sandradoev

“Het is genoeg geweest! Ik kan er niet meer tegen! Vroeger was alles gewoon beter. Nederland was een mooi land waarin er voor velen een plek was. Doe maar gewoon, want dan doe je al gek genoeg was de maatstaf”. Wat is er misgegaan? Waarom is iedereen zo bot en boos geworden? Waarom zegt iedereen alles wat in hem of haar binnenschiet? Het lijkt wel of we allemaal een stoornis hebben opgelopen aan onze frontaalkwab. Alles komt er ongecensureerd uit zonder na te denken. Is dit de manier om met elkaar om te gaan?

Door: Sandra Doevendans

Zelf ben ik geadopteerd uit Sri Lanka en ook nog op latere leeftijd bekeerd tot de islam. Dit alles maakt mij hét nieuwe Nederland. Het Nederland anno 2017. Ik heb oer-Hollandse roots, zing uit volle borst mee met Andre Hazes en Johnny Jordaan, maar de afgelopen jaren voel ik dat ik, en velen met mij, er niet meer bij horen. Toen ik bijna 10 jaar geleden in verwachting was van mijn zoon was ik al op mijn hoede. Ik heb hem niet voor niets een ‘gewone’ voornaam gegeven, omdat ik dacht dat het al lastig genoeg zou worden om later een baan te vinden met zijn ‘gekke’ achternaam. En nu, bijna 10 jaar later is dat gevoel waarheid gebleken. Discriminatie op de arbeidsmarkt viert hoogtij en moslims, of mensen waarvan gedacht wordt dat ze moslim zijn, staan met 5-0 achter.

Wat willen we nou? We klagen over bijstandtrekkers, maar tegelijk zijn er genoeg werkgevers die discrimineren en daarom bepaalde mensen niet aannemen. We klagen over radicaliserende jongeren, maar begrijpen niet dat als er bijvoorbeeld  getweet wordt dat je moslims mag doodrijden islamitische jongeren er dus klaar mee zijn. We moeten eerlijk blijven. Je kunt niet zeggen dat mensen niet meedoen als je er zelf voor zorgt dat een hele groep niet mee kán doen.

Kijk naar de pietendiscussie. We voeren al meer dan 30 jaar discussie over zwarte piet en hoe we het feest voor iedereen leuk kunnen maken. En als mensen het gewoon na zoveel jaar zat zijn om te blijven praten zonder verandering is iedereen opeens verontwaardigd en worden ze met de dood bedreigd. Je oogst wat je zaait. Door de VOC mentaliteit is Nederland divers geworden en met het binnenhalen van de gastarbeiders in de jaren ’60 is dit verder gegaan. Dus nu ziet Nederland er anders uit en dat betekent ook dat dingen veranderen, zoals altijd alles verandert.

Verandering brengt ook mooie dingen mee, zoals kiesrecht voor vrouwen, broodje shoarma en roti. Veel politici wereldwijd willen ons bang maken voor hun eigen gewin. Angst en haat zorgt namelijk ook voor controle op het volk. Maar verandering is zo vreemd nog niet. Verandering is immer essentieel in het leven van de mens. We ondergaan continu verandering. Van baby tot bejaarde, alles wordt anders. Dus laten we kijken naar een middenweg waarin we accepteren dat we anders zijn en laten we zoeken naar de kracht die dat met zich meebrengt. Het Nederlands elftal wint immers ook niet met alleen maar spitsen.

Laten we 15 maart zien dat we geen exclusief Nederland willen waar moslims en andersdenkenden niet meer mee doen, maar het Nederland waar  er voor iedereen een plek is. Maar bovenal het land waar mensen zelfreflectie toepassen met een grote dosis humor en de zin ‘opdat wij nooit vergeten’ ook echt iets betekent!

Sandra Doevendans is antropologe, trainer en coach. Daarnaast is ze statenlid voor de PvdA in Provinciale Staten van Noord-Holland en kandidaat Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Sandra Doevendans

Sandra Doevendans

Antropoloog / Trainer / Coach

Sandra Doevendans is antropologe, trainer en coach. Daarnaast is ze statenlid voor de PvdA in Provinciale Staten van Noord-Holland.
Profiel-pagina
Al 7 reacties — praat mee.