Wat gebeurt hier? In de president wordt een fatale zwakte van de VS zichtbaar: ze willen alles inlijven. Dat begon al bij het ontstaan van het land: de oorspronkelijke bewoners, de indianen, moesten zich onderwerpen aan de blanke kolonisten. Later  werden vele inwoners van Afrika als koopwaar geïmporteerd om slavenwerk te doen. Naar hun eigenheid werd niet gevraagd. Vandaag worden demonstraties vanwege het politiegeweld tegen de zwarte George Floyd desnoods door het leger neergeslagen. Geweld dat wordt geregisseerd vanuit wat omineus het ‘Witte Huis’ heet, dat eens door slaven is gebouwd.

Wie een ander tot een verlengstuk van zichzelf wil maken roept altijd verzet op. Dit is de diepe reden waarom de VS de grootste militaire macht ter wereld hebben. Wie echter de ander respecteert en daarvan wil leren, heeft genoeg aan de dialoog. Dit is een belangrijke reden waarom de Europese Unie aarzelt om op tanks en raketten te vertrouwen. De EU is goed in ‘soft power’, en probeert vooral door gesprekken te overtuigen.

De VS, echter, willen hun eigen mening opdringen met geweld. Dat is een teken van zwakte, van gebrek aan argumenten en morele overtuigingskracht. De laatste tijd is voor het oog van de hele wereld gebleken hoe beperkt die militaire macht is, een proces dat al begon met de smadelijke nederlaag in Vietnam. Vandaar dat Trump de Amerikaanse legers naar huis wil halen. In bijvoorbeeld Afghanistan, waar de langste Amerikaanse oorlog ooit woedt, is de situatie na bijna twintig jaar (!) weinig verbeterd. De inval die ‘Enduring Freedom’ werd genoemd is een ‘enduring war’ geworden. Zo beperkt is de macht van het geweld.

Stapje terug

Psychologisch gezien, dienen de VS op te groeien. Een klein kind ziet de moeder en de rest van de wereld als een verlengstuk van zichzelf. Het zet een keel op en begint machteloos te schoppen als de omgeving niet aan zijn wensen tegemoet komt. Een kind ziet zichzelf als erg speciaal, zoals Trump zichzelf als ‘de beste’ president ooit uitriep en de VS belijden (zoals mijn dochter daar elke ochtend op school moest zingen) dat ze ‘God’s chosen country’ zijn. Volwassenheid, daarentegen, houdt een zekere bescheidenheid in. Je doet een stapje terug wat ruimte aan de ander geeft om ‘anders’ te zijn. Pas dan kun je samen verder komen.

Zolang de VS zelfs de Bijbel en de paus voor hun doeleinden willen inlijven, zal het niet kunnen omgaan met de ‘ander’ en even impotent op het wereldtoneel blijven als innerlijk verscheurd thuis.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
jjsuurmond 2023 – kopie

Jean-Jacques Suurmond

Publicist

Jean-Jacques Suurmond is pastor, coach/supervisor en publicist. Van hem verscheen eind 2022 een vertaling en bewerking van de klassieker …
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.