Het argument van de PvdD om het ritueel slachten te verbieden is dierenwelzijn. Volgens tegenstanders veroorzaakt onbedwelmd slachten onnodig veel pijn en stress en is het daarom een dieronwaardige manier om dieren te doden. Zowel moslims als joden houden echter vol dat het bij de religieuze voorschriften voor het slachten juist om dierenwelzijn gaat.
Je kunt je dan afvragen waarom joden en moslims willen vasthouden aan een methode die duizenden jaren oud is, terwijl er inmiddels op basis van wetenschappelijk inzicht veel diervriendelijker methoden ontwikkeld zijn. Als het uitgangspunt voor religieus slachten dierenwelzijn is, zouden zij de mogelijkheid van voorafgaande bedwelming toch juist moeten toejuichen?
Zo eenvoudig ligt het echter niet. Er bestaat helemaal geen wetenschappelijke consensus dat het ‘bedwelmen’* van dieren voordat de halssnede wordt toegebracht tot minder stress en pijn leidt. Er wordt met onderzoeken geschermd waarin op basis van hersen- en hartactiviteit vlak voor en na het toebrengen van de halssnede wordt verondersteld dat de dieren meer pijn lijden. Diergeneeskundigen en neurologen menen echter dat verhoogde hersenactiviteit op zich geen indicatie van pijn is en dat het dier zich als het ware zelf verdooft doordat er bij het toebrengen van een halssnede stoffen worden aangemaakt die de pijn onderdrukken. Dat zou een overlevingsmechanisme zijn van kuddedieren die in het wild door roofdieren bij de keel worden gegrepen. Uit simpele proeven blijkt ook dat een rund, als je vlakbij zijn kop in je handen klapt, heftiger reageert dan wanneer je het in de hals snijdt. Het laatste woord hierover is dus nog niet gesproken. De opvatting dat dieren minder lijden als je ze verdooft is dus helemaal geen wetenschappelijke, maar een maatschappelijke keuze. En waarom zou je kiezen voor een ingrijpende vernieuwing als allerminst vaststaat dat het ook een verbetering is?
Een dier doden is nooit leuk. Het slachten van een dier voor consumptie is in de islamitische traditie een sacrale handeling. Dieren mogen nooit voor de sport of uitsluitend voor hun vacht of ander deel worden gedood. Het is belangrijk dat het dier wordt gerustgesteld voordat het geslacht wordt. Bij aankomst in het slachthuis krijgt het te eten en te drinken. Als het voldoende tot rust is gekomen, wordt het gefixeerd. Het dier mag niet zien dat een ander dier geslacht wordt of is. Voordat de halssnede wordt toegebracht, wordt de naam van God over het dier uitgeroepen, waarmee vergiffenis gevraagd wordt voor het nemen van een leven en het dier wordt geheiligd. De halssnede wordt toegediend door een bekwaam persoon, die met één haal van een uiterst scherp mes de halsslagaders en de luchtpijp doorsnijdt. Door het snelle bloedverlies raakt het binnen een halve minuut buiten bewustzijn. Dit alles dient in uiterste rust te gebeuren. Dieren mogen niet worden opgejaagd of onnodig gepijnigd. Industriële slacht van enorme aantallen dieren verhoudt zich niet met de islamitische traditie.
In de praktijk gaat er momenteel helaas weleens wat mis. Met betere controle en strengere regelgeving kan hier verandering in worden gebracht, vooral bij de handelingen die aan het toedienen van de halssnede voorafgaan. Een wetswijziging is hiervoor niet nodig.
* Runderen worden met een kogel of pen in de kop geschoten. Bij schapen, geiten en pluimvee wordt het gevoelscentrum in de hersenen d.m.v. een stroomstoot uitgeschakeld.
Hendrik Jan Bakker is voorzitter van de Stichting Groene Moslims en neemt deel aan islamitisch-joods overleg dat moet leiden tot meer dierenwelzijn in religieuze slachthuizen.
ik voorspel: de rituele slacht wordt niet verboden. Zeker niet de komende decennia. Waarom niet? Anders zal Nederland internationaal geboycot worden door islamitische landen en dat wil Maxime Verhagen weer niet…
waarschijnlijk wel op dit moment is de navo bezig met de voorbereiding van wereldoorlog 3 tegen de Islam http://nieuwsbreker.punt.nl/?id=643857&r=1&tbl_archief=&
Wat jammer dat meneer Bakker een beetje jokt in dit artikel: de recente wetenschappelijke onderzoeken tonen onomstotelijk aan dat onbedwelmd slachten meer pijn veroorzaakt bij het dier dan bedwelmd slachten.
Verder gaat de stelling dat dieren na een halssnede binnen een halve minuut het bewustzijn verliezen niet op voor runderen: daar kan het tot 4 minuten na de halssnede duren voordat het dier het bewustzijn verliest. In die vier minuten kunnen er al heel wat slachthandelingen zijn verricht.
Ik vrees dat we niet ontkomen aan een welles/nietes-discussie mbt feitjes en cijfers terwijl het daar helemaal niet over zou moeten gaan. Veel belangrijker is de vraag wat de relatie is van mens-dier en of het niet veel belangrijker is het dier een goed leven te geven en niet alleen naar de laatste seconden van een dier.
@Jonathan:
Over de mens-dierrelatie bestaan uiteenlopende meningen. Daar zit geen feitelijkheid aan.
Er is geen keuze tussen een goed leven óf een goede dood: men zou beide moeten nastreven. Daar bieden de voorschriften voor Kosher en Halal goede openingen voor nieuwe initiatieven.
Als conclusies in het artikel gebaseerd zijn op onjuiste feiten, dan is een discussie daarover onontkoombaar. Het zou inderdaad jammer zijn als deze discussie afleidt van de feitelijke vraag: wat zijn wij bereid te doen (en op te geven) om het leven én het sterven van dieren zo goed mogelijk te maken?
Meneer Hoedemaker: kunt u mij tenminste 5 feiten geven over de rituele slacht waar dus zowel voor- als tegenstanders niets tegenin kunnen brengen?
@Hoedemaker, het is inderdaad een welles/nietes-discussie. Ik ken die onderzoeken die aantonen dat dieren meer lijden bij onverdoofd slachten: dat zijn precies die EEG-onderzoeken die door anderen weerlegd worden. En vier minuten bij runderen komt voor (al is de onderzoekssituatie onduidelijk), maar ik kan met hetzelfde gemak het feit naar voren halen dat het soms pas na zes keer schieten lukt om een rund te ‘verdoven’. Overal gaat weleens iets mis, maar we moeten niet de ene situatie gaan verbieden omdat daar weleens iets mis gaat, en wat misgaat in de andere situatie bagatelliseren.
@Jonathan, ik wil ook nog wel een stukje wijden aan de mens-dierrelatie. Want dat is bij uitstek een interessant punt als het om halal en kosjer gaat.