“Veel mensen lijken afstandelijker, het lukt nog steeds niet om mijn collega’s in groten getale naar kantoor te krijgen en ik krijg met sommige vrienden simpelweg geen contact meer.”

Terwijl ik in mijn chai roer denk ik na over haar woorden en voel ik herkenning. Het gemak waarmee veel vergaderingen worden omgezet in een online sessie is inderdaad herkenbaar. En vaak ook erg comfortabel. En tegelijk is daardoor de afstand groter. Dat gezellige moment na een vergadering waar je nog even napraat en ineens een favoriet boek aanprijst of een recente blog bespreekt. Dat moment van connectie maken…

Mijn vriendin is inmiddels in de weer met grote pakken melk en vervolgt: “Het lijkt alsof dat opgesloten zijn in huis heeft gemaakt dat wij zelf meer opgesloten zijn in onze eigen wereld en minder rekening willen houden met de ander. Alsof de verbinding is verbroken.”

“Is dat erg?” vraag ik haar. Eerlijk gezegd vind ik dat zelf wel, omdat ik echt van mensen hou en van hun verhalen. Verhalen verbinden en dan moet de ander zich wel willen openstellen om in gesprek te gaan.

Wellicht zijn wij dat gedurende die heftige Coronatijd een beetje verleerd en moeten wij elkaar woorden geven om tot dat gesprek te komen. Gewoon een pleidooi houden om de verbinding te herstellen. Recente studies laten zien dat wij als mensen sociale wezens zijn en dat ons mentaal welzijn rijker wordt van verbinding met de ander.

De paneer is bijna klaar en ik verheug mij op de gezamenlijke maaltijd die met zoveel liefde is gemaakt. Mijn gedachten gaan uit naar al die mensen bij wie om welke reden dan ook de verbinding is verbroken en die het goede gesprek moeten missen.

En terwijl ik mijn laatste slok Chai neem, omhels ik de gedachte dat ik straks in de metro een simpele eerste stap zal nemen naar verbinding. Gewoon door mijn allermooiste glimlach te schenken aan de eerste de beste medepassagier. Nu maar hopen dat die zich niet te pletter schrikt.

1653508800352

Tanja Jadnanansing

Tanja Jadnanansing is de dochter van een Surinaams/Hindoestaanse vader en een Arubaanse moeder. Ze studeerde Rechten en was onder meer …
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.