De dragers van het Nasrani-teken uiten hun terechte afschuw. Dat is invoelbaar als je weet wat er is gebeurd in Mosul met de verdrijving van de laatste christenen. Een teken van verbondenheid. Zeg maar de christelijke variant van ‘Ich bin ein Berliner’.
Onder hen zijn er echter ook die een valse dichotomie propaganderen om de situatie in Syrië en Irak te duiden. Namelijk christenen tegenover moslims. Je leest in sommige christelijke media alleen de gruwelijkheden van jihadisten tegen christenen.
Je hoort ze als door moslimfundamentalisten een kerk met de grond gelijk wordt gemaakt. Ze zijn stil als er een moskee wordt gebombardeerd. Je hoort ze als er een oud-christelijke stad wordt gebombardeerd, maar niet als er islamitisch cultureel erfgoed in vlammen opgaat. Daarin weerklinkt voor de oplettende lezer een eng soort islamofobie en een vreemde vorm van christelijke apologetiek.
Bijna 3 miljoen gevluchte Syriërs, 120.000 vermoord, 6,5 miljoen ontheemd. Achter ieder getal schuilt persoonlijk drama en leed. Een fractie van hen is christelijk. Dat zijn de feiten. Maar er zijn maar weinig christenen die je hoort als IS(IS) met net zo veel haat en ideologie sjieten en soennieten vermoorden. Zo blijft onderbelicht blijft dat ISIS in Mosul ook Turkomannen, Shabaks, Koerden en sjieten zuiveren met het ‘bekeer je of ga dood’. Naast de ‘N’ wordt de ‘R’ op huizen van sjieten gesmeerd. R staat voor ‘rwafidh’ ofwel ‘verwerpers’. Hun lot is dezelfde als christenen.
Bovendien is het onverstandig om conflicten religieus te framen door alleen de positie van vervolgde christenen te benadrukken. De situatie is immers vele malen complexer en kent etnische, economische, sociale en religieuze elementen.
Aandacht voor vervolgde christenen mag daarom niet uitsluiten dat andere minderheden, religieus of etnisch, worden vergeten in hun leed. Ieder mensenleven is evenveel waard. Iedere vervolgde mens is het waard om gesteund te worden. Via gebed, via sociale media of via andere steunbetuigingen. Of ze nu christen, Yezidi of Koerd zijn.
Doe daarom eens iets tegendraads: verander je facebookprofiel in een ‘R’. Of als je bidt op 15 augustus, zoals de katholieke bisschoppen deze week hebben voorgesteld, doe het dan ook voor al die andere minderheden die worden verjaagd, bedreigd, verkracht of vermoord.
Amen.
Natuurlijk is het verschrikkelijk dat ook moslims en andere niet-christenen worden vervolgd en vermoord, maar ik als christen voel me meer verbonden met mijn mede christenen. Jij niet Eric?
Ik vind het een goedkoop stukje; alsof je ergens over schrijven moest om een deadline te halen. Ik heb mijn faceboekprofiel veranderd in de N, want ik was in Enschede waar ik demonstreerde tegen Isis: Vieren van de Verschilligheid.
Ich bin ein Berliner is gezegd door JFK – IN Berlijn. Berlijn bestaat nog.
In de buurt van Mosul echter worden de oudst nog bestaande christengemeenschappen ter wereld uitgeroeid. Ik voel me verbonden met mijn geloofsgenoten die een demo organiseerden in Enschede.
Beter was het geweest te refereren aan de Jodenster in Denemarken.
Volledig eens. Erger me mateloos aan exclusieve focus op vervolgde christenen en de voortdurende suggestie van een strijd van ‘de’ barbaarse islam versus ‘de’ geciviliseerde christenheid.
Lastig na te gaan waarop gebaseerd is dat de aandacht zo eenzijdig zou zijn. Is dat wel zo? Zo ja, vermeld dan op basis waarvan je het beweert. In de kerken waar ik kom regelmatig aandacht voor diverse groepen vervolgden.
Het is goed om je duidelijk uit te spreken tegen vervolging en genocide. Zeker die treft meerdere groepen, maar daarvoor kun je aandacht vragen vanuit je eigen achtergrond.
De gruweldaden komen in deze tijd vooral van de jihadisten en daar zijn velen slachtoffer van, waaronder allerlei minderheden en andersdenkende moslims. IS(IS) heeft ook fans in ons land. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat de meeste moslims niet extremistisch zijn, maar we moeten niet blind zijn voor de gevaren van diegenen die dat WEL zijn. En proberen een tegengeluid te laten horen.
Te lang heeft het Westers-Christelijk geweten over het ellendig lot van Christelijke agglomeraties in Islam gedomineerde gebieden het zwijgen bewaard. Je kon aan Christelijk verraad gaan denken. En nu dat gemoed zich eindelijk roert, komt iemand – betrapt? – vertellen dat wij ons niet op die Christenen dáár blind moeten staren. Waarom niet? Omdat vlgs. die Eric van den Berg:
´[ ] ´het onverstandig´ is ´om conflicten religieus te framen door alleen de positie van vervolgde christenen te benadrukken. De situatie is immers vele malen complexer en kent etnische, economische, sociale en religieuze elementen.´
En zo wordt voortzetting van het Christelijk verraad bevorderd, met spindocterij
en het afraffelen van abstract jargon. Neem dat ´framen´. Ontmoedigend, defaitistisch.
Solidariteit is groepsgebonden. Met de één ben je het naar plicht wél, met de ander niet. Je vervelende echtgenote gaat vóór, je charmante buurvrouw komt later. Christendom neigt ertoe dit te maken onderscheid in posities te verwaarlozen, is daardoor eerloos en wat ordinair.
Verder sympathiseer ik met alle door de Islam vervolgde mensen en idem samenlevingen. Alleen bij die Shi´iten weet ik het nog niet. Als Sunnieten en de volgelingen van Ali elkaar en anderen even hard afslachten, ben ik onverschillig. Maar dat moet nog worden uitgezocht, welke van die twee Islam-partijen het meest slacht, moordt en rooft. Van Druzen, Joden en Christenen, Alawieten en andere non-Islam groepen is mij niet bekend dat zij zo te keer gaan. Wel heb je in Africa ´The Army of the Lord´.
‘De situatie is immers vele malen complexer en kent etnische, economische, sociale en religieuze elementen’. Het verkeerde cliché op het verkeerde moment. (Geen open deuren maar Open Doors). Jammer dat ik er niet bij kon zijn in Enschede.
Dank Eric van den Berg, je brengt mijn onbehagen bij verder terechte zorg en verontwaardiging onder woorden.
Makkelijk verhaal. Zoals al door anderen eerder gezegd: waar baseer je je uberhaupt op? En uiteraard moet je af en toe exclusief voor een bepaald soort leed of een bepaalde groep opkomen, als je altijd overal voor zou moeten opkomen maak je jezelf effectief monddood, er is immers altijd wel een lijdende groep die je uitsluit. Daarbij, als ik de positie van christenen in Irak onder de aandacht probeer te brengen, ben ik daarmee niet automatisch met religieuze framing bezig. Ook dit wordt maar weer zonder onderbouwing geponeerd. Beklagenswaardig…
Voor alle christenen hier die roepen dat het volkomen terecht is dat alleen het leed van hun medechristenen hen wat kan schelen:
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Lucas+10%3A25-37&id18=1&l=nl&set=10
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Matte%FCs+5%3A43-48&id18=1&l=nl&set=10
Arjan Klok, vergeet ook Galaten 6,9-10 niet:
“Laten we onophoudelijk goed doen; want als we de moed niet opgeven, zullen we te zijner tijd de oogst binnenhalen. Laten we dus, zolang we tijd hebben, goed zijn voor allen, maar vooral voor onze geloofsgenoten.”
De wereld zou beter af zijn zonder godsdiensten.
Het verwonderd me, Eric, dat alles wat uit christelijke hoek komt om een genuanceerd commentaar vraagt. Waar gaat het over? Over christenen die aandacht vragen voor het schrijnende onrecht en het brute geweld hun broeders en zusters aangedaan en om gebed.
Dat relativeert geen enkel ander onrecht of geweld, maar probeert alleen het oog te vestigen op wat hier en nu gebeurt met christenen in grote delen van de wereld en vooral in het Midden Oosten, de bakermat van het christelijk geloof dat het fundament is van wie wij zijn ook al willen velen dat niet meer weten of waar hebben.
Dient de vervolging van christenen op grote en systematische schaal alleen genuanceerd te worden omdat zij de assepoesters zijn van een geseculariseerde samenleving en daardoor stiefkinderen van de mensenfamilie?
De geschiedenis van het Christendom toont zwarte bladzijden, zonder enige twijfel, maar zij toont ook in het verre en recente verleden een grote, oprechte en zelve loze inzet voor de rechten en waarden van iedere mens. Het is inherent aan ons geloof dat we opkomen voor hen die vervolgd worden o welke reden dan ook, onze broeders en zusters in Christus niet uitgesloten!
Pastoor L.M.R. Houben.
Nee, echt, goed dat je relativeert bij deze beelden
http://www.catholic.org/news/international/middle_east/story.php?id=56481
Een genocide kan niet genoeg gerelativeerd worden
Het verbaasd mij elke keer weer wat er gedaan wordt uit naam van het geloof. Ongeacht in welke tijd wij leven. De ‘boodschap’ die uitgedragen wordt is altijd vertaald naar de interpretatie van een of enkele personen.
Veel “gelovigen” zoeken het Heil buiten zichzelf terwijl het Hoogste zich toch in ons hart dient te manifesteren. Ikzelf betrap me erop dat met al dat radicale gedoe van een stel geloofswaanzinnigen ik geneigd ben om elke moslim/a met een scheef oog en met wantrouwen te bekijken. Het is niet mijn bedoeling om in mijn innerlijk die zelfde weg van intolerantie in te slaan. Wanneer de Bijbel het heeft over de eenheid van de religies dan zegt zij dat er voor elk volk een religie is maar het is allemaal de zelfde God. Wat de Bijbel en Koran ook gemeen hebben is dat beiden zeggen je je niet te veel met je religie bezig moet houden maar ook niet te materialistisch te zijn. Met een beetje goede wil moet men deze problemen kunnen oplossen. Een vriend zei eens: “Hoedt U voor de man met één Boek”.