“Het feit dat inktvissen van kleur veranderen als ze met een vrouwtje paren, zodat concurrerende mannetjes even niet zien dat ze een mannetje zijn. Dat gekko’s over het plafond kunnen lopen. En dat een draad van een spinnenweb sterker is dan staal. Je kunt zoveel leren van de natuur. Een druppel die van een lotusblad afrolt omdat het niet hecht, leert ons bijvoorbeeld hoe we zelfreinigende verf kunnen maken.

Mijn biologieleraar op de middelbare school leerde mij over ecologie en evolutie van eigenschappen van verschillende soorten. De processen van de natuur vond ik zo intrigerend. Van het gedrag van het kleinste organisme tot de interactie in een leefgemeenschap. Het is bijzonder om insecten te bestuderen en daarmee ontdekkingen te doen over de kringloop van de natuur.

Respect voor de natuur is mij echt heilig. De mens staat niet boven de natuur, maar is er zelf onderdeel van. Natuur heeft voor mij een intrinsieke waarde. Toen ik biologie studeerde ging ik naar buiten in de Limburgse natuur en zag zoveel verschillende plantensoorten. Kom ik nu op diezelfde plek dan is die diversiteit voor een heel groot deel verdwenen. Daar word ik droevig van, maar ook strijdbaar want ik zie hoe het beter kan en wil die kennis met iedereen delen.

We kijken nu allemaal naar het economische systeem, terwijl je volgens mij veel meer kunt leren van de ecologie. Bijvoorbeeld dat er in de natuur geen afval bestaat en dat ook wij alles zouden kunnen hergebruiken. Stel dat je een industrieterrein ontwerpt, dan zou een gemeente moeten kijken welke bedrijven bij elkaar passen. Heeft de één veel CO2 over, zet er dan een bedrijf naast dat CO2 kan gebruiken. En plaats een bedrijf dat warmte produceert, naast iets dat warmte nodig heeft. Zo bouw je een nieuw soort ecosysteem.”

‘Heilig?’ is een project van Trouw, IKON, het Soeterbeek Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en Nieuwwij.nl. Bovenstaand artikel werd eerder geplaatst in Trouw. Afgelopen donderdagavond was Louise Vet te gast in OBA Live.

Adinda Akkermans

freelance journalist

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.