Als kind ben ik opgevoed met verhalen over oude tijden. Zo hoorde ik over Jezus die twee vaders had, over Abraham die voor een tweede liefde ging en over David en Salomo die meer vrouwen ‘hadden’ dan ik tot mijn twaalfde tegenkwam. Inderdaad, dit was af en toe verwarrend en leidde soms tot ongemak. Ik herinner me bijvoorbeeld gestotter en rode wangen als er puberale vragen gesteld werden.

Ik leerde dat wat vroeger kon niet meer mocht of werkte. Mijn broer zakte door het water, terwijl hij geloofde er op te kunnen staan. Maagdelijke zwangerschap bleek niet (meer) mogelijk en meerdere of nieuwe liefdes, hoe natuurlijk het idee ook voor me voelde, bleek een reden voor excommunicatie. Met de tijd veranderde klaarblijkelijk de betekenis van verhalen. Alhoewel, niet altijd. Terwijl second love en samengestelde gezinnen of meer-ouderschap ineens niet meer konden, bleven bepaalde verhalen over homo’s of vrouwen wel gehanteerd. Ik werd verdrietig en raakte in verwarring.

Een soortgelijk verdriet en verwarring treft me nu de SGP zich afwijzend opstelt tegenover de herijking ouderschap. Hoe komt het dat een partij die zegt Bijbelse verhalen hoog in het vaandel te hebben, geen teksten uit haar eigen traditie weet aan te reiken die ruimte geven voor samengestelde gezinnen, voor een ‘nieuwWIJ’ van liefde en gemeenschap? Hoe kan het dat de SGP vader Abraham eert, maar moeilijk doet over second love? Hoe kan een partij die God als vader van Jezus naast stiefvader Jozef voorstelt meer-ouderschap verwarrend vinden? Of erkent de SGP dat de triniteitsleer te verwarrend is?

Puttend uit de bronnen van mijn gereformeerde opvoeding maak ik me sterk voor kwetsbare liefdes: transrelaties, polyamoureuze verhoudingen, samengestelde gezinnen, meer-ouderschap, twee-vader/moederschap en andere relatievormen. Op basis van dezelfde verhalen als de SGP verzet ik me tegen de dominantie van de monogame heteronormativiteit. Ik zou kinderen willen beschermen tegen de ‘moderne’ discussie, zodat ze zich nu en in de toekomst vrij voelen om alleen of met één, twee of meer mensen lief te hebben en samen te leven. Maar goed, ik ben slechts een klassieke jongen en verward.

Nick Everts

Studeert Theologie en Religiewetenschappen aan de PThU/Vrije Universiteit Amsterdam en wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Groningen
Profiel-pagina
Al 14 reacties — praat mee.