Hoofdstuk vier van de Regel voor monniken, opgesteld door Benedictus van Nurcia, geeft aan de monniken talrijke werktuigen om goed te handelen oftewel om een gelukkig leven te leiden. Na het lezen van dit boek van Thomas Quartier had ik de neiging om aan deze lange lijst van werktuigen de volgende te willen toevoegen: ‘je woede heiligen’. Benedictus spreekt wel over je woede niet de vrije loop laten (RB 4,22) maar je woede heiligen vind ik door deze hedendaagse monnik toch mooier uitgedrukt. In onze maatschappij wordt woede heel vaak de vrije loop gelaten en we weten dat dit niet goed is maar vaak komen we niet verder dan deze constatering. Quartier laat aan de hand van zijn levenskeuze zien hoe je woede kunt transformeren, heiligen, tot een dienst aan God en aan de mensen.

woede

Aan de hand van de uitdagingen en de verwarringen van zijn tijd als novice weet Quartier de lezer mee te nemen in het proces van transformatie. Een boeiend gebeuren dat de lezer voortdurend uitdaagt om de vraag te stellen: ‘En ik? Hoe heilig ik mijn innerlijke drijfveer?’ Wat is überhaupt de drijfveer in mijn leven?

Is dit een boek geschreven voor enkel monniken en monialen? Integendeel. Iedere Godzoeker en zelfs ieder mens die naar een gelukkig leven verlangt gaat bij het lezen van dit boek vanzelf opzoek naar zijn/haar eigen drijfveren. Het boek laat zien hoe een drijfveer een rode draad wordt en blijft in iemands leven maar door de context voortdurend andere accenten krijgt en zelfs doorheen tijd en gebeurtenissen mee verandert. Leven vanuit een drijfveer zorgt ervoor dat het leven niet statisch wordt, zelfs niet het zo schijnbaar stabiele leven van een monnik.

Thomas Quartier, Heilige woede. Monnik. Een radicale keuze. Adveniat, 2018.
Voor meer informatie over dit boek of om het boek te bestellen: klik hier.

SONY DSC

Dom Bernardus Peeters

Abt

Dom Bernardus Peeters is sinds 2005 abt van Abdij Koningshoeven in het Brabantse Berkel-Enschot. Regelmatig verzorgt hij lezingen over aan …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.