Deepak Chopra (New Delhi, 1947) behoeft weinig introductie. De auteur is een wereldwijd bekend Indiaas-Amerikaanse arts die moderne psychosomatische inzichten integreert in moderne fysica, New Age-spiritualiteit en Oosterse tradities. De in Amerika wonende en werkende zelfhulp- en spiritualiteitsgoeroe is auteur van meer dan 65 boeken over spiritualiteit en alternatieve geneeswijze. Tijdens de Maand van de Spiritualiteit werd zijn Spirituele oplossingen tot het beste spirituele boek van 2013 gekozen. Chopra’s belangrijkste inspiratiebronnen zijn de Vedata en de Bhagavadgita.
Het boek is opgebouwd uit tien biografische prozaverhalen, elk gekoppeld aan betekenis en inzicht van de schrijver. Het proza leest vlot. De uitleg refereert aan tijd en traditie van het personage maar is tegelijkertijd een verwijzing naar het heden. Het zijn op zichzelf staande verhalen die diverse aspecten van spiritualiteit, emotionaliteit en intellect belichten. De hoofdpersonen namen hun tijdgenoten mee op ontdekkingsreis. Onbekende paden werden betreden, geïnspireerd en geleid door het goddelijke, dat in ieder mens aanwezig is. Nieuwe inzichten verwerven is niet zonder risico. Het is bedreigend voor de gevestigde orde wanneer mensen tegen de stroom in gaan roeien. Nogal wat profeten en visionairs hebben hun levenswijze dan ook met de dood moeten bekopen. Geroepen worden door God en zich overgeven aan een voorbestemde taak is geen garantie voor rust en vrede blijkt uit het boek. God met hart en ziel en leven liefhebben, betekent een radicale ommezwaai naar het onbekende. God is geen consumentengoed, dat een mens even tot zich kan nemen. God openbaart zich, wat zoveel betekent als God breekt in en overrompelt. God is van alle tijden. Wetenschap en religie lijken voor de Zich Openbarende hand in hand te kunnen gaan. Feiten en dromen zijn verweven met elkaar en komen samen in wat Chopra Leven, Licht en Oneindig Mysterie noemt. Liefde, waarheid en wetmatigheid zijn facetten van het mysterie, waarmee God tegelijkertijd aan zichzelf refereert en de mens wijst op de eigen innerlijke kracht. Die kracht is nodig want de omgeving gaat zelden gelijk overstag bij het verkondigen van tegendraadse wijsheden. Niemand hoort graag: je zit op het verkeerde spoor.
Spiritualiteit is een dermate algemeen gebruikt begrip, dat het goed is selectief te zijn. Het werk van Chopra staat me niet tegen, maar ik ben ook geen devoot. Ik heb geen nieuwe inzichten in God kunnen ontdekken, iets wat het boek wel pretendeert te doen. Ik realiseer me dat de noviteit afhankelijk is van de kennis van de individuele lezer. De betekenis van spiritualiteit en religiositeit is een individuele zaak. Zo ook de betekenis van God. Invulling en betekenis openbaart zich niet in één vaste vorm en één vaste boodschap. Het hoofdstuk ‘Ga met me mee, mijn lief’ van Rumi, de 13de eeuwse soefi-dichter, vertegenwoordigt voor mij het meest de rode draad van het boek. Rumi brengt de persoonlijke God in beeld, die vaak afwezig lijkt, maar altijd universeel aanwezig is. Daardoor wordt het verlangen in stand gehouden het mysterie van het leven, dat van alle tijden is, te naderen. Betekenisvol vind ik de verbinding tussen diverse culturen en religies die Chopra toont. Het boek biedt bruikbare handvatten om hierover in gesprek te gaan. Niet zozeer om het spiritueel peil van de lezer op een hoger plan te brengen, maar om het eigen gedachtegoed te toetsen.
Voor boekgegevens/bestellingen: klik hier.
“Niemand hoort graag: je zit op het verkeerde spoor.”
Naar mijn gedachte zit niemand op het verkeerde spoor,
als een spiritueel leven groeiend verloopt, zal het spoor wisselen,
totdat het juiste spoor voor diegene is bereikt.
Soms kan het ook niet “verder” gaan.
“Invulling en betekenis openbaart zich niet in één vaste vorm en één vaste boodschap.”
Dat is ook heel mooi, daarom zal elk groeiende mens de vorm ontvangen die op dat moment “past”.
Hoe verder men komt hoe meer men “hoort” en “ziet”
juist zonder te horen en zien….
Ik stuur je een stukje wat ik afgelopen week schreef
en inderdaad, huiverig voor wat anderen.
Nog niet zo hele sterk om pats – boem….
Liefs van mij
iedereen heeft de keuze om te geloven of niet te geloven.
als iemand kracht put uit God, moet hij/zij vooral daar aan vast houden. ik geloof wel in een leven na dit leven. ik zie wel als ik aan de andere kant ben.
Openbaring in 10 verhalen?
Mijn eerste vraag is of een openbaring in 10 verhalen te bevatten is. Openbaring zegt volgens mij iets over iets nieuws, een nieuw inzicht, bewustwording van iets waarvan ik me eerst niet bewust was. Het begrip “baren” zit er in verweven. Er ontstaat iets nieuws, iets vanuit het hoegenaamd niets.
Gedurende mijn leven werd ik opgevoed met een God die na mijn dood een oordeel over mij zou uitspreken. Of ik in de hemel, het vagevuur of de hel zou terechtkomen, hing af van hoe ik geleefd zou hebben. Vanaf het moment van de dood was er voor mij niets meer aan te doen.
Geleidelijk aan veranderde mijn kijk op God. De hoofdletter maakte plaats voor een kleine letter en het woord werd uitgebreid tot “goddelijk”. Uiteindelijk wijzigede dit begrip in natuurlijke levenskracht. En bij ziekte ga ik op zoek naar mijn natuurlijke geneeskracht. Of hier een God aan te pas komt, weet ik niet. Geloven is immers niet zeker weten.
In die zin laat ik iedereen vrij in een eigen geloof óf in een overtuiging van zeker weten. Wellicht is een combinatie van de twee ook mogelijk.
wat me tegen staat en wat mij het boek niet doet kopen/lezen/aanbevelen is: -betekenis en inzicht van de schrijver
-leest vlot.
Volgens mij is ieder mens geroepen om een persoonlijk antwoord te geven en daarnaar te leven, omdat God persoonlijk roept. Je kunt de vele verhalen in de Bijbel daarmee vergelijken.
De OPENBARING is niet in 10 verhalen te vatten en in geen enkel verhaal. Heel langzaam kan de openbaring in de stilte van het eigen hart zich openen.
Daarom moet ieder mens vrij worden in eigen geloof en samen met anderen op weg blijven.
Dank voor deze reacties. Een boek is en blijft een boek met daarin verwoord visie van de schrijver
De subtitel ‘Openbaring in 10 verhalen’ wil niet suggereren dat in 10 verhalen de Openbaring te resumeren is, maar dat in een tiental verhalen, geselecteerd en beschreven door de auteur, sprake is van goddelijke openbaring in het leven van de hoofdpersoon van het betreffende verhaal.
God, het goddelijke, de natuur, we beleven het uiteraard heel persoonlijk. De Bijbel is ook een samengesteld boek, met verhalen die ons wel of niet aanspreken.
Boeken zijn de neerslag van beleving en de betekenis daarvan van de auteur. Het is leerzaam te lezen hoe anderen tegen zaken aankijken. En wat je ermee doet of laat is uiteindelijk aan jezelf.