von Bingen)

Voor boekgegeven/om het boek te bestellen: klik hier

Het Franse nonnenvoedsel uit het boek wordt gegeten tijdens de 5- of 8-daagse contemplatie, die Miek Pot begeleidt in het Dominicanen klooster te Huissen. In 2015 komt er een ééndaagse workshop met uitleg over het stoomproces en relevante, aanvullende zaken.

marianne

Marianne van Waterschoot

Communicatiecoördinator

Marianne van Waterschoot werkt momenteel als communicatiecoördinator voor twee parochies. Ze doet daarnaast redactie & vertaalwerk en …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.