Voorafgaand aan het symposium wist ik eigenlijk niet goed wat ik ervan kon verwachten. Er zouden internationale sprekers zijn die casussen uit hun thuisland zouden bespreken. Het symposium vond plaats op de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en werd georganiseerd door de Vrije Universiteit, de PThU, Kerk in Actie en Raad van Kerken.
Op het symposium werden inderdaad verschillende casussen besproken. De casus uit Nigeria van dominee Habila en de casus uit Indonesië van Abidin Wakano en Jacky Manuputty over de Peace Provocateurs maakten mij onverminderd duidelijk hoe mijn denken zich op het Westen had gefocust en die realisatie zette mij op mijn plek: buiten het Westen is sociale media blijkbaar niet een kwestie van vrijetijdsbesteding, maar in sommige gevallen zelfs een kwestie van leven en dood. Waarom had ik dat nooit beseft?
Prof. dr. Ruard Ganzevoort vroeg zich in zijn bijdrage af of sociale media een technologische verandering van iets bekends zijn of een wonder. Ik denk dat het een kwestie van beide is. Sociale media zijn een communicatiegereedschap. Daarmee zijn ze net zozeer een wonder als een televisie of het schrift. Maar de luxe om dit communicatiegereedschap te gebruiken in een vrijetijdssetting, mogen we wel degelijk een wonder noemen.
Het verslag van Jielis van Baalen is te vinden op de website van het Reformatorisch Dagblad (hier). En klik hier voor een verslag van Corrie van de Ven.
Gauwain van Kooten Niekerk beheert de sociale media van Nieuwwij.nl en doet onderzoek naar de rol van sociale media in religiekritiek voor de Radboud Universiteit in Nijmegen.