Bij zijn vele reizen in Kenia en Oeganda ontmoette Broere jonge journalisten die zijn overtuiging versterkten dat het interviewen van Afrikanen door journalisten van eigen land toch een iets andere waarheid naar boven haalde. Teneinde het Afrikaanse geluid tot zijn recht te laten komen, deelt Marc zijn hoofdredacteurschap sinds vorig jaar met de 26-jarige Afrikaanse journaliste Eunice Mwaura.

Eunice-Mwaura-1-circle
Eunice Mwaura

Eunice is als co-hoofdredacteur verantwoordelijk voor Vice Versa Global. In het afgelopen jaar zijn er al acht journalistieke banen gecreëerd in Kenia en Oeganda en de werving van meer Afrikanen gaat door. In datzelfde vraaggesprek geeft Eunice aan dat zij met Global “het narratief van het eigen continent wil terugpakken, een verhaal dat veel te lang door hulporganisaties en westerse journalisten is bepaald. Ook belangrijk is het uitlichten van inspirerende initiatieven van Afrikaanse jongeren.”

Marc Broere kan dit alleen maar bevestigen: “De tijd dat alleen Nederlandse journalisten in onze media over Afrika en over ontwikkeling en globalisering schreven is echt voorbij,” zegt hij.  “Net als de tijd dat alleen een Nederlandse hoofdredacteur aan het roer van een journalistiek platform over mondiale samenwerking kon staan.” Broere toont zich blij met deze ontwikkeling en ik kan die blijheid met hem delen. Het betekent namelijk dat de bestrijding van armoede en niet te vergeten de klimaatcrisis een nieuw elan krijgt.

Wat ooit een ver van mijn bed ‘derdewereldprobleem’ was, is nu een internationaal globaal probleem en het is mooi en noodzakelijk dat journalisten en andere vakmensen van alle continenten de kans krijgen en grijpen mee te werken aan de oplossing van dit gigantische globale probleem.

1523533_655585974505610_1399588557_o

Hans Beerends

Bestuurder, publicist

Hans Beerends (1931) werkt vanaf eind jaren zestig als organisator, coördinator en publicist binnen de derdewereldbeweging. Hij was …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.