1. Uitvaartlego
Rouwpedagoog Richard Hattink was op zoek naar materiaal aan de hand waarvan hij gemakkelijk in gesprek kon komen met jonge kinderen. Dat werd zijn Uitvaartlego. Opzienbarend en toch ook heel simpel. “Uitvaartlego bestaat nu een aantal maanden”, aldus Hattink. “Ik heb vroeger veel met LEGO gespeeld en vond dit een voor de hand liggende methode om laagdrempelig met kinderen aan de slag te kunnen bij de verwerking van hun ervaringen rondom rouw.” Speelgoed met een serieuze ondertoon, maar vooral ook met humor.
2. Tolad Stafurn: een urn om mee te wandelen
Een jongeman van 24 beende met een grote paarse staf over de uitvaartbeurs. Zeker een opmerkelijk object. De staf is 1,65 m hoog, zes centimeter breed en weegt zonder as anderhalve kilo. Onderaan de staf zit een drukpunt dat bij iedere beweging wat as loslaat. Het idee is afkomstig van een kunstenaar. Nabestaanden kunnen tijdens een rituele wandeling langzaam de as verspreiden. Bij de stafurn hoort een app die de wandeling en de verstrooipunten vastlegt zodat de route achteraf na te lopen is.
Eigenaar Wouter Brink en zijn compagnon zijn nieuwkomers op de uitvaartmarkt, gedreven door ondernemerslust. De stafurn komt volgend jaar op de markt.
3. Leentje de Rouwkoe
Rouwkoe Leentje leidt eigenlijk een dubbelleven. Ze is trouwkoe en rouwkoe. Is een rouwwagen niet meer van deze tijd, een rouwkoe is dat blijkbaar wel. “Paardenmensen worden door een rouwkoets met paarden gereden, waarom dan koeienliefhebbers niet met een koe?”, aldus de eigenaar René van Daal. Eerlijk is eerlijk. Binnen op de beurs tussen de vele uitvaartauto’s, dacht ik nog geregeld aan Leentje terug.
4. Urnsteentjes
Handgemaakte urnen van keramiek of ander materiaal (zelfs via een 3D-printer) kennen we al langer. Op deze beurs werd mijn aandacht getrokken door kleine urnsteentjes, ter grootte van een knikker waarin een kleine hoeveelheid as bewaard kan worden. Voor op het nachtkastje of in een herdenkingshoek in huis. Op deze grote beurs met talrijke dure producten viel dit product niet alleen op vanwege het formaat, maar ook vanwege de prijs. Slechts 20 euro per steen, een bescheiden prijs in een niet-bescheiden markt.
5. Licht met bericht
Opmerkelijk eenvoudig waren de windlichten die kunnen worden voorzien van een eigen ontwerp. De windlichten zijn licht van materiaal en kunnen makkelijk worden verstuurd, bijvoorbeeld gezamenlijk met de rouwbrief. Zo kunnen de door de genodigden ontworpen windlichten op en rondom de kist en andere plekken in het uitvaartcentrum worden neergezet.
6. Boom in urn
Wat doe je met de as? Verstrooien op het asveldje? In een luchtballon, helikopter, op zee? Vele oplossingen worden ons aangereikt. Een biologische oplossing biedt BiosUrna: een biologisch afbreekbare urn met daarin een loot van een boom naar wens die geplant kan worden in de eigen tuin en in beperkte mate in natuurgebieden of (natuur)begraafplaatsen.
7. De herinneringsboom
Ook een boom zonder urn kan. Je zoekt een type boom uit en als de loot groot genoeg is, wordt deze geplant op een plek naar keuze, met of zonder as van de overledene.
8. As-in-glas
In plaats van een urn is ook glaswerk een bewaarplaats voor as. Vele varianten waren te bezichtigen op de beurs. De fraaie kunstwerken van Glasgeschenken Gouda sprongen daarbij in het oog.
9. Opmerkelijke kisten
Meters met kisten vielen er te bekijken in Gorinchem. De ene kist nog saaier dan de andere. Met de nodige uitzonderingen. De sjoelbakkist, de boogkist voor zijligging, de kist met de zachte buitenkant (verkrijgbaar in pantermotief of bloemendesign met bijpassend condoleanceboek en fotolijst), de Groene Kist, de boomschorskist, de kist omwikkeld in een persoonlijk printje of met een decoratieve bekleding. Dan toch maar onopvallend tussen zes planken?
10. Herinneringsproducten
We kennen inmiddels het fenomeen assieraden, hangers met een klein asreservoir. Op de uitvaartbeurs passeerde ik talrijke hangers, bedels, ringen en voorwerpen met een vingerafdruk van de overledene. De vingerafdruk wordt gemaakt met behulp van inkt of was, waarna deze wordt vastgelegd in edelmetaal. Verder ontmoette ik diverse leveranciers van herinneringstextiel: dekens, tassen, kussens, knuffels of quilten gemaakt van kleding van de overledene. Een markt die zich in hoog tempo ontwikkelt. Wat is het volgende idee: een kunststof schoenafdruk te gebruiken als asbak, een haarherinnering?
Volgens mij heb je toch nog iets bijzonders en unieks gemist…
Hoe bijzonder is de groene uitvaartkist van DGU. Samengesteld uit gerecycled materiaal en toch heel gewoon; zes “planken” zoals je schrijft!
Interessante top tien maar zeker niet met de meest opmerkelijke uitvaartproducten/diensten. Uitvaartlego, groene DGU-kist en dan weet ik er nog één of hooguit 2 waar geen gelijkende van is. De rest is toch al snel veel van hetzelfde, hoewel dan mooier of beter.
Benieuwd naar onze top tien?
ik vind het gaaf niet alle maal het zelfde
Leuke selectie maar ik mis http://www.beerenberg.nl 🙂