Misschien komt het door mijn moeder die, toen wij ons als kinderen in haar ogen al verwend gedroegen (holle lach), steevast oreerde: “Het wordt tijd dat het weer oorlog wordt”. Beetje kort door de bocht natuurlijk, maar in mijn meisjesbrein heeft sindsdien de veronderstelling postgevat dat de mens in wezen beter uitgerust is voor tegenslag dan voor voorspoed. Want binnen de kortste keren worden we in tijden-van-nietsaandehand gruwelijk verveeld, klierig, angstig en hypochondrisch. Gelukkig dat het nu weer crisis is. Wat dat ook moge betekenen, want de Amsterdamse binnenstad is op ieder moment van de dag vergeven van de winkelende en dinerende lieden. Maar laat ik mijn calvinistische afkomst wat wegmoffelen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateert tijdens deze crisis overigens dat ons vertrouwen in de medemens weer toeneemt. Zie je wel. Tegenslag doet ons opveren.

Jammer voor de gerenommeerde televisiejournalisten die in plaats van de goede vragen te stellen, ons avond aan avond proberen in te peperen dat er inderdaad onraad dreigt. De losse flodders van cynische politici worden slechts eindeloos herhaald en zodoende geven de anchormen platform aan de onheilsprofeten, in plaats dat ze intelligente navorsing toepassen.

Maar iemand die ons juist door zijn liefdevolle analyse van hoe het met ons gesteld is geruststelt; wat zou dat mooie televisie zijn. Misschien klinkt dat zo:

“Ons ontbreekt niets, op een wezenlijk onderdeel na: we zijn vergeten wat verbinding is. Verbinding met elkaar, maar ook met de werkelijkheid. Die verbinding zou ons weer eenvoudig en nederig kunnen maken, zodat we ons over durven geven aan wat er is en wat er komen zal. In dat proces hoeven we ons helemaal niet zo krampachtig en wilskrachtig te mengen. Het leven is niet beheersbaar. Laat de illusie varen dat we de werkelijkheid naar onze hand kunnen zetten. Dat wij mensen niet zoveel weten is een zegen die we vroeger misschien in de kerk hoorden. Maar die boodschap wilden we niet meer. En nu proberen we in nieuw spiritueel verband heilig te worden. Of in maatschappelijk opzicht succesvol en rijk te blijven. Maar laten we onze kwetsbare menselijkheid erkennen en daar onze verantwoordelijkheid in nemen. Het ongewisse zal niet veranderen door onze angst of wil. Noch wij, noch het leven zal ooit perfect worden en dat is niet erg, maar het feit dat we zoeken naar snelle oplossingen maakt ons zwak en inflexibel.”

Hoe helend zou het zijn om gewoon in onze zakelijke, relationele of politieke crisis te verblijven en ons af te vragen wat ons eigen aandeel in die chaos is, in plaats van elkaar de schuld te geven of weg te vluchten. Zullen we voor de grap eens zien wat er gebeurt als we een tijdje stil zijn en afwachten? Wat zal er gebeuren als we dit jaar vakantie nemen van de gewoonte om alles te willen en te krijgen? Laat de gedachte eens een poosje varen dat we recht hebben op gezondheid, op geld en op goed weer.’
Pfff, zo’n geruststeller des vaderlands gedurende dit hele jaar. Elke zaterdagavond graag. The Inner Voice of Holland.

annemiek

Annemiek Schrijver

Presentatrice, interviewster en schrijfster

Annemiek Schrijver presenteert voor de KRO-NCRV het televisieprogramma ‘De Verwondering’ op NPO 2, elke zondag van 08.30-09.00 …
Profiel-pagina
Al 3 reacties — praat mee.