Het is een lastig fenomeen. De definitie van die ene waarheid. Zelfs Henk en Ingrid hebben er last van. Het kan zo maar zijn dat Henk vindt dat Nederland vooral te lijden heeft onder de last van de buitenlanders, en Ingrid vindt dat alle problemen door Europa worden veroorzaakt. Henk vindt de Eurocrisis ook wel ernstig, maar als zzp’er die veel zaken doet met Duitsland, ziet hij ook de voordelen van de euro. Ingrid heeft minder moeite met buitenlanders want juf Fatima is heel aardig voor hun kleine Henkie in groep 4.
Dat de waarheid meerdere kanten kent, is dus iets wat academici doorhebben, maar de gewone mensen, als ik dat zo mag zeggen, ook. De kunst is elkaar te vinden in onze percepties van de waarheid en dat is geen gemakkelijk proces.
Politici houden niet van die veelkleurige definitie van de waarheid, al kan het zomaar zo zijn dat hun stemmers meningen erop na houden die afwijken van de partijlijn. Ik begrijp overigens wel dat politici zo stellig zijn. Doen ze dat niet, dan zijn ze als politici geen knip voor de neus waard.
Dit allemaal gezegd hebbende, verbaast het niet dat Geert Wilders in zijn Engelstalige boek Marked for Death. Islam’s War Against the West and Against Me het constant over de waarheid, in het Engels the truth, heeft. “Slechts gewapend met onze pennen, moeten we de hakbijlen en messen van de islam trotseren. Onophoudelijk moeten we ons uitspreken, in de zekerheid dat er niets machtiger dan de waarheid is (p. 5).” “We moeten ervan doordrongen zijn dat islam de waarheid niet is en dat we geen verplichtingen tegenover deze ideologie hebben (p. 126).” De waarheid van Wilders is die van de Westerse cultuur, die superieur is, die geen cultuurrelativisme zou mogen toestaan, die de Nieuwe Wereld indertijd tot culturele bloei bracht, die in Israel een voorpost heeft. Wilders is ongekend helder in zijn culturele standpunt. Het zwart-wit perspectief dat het boek De schijn-élite van de valse munters van PVV-partijideoloog Martin Bosma kenmerkte, is in Wilders’ boek zo mogelijk nog scherper. Daarbij valt op dat Wilders ook de verworvenheden van de Franse revolutie op de schroothoop van de geschiedenis gooit. Hij betoogt dat “ideocratische staten, zoals revolutionair Frankrijk, de Sovjet-Unie en Nazi Duitsland, hun vermeende vijanden doodden met guillotines, gulags en gaskamers (p. 32).” Toch stel ik vast dat we ons huidige democratische systeem, waarin ook Geert Wilders’ PVV functioneert, te danken hebben aan de Franse revolutie die immers een einde maakte aan de ideocratie van de Franse zonnekoningen en de er onder liggende theocratie van de Katholieke Kerk. Ideocratie en theocratie zijn beide concepten die Wilders veroordeelt.
De Franse revolutie wordt nog meer in het verdachtenbankje geplaatst aangezien Wilders redeneert dat de huidige islamisering van de wereld het gevolg van deze zelfde revolutie is. “De komst van de Franse revolutionairen (in Egypte in 1798, JJdR) revamped (ik vind het woord te mooi om het te vertalen) Islam op een cruciaal moment (p. 113)”. De gedachtegang is dat de islamitische wereld eeuwenlang, vanaf ongeveer de 14e eeuw AD, in lethargie verzonken was, maar door de – hernieuwde – kennismaking met het Westen, de troepen van Keizer Napoleon, kennis maakte met het westerse politieke en economische elan. De moslims zagen hoe de Franse revolutie leidde tot een hernieuwd westers bewustzijn en een daaruit volgende beheersing, in de 19e eeuw, van vrijwel de hele wereld. ‘Dat kunnen wij ook,’ dachten de moslims en geïnspireerd als ze waren door het vuur van de Franse revolutie werkten ze aan hun come back. Of in Wilders’ woorden: ‘Allah redde de islam door het uitbreken van de Franse revolutie” (p. 112). Islam kan niet zelfstandig bestaan. Islam heeft altijd anderen nodig om deze leeg te zuigen en als de voorraad op is, moeten er nieuwe voorraden gevonden worden. ‘Het was de Islam dat het Midden-Oosten, christelijk Noord Afrika en Constantinopel door agressieve veroveringsoorlogen bezette’ (p. 134), deze gebieden uitzoog en toen alles op was in lethargie verzonk. Maar door het hernieuwde contact met het Westen ontstonden er uiteindelijk nieuwe mogelijkheden door middel van het wapen van de olie en de massa-immigratie. Of in woorden van Wilders: ‘Blootsteling aan de islam is uiteindelijk fataal voor ons, maar voor de islam is contact met het Westen van levensbelang (p. 116)’.
Het is allemaal de schuld van de islam. Zo behandelt Wilders ook het fenomeen slavernij en stelt hij de tegenwoordige uitbuiting van Aziatisch personeel in het Midden-Oosten aan de kaak. Nu worden deze mensen zonder meer vaak als minder dan honden behandeld. Maar Wilders gaat ook in op de geschiedenis van de slavernij en dan ontkom je er niet aan te melden dat ook het Westen zich daar op uitgebreide schaal schuldig aan gemaakt heeft. Wilders ontkent dat ook niet, maar zijn redenering is dat ‘wij er allang mee gestopt waren zo tegen het einde van de vijftiende eeuw’ (p. 100/1), maar er weer aan begonnen na de herovering van het Spaanse schiereiland (de zogenaamde Reconquista) op de moslims en wij weer in aanraking kwamen met ‘dit ellendige instituut’ (p. 101). Zij zetten ons onschuldige handelaren ertoe aan. Overigens geen woord over de vrouwenhandel die thans in Azië en het Westen welig tiert.
Wat is nu de oplossing van dit ellendige islamprobleem? Het is even simpel als grotesk. Het komt erop neer dat ‘moslims de Islam moeten verslaan (p. 112)’. Er bestaat geen gematigde islam, islam is een agressieve ideologie die de wereld wil veroveren, er bestaan wel gematigde moslims, maar daar hebben we niets aan. Waar de islam heerst stagneert de samenleving. Wat moslims moeten doen is zelf de islam bestrijden, ze moeten de islam aan de kaak stellen. ‘Mensen die de gewelddadige intolerantie en vrouwonvriendelijke geboden van de islam verwerpen, mogen dan gematigd zijn, zij praktiseren evenwel geen “gematigde islam”- zij praktiseren geen enkele islam (p. 212)’. Het staat er echt: de oplossing van het islamprobleem is het afzweren van de islam door de moslims en zo de verdwijning van de islam. Dan blijft er geen islam meer over en kunnen we ons allemaal bekeren tot het superieure Westen of, weer in Wilders’ woorden: ‘Vergelijk je het Westen met welke andere cultuur dan ook die er vandaag de dag bestaat, dan wordt duidelijk dat wij de meest pluralistische, menselijke, democratische en menslievende cultuur op aarde zijn (p. 31).’
De oplossing van Wilders doet me denken aan die scene in de film Independence Day waar de Amerikaanse President communiceert met de buitenaardse wezen die onze planeet willen veroveren. De President vraagt wat de buitenaardse wezens willen. Het antwoord is onmiskenbaar duidelijk: “Sterven. We willen dat jullie sterven”. Daar valt vanzelfsprekend niet over te onderhandelen.

Het boek van Wilders is niet realistisch. Je zou het lachend ter zijde kunnen leggen. Ik zou dat echter niet doen. Immers, er zijn altijd mensen, ook al vormen ze een minderheid, en het kunnen zelfs westerlingen zijn, die zich geïnspireerd voelen door de inhoud van een boek, of dat nu de Bijbel, de Koran of Marked for Death is en overgaan tot geweld. In woorden van gelijke strekking is dit wat Wilders zelf beweert op zijn bladzijde 122. Zijn boek kan zomaar een inspiratiebron blijken te zijn voor zulke mensen zoals Hitler’s Mein Kampf dat indertijd voor de nationaal-socialisten was.
De waarheid maakt een mens vrij. Jezus beweerde dat, Mohammed beweerde dat en Wilders beweert dat nu ook (p. 5). Ik vind het rampzalig en ik denk dat uiteindelijk Henk en Ingrid dat ook vinden. Immers, het dagelijkse leven, niet vastgelegd in al of niet heilige boeken, bewijst keer op keer dat de waarheid zo verschrikkelijk veel kanten heeft. Een verstandig politicus staat voor zijn meningen, maar weet ook te relativeren. Wilders kan dat niet en doet dat niet. Ik ben geen verdediger van de islam, dat moeten de moslims zelf maar doen, maar de oplossingen die Wilders aandraagt, of ze nu waarheid zijn of niet, dragen niet bij aan de wereldvrede. Wilders neemt het vermeende discours van zijn tegenstander over en zo komen we in een situatie terecht waar niemand uiteindelijk mee gediend is. Integendeel. Ik roep moslims en PVV’ers op naar hun gemeenschappelijke waarheid of waarheden te zoeken. Een utopie? Je moet altijd blijven hopen. Aan hoop heb je namelijk meer dan aan de waarheid.
Voor meer informatie over dit boek: klik hier.
Aan hoop heb je namelijk meer dan aan de waarheid. Tja…????
Nou, dat boek van Wilders hoef ik niet meer te lezen. Dank voor de goede recensie.
(P 31); abortus-genocide ff vergeten Geertje..???
Heb ‘de ideologie van de pvv’ van De Ruiter gelezen: aardig boekje, wel wetenschappelijk…
Wat moedig dat mensen als De Ruiter en die VVD-senator zo grondig te werk gaan in hun ontmaskering van de PVV-ideologie. sjappoo.
De waarheid maakt een mens vrij. Jezus beweerde dat, Mohammed beweerde dat en Wilders beweert dat nu ook (p. 5). De Ruiter is bijna theoloog!
Inderdaad zijn er meerdere waarheden, die van Jezus en die van de profeet Mohammed.
Jezus genas een jong meisje, wat Mohammed met een heel jong meisje deed, wil een fatsoenlijk mens niet weten.
Heldere recensie, waarvoor dank. Is er trouwens geen enkel landelijk dagblad die deze recensie (als recensie of opiniestuk) wil plaatsen? Lijkt mij zeer relevant!
Deze recensie maakt weer eens duidelijk wat de echte tegenstelling is in de wereld: die tussen humaniteit en het grote eigen gelijk. Als je zoals Wilders en een deel van zijn aanhang uitgaat van dat laatste kom je uiteindelijk uit bij een vorm van fascisme: het maakt niet uit of je een linkse, rechtse, religieuze of liberale ideologie aanhangt: als humaniteit niet het absolute uitgangspunt is, deugt geen enkele godsdienst of ideologie.
‘…de oplossingen die Wilders aandraagt, of ze nu waarheid zijn of niet, dragen niet bij aan de wereldvrede.’ Ach gut, de meneer van de K.U. in T. is weer niet tevreden.
Eerst had Wilders zogenaamd ‘geen oplossingen'(tsja…) en nu hij zijn ideeën over oplossingen uiteenzet, ‘DRAGEN DEZE NIET BIJ AAN DE WERELDVREDE’.
Op welke planeet leeft deze Wilders-obsesionado? Wereldvrede ziet hij zeker in de hel van de ‘Arabische lente’? Of in bovenstaand oeverloos geneuzel dat voor een ‘recensie’ door moet gaan?
Probeer het eens bij het Trouw-publiek, dat trapt er wellicht in.
Over Franse revolutie gesproken
De arabische lente doet me daar heel erg aan denken, en het kan nog wel enkele tientallen jaren duren voordat er iets concreets uit komt. In europa was de revolutie in 1789, met in nederland een nieuwe grondwet in 1848,( en vrouwenkiesrecht nog bijna een eeuw later). In Iran is de revolutie ook al dertig jaar onderweg, en het zal nog decennia duren voordat daar wat beters van de grond komt.
Mogelijk is dat ook het voorland van Egypte, syrie etc . Gewoon omdat daar alleen in vorm een democratie is, ter camouflage van autocratische regimes. Zoals ook mooi te zien in Marokko
En voor wat betreft Wilders: Channel 4 heeft in verschillende documentaires getoond (!) dat in britse madrassas lijfstraffen worden gegeven, haat wordt gekweekt tegen britse waarden en mensen, met dubbele mond wordt gesproken door moskeebesturen, tekstboeken ook uit saoudie arabie afkomstig blaken. Hun conclusie: de controle van de overheid op die koran scholen schiet ernstig tekort, men kijkt weg voor problemen.
Ook bleken in moskees videobanden en dvd met preken van gebande haatpredikers te koop aangeboden te worden.
Zodra we in nederland geen verhalen meer horen van eerwraak , van doorgesneden halzen, van de dagelijkse (!) steekpartijen(kwam ‘vroeger’ nooit voor!), van kunstenaars en cabaretiers die zichzelf niet censureren, van wilders die bewaakt over straat en in het tweede kamergebouw (!) moet, pas dan wil ik vaststellen dat de boodschap van Wilders is aangekomen
@Peter Klein. Alsof andere partijen daar ook niet tegen zijn. Blijf vooral Wilders als nieuwe messias zien, droom lekker verder.
Laatste zin uit JJdR’s recensie van Geert Wilders’ ‘Marked for Death’ nieuwwij.nl dd 04.06,2012:
‘Aan hoop heb je namelijk meer dan aan de waarheid.’
Een adembenemende uitspraak, terecht als eerste reactie op JJdR onderhavige opstel geciteerd. De waarheid inruilen voor de hoop? Kan dat? Is dat geen ‘monkey business’ van academici die – niet ongebruikelijk – met de waarheid geen raad weten? Pilatus had er ook al problemen mee, met de Waarheid.
Soms moet je definitief voor de Waarheid kiezen. Een hachelijk moment, want je weet het nooit 100% zeker. Maar het niet te doen, kan fataler zijn en is altijd eerloos.
Neem WO II. Op welk tijdstip tussen laten we zeggen 1930 en 1940 moest je de Hoop laten varen en de Waarheid van Nazi-Duitsland voor lief nemen? En er iets aan gaan doen?
Ik weet niet wat er toentertijd in NL over Duitsland in onze kranten werd geschreven. Misschien wel zoals nu over de Islam. Dat: de meeste Duitsers helemaal geen fanatieke nazi’s zijn; het treiteren van Joden een betreurenswaardig feit mag zijn, maar het slechts wangedrag van enkelen betreft; en Duitsland een hoogstaande cultuur is. En dat er aan onszelf ook wel wat mankeert. En dat we ons niet moeten laten ophitsen door fanatieke demagogen als Churchill die met zijn oorlogszuchtige voorstellen beslist geen bijdrage aan de wereldvrede levert.
Jammer dat het boek van Wilders niet nóg slechter is. Als het in de USA een bestseller zou worden, zou de auteur worden uitgenodigd, daar deel te gaan uitmaken van een think tank, en was Nederland van hem af.
@ wim 10.06.2012 19.45u
”Jammer dat het boek van Wilders niet nóg slechter is.’
Slechter dan wat? En uit JJdR’s bespreking haal ik ook niet dat W.’s boek slecht geschreven of idem gedocumenteerd is.
Zelfs is mijn indruk dat JJdR het technisch wel een goed boek vindt, alleen stonden die afschuwelijke waarheden er maar niet in. Want het is waar; vanaf het begin tot aan het einde van zijn opstel ligt JJdR met de waarheid overhoop. Hij schrijft: ‘Aan hoop heb je namelijk meer dan aan de waarheid’. Dit lees ik als: ik hoop dat wat Wilders beweert niet waar is. Nou, dan is het duidelijk. Waar of niet?
Je ‘sneer’ tegen Amerika is dan ook in elk opzicht misplaatst.
Graag wil ik reageren op de laatste -gewaardeerde, alle trouwens- reacties op mijn recensie. Andermaal wil ik duidelijk maken dat de islam ook voor mij een object van kritiek is. De praktijken van sommige moslims mbt vrouwen, kinderen (onderwijs in moskeeen), en homo’s zijn onacceptabel. Maar deze zaken worden regelmatig aan de kaak gesteld, ook door en onder moslims. Maar als een politicus die toch een zekere macht (had en) heeft, zo zwart-wit gaat ageren tegen een groep als zou deze homogeen extreem zijn, dan is er sprake van nog een probleem en hebben we twee problemen. De fanatieke islam en de fanatieke tegenstanders van de islam. Ziet dan niemand dat het zeer wel mogelijk is dat een idioot of hele groepen idioten op basis van Wilders’ extreme aanbevelingen alvast gaat/n handelen en het islamprobleem de wereld uithelpen. Is onze westerse samenleving er niet een van dialoog en gematigdheid? Waren we daar niet prat op? Oorlogen hebben we genoeg gehad, dunkt me.
Dan nog die befaamde hoop en die waarheid. Er wordt gezegd dat de hoop de laatste is die sterft. Aan de waarheid kun je veel hebben. Maar als de waarheid hard en wreed is, heb je altijd nog de hoop. Dat bedoel ik te zeggen. Probeer me nu niet weg te zetten als iemand die wegloopt voor de waarheid. Daar ben ik veel te nuchter en a-religieus voor.
In de organisatie van islamitsche samenwerking,OIC, zitten 51 staten die de sharia verheffen boven de universele mensenrechten. Dus meer staten dan er zijn in europa vinden onderschikking van de vrouw, de doodstraf voor afvalligheid en homosexualiteit, en uithuwelijken van kinderen, voorgaan, boven universle mensenrechten.
En dan Wilders aanvallen op zijn standpunten over hoe we de westerse maatschappij willen inrichten?
Mooie uiteenzetting.
Het is eigenlijk zo simpel en ligt zo voor de voeten, dat er te vaak overheen gekeken wordt: het leven van alledag is geen zwart-wit gebeuren. Er is altijd nuancering aanwezig. Het levenis geen zwart wit stripboek, maar een kleurrijk dynamisch bewegen.
Mijn zoon zei laatst: ‘Mam, ik blijf op de realiteitszin van de meerderheid vertrouwen, wat extremen ook roepen of doen.’ En hij doelde op extremen van allerlei denominatie.
Dat geeft mij dan weer hoop voor de toekomst. Wat niet betekent dat je alleen maar lijdzaam hoeft toe te kijken en te wachten.