Rahim, gespeeld door de toen 20-jarige acteur Anthony Keyvan, is voor het eerst te zien in het tweede seizoen van de televisieserie Love, Victor. Hij werd oorspronkelijk geïntroduceerd als de beste vriend van Victors zus, Pilar, maar naarmate de show vordert, zien we dat ook Rahim worstelt met zijn geaardheid, zijn geloof en de verwachtingen van zijn ouders. Door het seizoen heen groeien Victor en Rahim dichter naar elkaar toe en in de zesde aflevering, Sincerely, Rahim, neemt hij Victor eindelijk in vertrouwen. Hij vertelt dat hij niet met zijn ouders durft te delen dat hij homo is, omdat dit ingaat tegen de religieuze overtuigingen waarmee zij zijn opgevoed.

Rahim doet nogal zijn best om het voor hen te verbergen. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat zijn flamboyante kledingstijl hem niet verraadt, verkleedt hij zich elke dag voor en na hij zijn ouders ziet. Op school gedraagt en ziet hij er dus heel anders uit dan thuis, en zijn vrienden kennen hem als een heel ander persoon dan zijn ouders. Uiteindelijk vindt Rahim toch de moed om het hen te vertellen. Gelukkig reageren ze helemaal niet zoals verwacht. In tegenstelling tot Victors ouders zijn die van Rahim juist heel begripvol en zeggen ze dat ze het al een hele tijd doorhadden. Hij had zich dus al die tijd voor niets zorgen gemaakt.

Andere regels

Toch komt zijn angst voor de reactie van zijn ouders zeker niet uit de lucht vallen. Andere leden uit zijn Iraanse familie staan namelijk heel anders in het leven en zouden het nooit begrijpen. In de Islamitische Republiek Iran gelden veel regels. Regels waar wij als westerlingen vaak maar slecht begrip voor op kunnen brengen. Dat is dit jaar weer eens extra benadrukt met de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Ze kwam om het leven na haar arrestatie door de moraalpolitie omdat ze zich niet aan het islamitische kledingvoorschrift om haar hoofd te bedekken zou hebben gehouden. Het idee dat zoiets in Nederland zou gebeuren is voor vele Nederlanders ondenkbaar. Het is ook moeilijk voor te stellen dat iemand volgens de wet kan worden gearresteerd en gedood, enkel omdat ze homoseksueel zijn. Toch is het in Iran ook verboden om een seksuele relatie met iemand van hetzelfde geslacht aan te gaan. Je kunt hiervoor in de gevangenis belanden, gemarteld worden of zelfs de doodstraf krijgen.

In een interview vertelt Anthony Keyvan, de acteur die Rahim speelt, dat hij met zijn eigen familie gesprekken heeft gehad over hoe het is om LHBTQ+ en moslim te zijn. Zijn Iraanse vader vertelde hem dat het in de moslimgemeenschap illegaal is om queer te zijn. “Niet alleen wordt er niet over gesproken, je kunt er zelfs voor worden vervolgd.”

Nooit meer

Ondanks het grote begrip van Rahims ouders zien we dit beeld ook terugkomen in de rest van zijn familie. Op een gegeven moment komt Rahims oom, Farzad, op visite. Rahim is op dat punt al zover gekomen dat hij over het algemeen trots is op wie hij is en een stuk beter in zijn vel zit dan voorheen. De komst van zijn oom lijkt dit volledig onderuit te halen. Rahims moeder, die eerder juist een grote steun was, dringt aan dat hij zich anders kleedt zolang zijn oom er is. Het is maar voor een paar dagen en zo voorkomen ze een hoop gedoe binnen de familie. Rahim weet duidelijk wat de gevolgen van zijn homoseksualiteit kunnen zijn voor degenen die het dichtst bij hem staan; hij weet hoe zijn ouders zullen worden veroordeeld door hun familie en de samenleving waarin ze zijn opgegroeid. Daarom stemt hij ermee in, ondanks dat hij zich er verschrikkelijk onder voelt. Het lijkt immers een enorme stap terug.

Om er nog eens een schepje bovenop te doen, vertelt zijn moeder aan Farzad dat Pilar Rahims vriendin is. Dit leidt tot een ongemakkelijk dinertje waarbij ze moeten doen alsof ze een stel zijn. Rahim speelt het spelletje mee, maar wanneer zijn oom weer terug naar Iran is, vertelt hij zijn moeder hoe erg hij het vindt dat hij zich anders voor moest doen. Hij biecht op dat hij door de acceptatie van zijn ouders eindelijk het gevoel kreeg dat hij trots op zichzelf kon zijn. Dit werd compleet teniet gedaan toen hij zichzelf weer van haar moest verstoppen. Hij besluit dat hij vanaf nu trouw aan zichzelf wil blijven. Hij benadrukt dit met de woorden “nooit meer”. Zijn moeder laat zien dat ze nu echt volledig achter hem staat door deze woorden te herhalen.

Jezelf zijn

Cultuur en religie kunnen heel veel invloed hebben op LHBTQ+’ers. Door de negatieve houding ten opzichte van queers wordt het ze onnodig lastig gemaakt om simpelweg zichzelf te zijn. In de serie zagen we dit eerst met Victor en zijn katholieke ouders, en daarna met Rahim en zijn moslimfamilie. Tegelijkertijd zien we ook dat we niet zomaar moeten aannemen dat alle gelovigen zwart-wit denkers zijn. Zowel Rahims als Victors ouders zijn (uiteindelijk) heel begripvol en steunen hun zoons. Dit helpt ze om te groeien als personen. En dat geeft ze de moed om volledig zichzelf te kunnen zijn.

Deze recensie verscheen onlangs in De Linker Wang. Love, Victor is te zien op Disney+.

Annabel-den-Dekker

Annabel den Dekker

Annabel den Dekker studeerde theologie aan de Tilburg University en is redactielid van De Linker Wang.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.