Voor mijn werk reis ik sinds een aantal jaren de hele wereld over om in verschillende landen leerkrachten te trainen in de fijne kneepjes van het vak ‘Seksuele voorlichting’. Nederland heeft immers in de wereld een naam en faam op het gebied van seksuele voorlichting. Ons kleine landje is een van de landen in de wereld waar het laagste percentage tienerzwangerschappen voorkomt. Onze Nederlandse jongeren doen het op seksueel gebied goed en zijn en blijven gezond en zijn relatief gelukkig met hun seksuele leven. En dat allemaal voor een groot deel vanwege de goede seksuele voorlichting (waarvan we in Nederland vinden dat die altijd nog beter kan) en de open houding van Nederlandse ouders ten opzichte van de seksuele ontdekkingen van hun tieners.

Een Amerikaanse onderzoekster Amy Schalet vergeleek de houding van Amerikaanse en Nederlandse ouders met betrekking tot het seksuele gedrag van hun tieners. Het rapport dat zij hierover schreef heet: Not under my roof (Niet onder mijn dak) en de titel illustreert in een zin heel duidelijk het standpunt van Amerikaanse ouders. De houding van Nederlandse ouders zou het beste beschreven kunnen worden met ‘Juist wel onder mijn dak’.

Hoe zit het met de seksuele voorlichting in China? Voor mijn werk ben ik inmiddels voor de derde keer in een jaar in China om leraren te trainen in het geven van seksuele voorlichting. Chinezen zijn zeer leergierig, werken hard en komen altijd op tijd. Sterker nog: zeker 15-20 minuten voordat de training begint zit iedereen al ongeduldig te wachten. Daarnaast zijn ze gewend om in een training zelf niets te zeggen en alleen maar overspoeld te worden met lezingen van de expert.

Dan is het even wennen als ik de training begin met te vertellen dat er door iedereen hard gewerkt moet worden. Allereerst gaan de stoelen en tafels verschoven worden tot iedereen in groepjes rondom de trainer zit. Dan begin ik de dag met een actieve oefening en wissel die activiteiten af met een presentatie. Maar vooral maak ik veel gebruik van hun bestaande kennis en gebruik die in mijn eindconclusies. Zo werken we vijf dagen achter elkaar, werken hard, bewegen veel in actieve oefeningen en iedereen heeft duidelijk veel plezier. De leerkrachten verwachten dat ik hen in een dag een lesprogramma laat zien wat ze kunnen kopiëren en meteen gebruiken. Maar zo werkt het niet, weten we uit ervaring. Zulke lesprogramma’s werken niet en worden op een gegeven moment in de prullenbak gegooid. Vijf dagen lang ben ik eerst bezig om hun ideeën, meningen en waarden die te maken hebben met seksualiteit expliciet te maken en uit te dagen. Zo begreep ik op een gegeven moment dat er in het Chinees geen onderscheid bestaat tussen het begrip ‘seks’ en ‘seksualiteit’. Zo dacht men in het begin dat als ik over seksualiteit sprak ik alleen over geslachtsgemeenschap sprak. Verder bestaan er veel misvattingen over homoseksualiteit, masturberen, seks voor het huwelijk en pornografie. Daarom is het zeer belangrijk deze ‘gevoelige’ onderwerpen met de leerkrachten te bespreken. Mythes zoals ‘homoseksualiteit komt meer voor bij beroemde mensen (zangers en filmsterren) en bij jongeren en daarom moeten we jongeren vertellen dat dit geen echte gevoelens zijn en dat dit allemaal over gaat’, hoor je regelmatig. ‘Van veel masturberen verzwakt je sperma’ of ‘verzwakt je geest en lichaam’ is ook een veel gehoorde misvatting. Het bespreken van deze gevoelige onderwerpen en het geven van feiten, onderbouwd met wetenschappelijke data, is daarom een belangrijk onderdeel in mijn trainingen. Want we zijn het er allemaal over eens dat jongeren juiste en correcte informatie nodig hebben. Maar wat ik ze ook vertel is dat je jongeren moet helpen zelfstandig hun eigen mening, waarden en keuzen te laten maken. En dat betekent dat je hen niet jouw mening als de enige waarheid kunt opdringen. Geef ze correcte feiten en geen eenzijdige meningen, maar laat ze zelf, door hierover na te denken en door erover met elkaar te discussiëren, tot keuzes komen.

Deze manier van werken is voor veel Chinezen nieuw maar ook waardevol, zoals blijkt uit de evaluaties. Het grootste compliment kreeg ik in Beijing van een al wat oudere vrouwelijke leerkracht: “In deze training geeft ze ons niet veel lezingen, maar ze weet wel hoe ze onze gedachten kan veranderen. Ik heb hier veel meer geleerd dan in mijn hele opleiding…”.

Sanderijn van der Doef

psychologe en seksuologe

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.