De dragers van het Nasrani-teken uiten hun terechte afschuw. Dat is invoelbaar als je weet wat er is gebeurd in Mosul met de verdrijving van de laatste christenen. Een teken van verbondenheid. Zeg maar de christelijke variant van ‘Ich bin ein Berliner’.

Onder hen zijn er echter ook die een valse dichotomie propaganderen om de situatie in Syrië en Irak te duiden. Namelijk christenen tegenover moslims. Je leest in sommige christelijke media alleen de gruwelijkheden van jihadisten tegen christenen.

Je hoort ze als door moslimfundamentalisten een kerk met de grond gelijk wordt gemaakt. Ze zijn stil als er een moskee wordt gebombardeerd. Je hoort ze als er een oud-christelijke stad wordt gebombardeerd, maar niet als er islamitisch cultureel erfgoed in vlammen opgaat. Daarin weerklinkt voor de oplettende lezer een eng soort islamofobie en een vreemde vorm van christelijke apologetiek.

Bijna 3 miljoen gevluchte Syriërs, 120.000 vermoord, 6,5 miljoen ontheemd. Achter ieder getal schuilt persoonlijk drama en leed. Een fractie van hen is christelijk. Dat zijn de feiten. Maar er zijn maar weinig christenen die je hoort als IS(IS) met net zo veel haat en ideologie sjieten en soennieten vermoorden. Zo blijft onderbelicht blijft dat ISIS in Mosul ook Turkomannen, Shabaks, Koerden en sjieten zuiveren met het ‘bekeer je of ga dood’. Naast de ‘N’ wordt de ‘R’ op huizen van sjieten gesmeerd. R staat voor ‘rwafidh’ ofwel ‘verwerpers’. Hun lot is dezelfde als christenen.

Bovendien is het onverstandig om conflicten religieus te framen door alleen de positie van vervolgde christenen te benadrukken. De situatie is immers vele malen complexer en kent etnische, economische, sociale en religieuze elementen.

Aandacht voor vervolgde christenen mag daarom niet uitsluiten dat andere minderheden, religieus of etnisch, worden vergeten in hun leed. Ieder mensenleven is evenveel waard. Iedere vervolgde mens is het waard om gesteund te worden. Via gebed, via sociale media of via andere steunbetuigingen. Of ze nu christen, Yezidi of Koerd zijn.

Doe daarom eens iets tegendraads: verander je facebookprofiel in een ‘R’. Of als je bidt op 15 augustus, zoals de katholieke bisschoppen deze week hebben voorgesteld, doe het dan ook voor al die andere minderheden die worden verjaagd, bedreigd, verkracht of vermoord.

Eric-van-den-Berg

Eric van den Berg

communicatiestrateeg en -trainer

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.