Bijzonder dat ik juist deze avond mee mag doen met een ‘boekdoorleving’ van het boek van Manu Busschots Van duurzaamheid naar Deep Change*. Volgens een aanbeveling ‘een boek dat een groot appèl op je doet en je tegelijkertijd handvatten geeft om echt iets te doen’.
Ik ben benieuwd!

Deze avond is georganiseerd door ‘mijn’ groene netwerk Happy Planet Professionals. Het is fijn om iedereen weer te zien nadat ik meerdere keren door onze verhuizing verstek heb moeten laten gaan bij de netwerkbijeenkomsten. Hier zijn allemaal mensen die de urgentie voelen om te werken aan die nieuwe wereld, hier hoor ik thuis, dit is mijn bubbel, een warm bad. We kunnen het niet alleen, hebben elkaar nodig.

Met frisse energie geef ik me vervolgens over aan de boekdoorleving. In stukjes van tien minuten doorleven we de zeven hoofdstukken met prikkelende vragen die we in telkens wisselende tweetallen bespreken, een visualisatie-oefening én muziek.

We praten over de vraag ‘hoe ga jij om met gevoelens van (on)macht en (on)geloof over de eco-crises?’ Die gevoelens ken ik maar al te goed. Als er een groene wet wordt afgezwakt of uitgesteld. Als XR-rebellen worden weggezet als criminelen terwijl mensen en bedrijven die beslissingen maken met criminele gevolgen voor de toekomstige generaties worden beschermd. Als dollartekens blijven winnen van gezondheid van mens, dier en aarde. Soms huil ik of zit lamgeslagen op de bank, moet dan denken aan het liedje van Froukje De wereld staat in de fik, en ik zou het willen blussen, maar het vuur is groter dan ik.

Vaak parkeer ik deze gevoelens, want ze helpen mij niet en de wereld ook niet. Ik focus op de dingen in mijn cirkel van invloed, en laat me voeden door alle positieve initiatieven die er gaande zijn. De wereld is aan het veranderen naar een groene, inclusieve samenleving, ondanks alle foute beslissingen van politiek en multinationals.
Manu besluit dit onderdeel met te zeggen dat we honderd procent invloed hebben op waar we ons op inzetten. Food for thought.

Wanneer doe ik genoeg?

Ja, ik eet vegetarisch, vlieg niet (meer), probeer zo weinig mogelijk nieuwe spullen te kopen, koop verpakkingsvrije boodschappen, reis met OV naar Portugal, beleg mijn geld in donkergroene beleggingen, teken petities, stem groen, etc. Maar is het genoeg? Nee, het is nooit genoeg. En zeker niet in je eentje. Maar samen kunnen we wel echt een verschil maken. De kracht van de massa. Dat hebben we gezien met de XR-demonstraties die ertoe leidden dat pensioenfonds ABP niet meer belegt in fossiele brandstoffen. Het kan echt werken.

De vragen ‘Welke acties van jou dragen bij aan een ‘culture of care’?’ en ‘Met wie zou je samen kunnen werken voor meer impact?’ blijven me bij. Zorgen voor mezelf, voor mijn eigen energie, zorgen voor elkaar én samen meer impact maken dan alleen. Opgewekt doorgaan om de aarde ‘als een huis te bewonen’, er goed voor te zorgen en dus niet uit te putten. Doen wat we kunnen, tegen de klippen op.

Even denk ik ook aan Mandela. Het einde van de apartheid is niet alleen zijn verdienste, het was een groep, een beweging, die met veel volharding hun doel wist te bereiken. Zo zie ik dat ook voor de verschillende eco-crises.

Ik ben niet alleen, jij bent niet alleen, we zijn met velen. We gaan deze crises te boven komen door vol te houden en er te zijn voor elkaar, door Deep Change!

Doortje profielfoto

Doortje ’t Hart

Doortje ’t Hart (1967) probeert zowel professioneel als privé bij te dragen aan een mooiere wereld. Als zelfstandig ondernemer …
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.