Zo zijn er nu in Nederland 26 65-plussers per 100 mensen binnen de beroepsbevolking en zou dit aantal in 2040 stijgen tot 49 per 100. Dat betekent dat de werkende bevolking steeds kleiner wordt en de groep 65-plussers steeds groter (CBS). De draagkracht van de 65-plussers wordt dus steeds kleiner en moeilijker om in stand te houden. Tegelijkertijd zijn er wereldwijd ongeveer 65,3 miljoen mensen op de vlucht (Vluchtelingenwerk) en zorgt de negatieve beeldvorming van vluchtelingen ervoor dat ze bijna nergens gewenst zijn. Daarom denk ik dat de beeldvorming over vluchtelingen moet veranderen in positieve zin. De draagkracht van 65-plussers kan namelijk meer gespreid worden als wij vluchtelingen opnemen, ze in ons land accepteren en ze van de nodige steun en van onderwijs voorzien.
Expats
Laat ik vluchtelingen vergelijken met expats. Expats – mensen die in een ander land wonen en werken – zijn namelijk ook geen last. Zij spreken echter vaak geen Nederlands. Vluchtelingen daarentegen zien hun toekomst meestal niet meer in het land van herkomst en willen hier een zo goed mogelijke toekomst heropbouwen. Ze willen de taal leren, zich geaccepteerd voelen en zich vooral thuis voelen. Het grootste deel van de vluchtelingen is Syrisch en is hoogopgeleid of komen uit de welvarendere milieus van hun land van herkomst. Van de Syrische vluchtelingen is bijvoorbeeld 30% hoogopgeleid (hbo of wo) (UAF).
Op de (sociale) media bestaat een negatief beeld van vluchtelingen. Toen er een tijdelijke opvangplaats kwam in Hoorn, mijn geboorteplaats, ervoer ik dat van nabij. Tweehonderd in een gymzaal. Op Facebook was het verschrikkelijk. Er werden brieven geschreven aan de burgemeester, dochters konden volgens de reacties niet meer vrij op straat rondlopen en vrouwen moesten ook uitkijken. Er heerste veel angst en er werd duidelijk gemaakt dat de mensen ongewenst waren. Een andere cultuur met andere normen en waarden betekende voor de protesteerders letterlijk dat begrip of een gesprek onmogelijk was.
Ik begreep dat niet. Blijkbaar waren wij als mensen heel anders dan de mensen in de gymzaal, terwijl we toch allebei bijna gelijke doelen in het leven hebben. We willen geluk, veiligheid, een stabiel leven, liefde en familie in de buurt. Maakten de mensen in de gymzaal dit werkelijk voor ons onmogelijk? Of gaven wij ze geen eerlijke kans? Wat hield onze angst in?
Positieve benadering
Ik probeerde mijzelf in een vluchteling te verplaatsen. Honger, armoede, angst, geen dak boven mijn hoofd, levensbedreigende situaties, geen toekomstperspectief, een onbruikbaar paspoort, ik heb het allemaal nooit ervaren en ik denk dat ik voor de meeste Nederlanders kan spreken. Wij zijn bang voor een beetje minder geld, we vinden het erg dat we minder snel een woning toegewezen krijgen, en we zijn angstig voor mensen die zoeken naar een (betere) toekomst. Hoe rijk zijn we dat we ons hier druk over maken?
Wat kan een positieve benadering aan oplossingen in plaats van het uitvergroten van problemen? In heel West-Europa heerst er vergrijzing. De gemiddelde leeftijd in de samenleving stijgt. De beroepsbevolking daalt, waardoor de belastinginkomsten op een gegeven moment onvoldoende zullen zijn. In Denemarken, een land wat nauwelijks vluchtelingen toelaat, is de vergrijzing zelfs zo’n groot probleem dat er een nationale tv-reclame is gemaakt om het nemen van kinderen te stimuleren, genaamd ‘Do it for Denmark’.
Zijn vluchtelingen daarom geen ideale oplossing om de vergrijzing in veel westerse samenleving op te lossen? Ze zijn meestal hoogopgeleid, willen graag integreren, de taal leren en een goede toekomst opbouwen.
Vertrouwen
Het is echter al eerder geprobeerd om met migranten gaten te dichten in de arbeidsmarkt en de beroepsbevolking weer aan te vullen; denk aan de gastarbeiders die naar Nederland werden gehaald voor de banen die wij niet wilden. Het verschil met bovengenoemde vluchtelingen en gastarbeiders is dat de meeste vluchtelingen in hun land van herkomst geen toekomst zien en hun toekomstperspectief zich daarom vrijwel volledig op Nederland zou richten.
Natuurlijk blijft er altijd hoop op een stabiele situatie in het land van herkomst en hoop op een mogelijkheid om terug te keren en blijft er hierdoor wel een soort segregatie bestaan. Dat is ongewenst, maar dat betekent niet dat wij de vluchtelingen met wantrouwen moeten benaderen. Zoals oud D66-politicus Jan Terlouw ook eens stelde; ‘met wantrouwen kan je niets, terwijl je op vertrouwen kunt bouwen’. Daarbij is tolerantie alleen niet genoeg. Er moet een kans zijn waarmee mensen zich vrij kunnen ontwikkelen, zodat ze zich werkelijk thuis voelen en niet gecontroleerd. Een beetje controle kan natuurlijk geen kwaad, te veel controle en wantrouwen kunnen echter wel kwaad en zouden leiden tot gesegregeerd samenleven.
Soms moet je daarom niet altijd op ratio, maar met een beetje vertrouwen vluchtelingen benaderen. Wat mij betreft kunnen de vreemde, ongewenste mensen uit de gymzaal daarom zeker een belangrijke en handige bijdrage leveren aan West-Europa en aan Nederland. Omdat we in Nederland goed zijn in economisch denken, moeten we eindelijk eens in opbrengsten denken. Daarachter schuilt namelijk een positief mens- en wereldbeeld.
‘Vergrijzing’ is in het model van Anke Besseling het probleem en ‘vluchtelingen’ (naar Nederland halen) de oplossing.
Over vluchelingen is al zoveel geschreven; ik beperk me daarom hier tot de grijsaard.
Is er wel een vergrijzingsprobleem oftewel: wiens probleem is het? In ieder geval niet van de 65’plusser waar ik toe behoor. Zeker ik wil dat mn eten gebracht wordt en mn billen afgeveegd als ik dat niet meer zelf kan en iemand waarmee ik kan kibbelen. Masr dat bedoelt de schfijfster niet, ze bedoelt vermoedelijk een macro-probleem
In ieder geval wil ik haar adviseren nog eens te kijken naar deze zin van haar: “De draagkracht van de 65-plussers wordt dus steeds kleiner en moeilijker om in stand te houden.” Hier ontbreekt logica, hier wordt iets anders bedoeld dan er staat.
Beste Anke,
Wat wil je eigenlijk zeggen? Is je punt dat door meer vluchtelingen naar Nederland te halen (met een beetje vertrouwen), de beroepsbevolking stijgt en daardoor de kosten voor de vergrijzing worden gedrukt? En wat bedoel je met ‘Het is al eerder geprobeerd om met migranten gaten te dichten in de arbeidsmarkt en beroepsbevolking weer aan te vullen, denk aan gastarbeiders die naar Nederland werden gehaald voor banen die wij niet wilden?’ He?
Uit je stuk en argumentatie begrijp ik niet goed wat je nu precies wilt zeggen. Daarbij begrijp ik ook niet waarom je in ‘last’ en ‘oplossing’ formuleert. Je blijft zo in hetzelfde paradigma van de dominante beeldvorming, terwijl denk ik het goed zou zijn om die beeldvorming nu juist te doorbreken. “Zijn vluchtelingen de ideale oplossing”? He? Mensen met een vluchtelingachtergrond, dat zou ik eerder zeggen, met nadruk op hun talenten en kwaliteiten. En datzelfde geldt overigens voor met het formuleren van het vergrijzingsprobleem. Waarom formuleer je het niet zo: Mensen met een vluchtelingachtergrond hebben een schat aan verhalen, andere perspectieven die ons wereldbeeld kunnen verbreden. Ook ouderen hebben een schat aan verhalen mee te brengen, als tegenwicht voor onze huidige tijd. Mensen met een vluchtelingachtergrond willen hun leven opnieuw opbouwen, zoeken naar een nieuw thuis, net als ouderen zoeken naar een plek waar ze gekend en gezien worden in een samenleving die gericht is op economisch gewin en participatie in de zin van arbeid. Ik zie daar interessante dwarsverbanden als ook belangrijke verschillen in de beeldvorming omtrent ouderen en vluchtelingen in onze samenleving.
Een begrijpelijke gedachtengang, die echter in mijn optiek op twee punten mank gaat:
– vergrijzing is ons probleem en geeft anderen nog geen recht om hier te komen
– een vluchteling is nog geen immigrant want een immigrant heeft een uitnodiging om hier te komen en een vluchteling niet
De huidige wetgeving is bedoeld voor tientallen tot honderden vluchtelingen per jaar. Dat kunnen we aan. Niet de tienduizenden tot honderdduizenden waar we het nu over hebben.
Wat de niet-acceptatie van vluchtelingen betreft: ik denk dat er een forse portie angst meespeelt. Gaat die op mijn sociale lasten drukken? Gaat die mijn baan inpikken? Gaat die hier zijn eigen cultuur proberen te vestigen? Is het een terrorist of crimineel?
Allemaal legitieme cragen die een redelijk antwoord waard zijn. Vaak berust die angst op onwetendheid.
Helaas niet altijd, dus het is nodig die vragen aan de orde te stellen. Bij gewone immigratie gebeurt dat maar bij illegale immigratie niet.