Vrouwen met lef, waar kom je ze tegen? Nauwelijks in geschiedenisboeken, zelden in musea, af en toe in deze tijd als dirigente. Waar zijn ze, waarom blijven ze dikwijls zonder naam of ongenoemd? Werden ze domweg niet gezien in hun kwaliteiten? Of moeten vrouwen drie maal zo goed zijn als een mannelijke CEO-kandidaat? Maar ze zijn er wel, vrouwen met lef. In het Hebreeuws betekent het woord leev hart. Vrouwen met een hart dus.

Telkens duikt er weer een vrouw in het nieuws op waar ik nog nooit van gehoord had. Een tijd geleden hoorde ik van Truus Wijsmüller die zo’n 10.000 joodse kinderen naar Engeland hielp vluchten na haar deal met Adolf Eichmann. De documentaire De kinderen van Truus, die Pamela Sturhoofd over haar maakte is indrukwekkend. Hoe is het mogelijk dat een jonge Nederlandse vrouw in 1938 met de trein naar Wenen reist voor een afspraak met een van de belangrijkste Nazi’s. En haar doel, de redding van al deze kinderen, dan ook nog verwezenlijkt. Wat een lef! En wat een groot hart!

In de Bijbel stond het al: Een sterke vrouw, wie zal haar vinden? Zij is meer waard dan edelstenen (Spreuken 31,10). In Nederland kun je haar vinden in twee kloeke boeken: een monument voor vrouwen van 1200 tot 2000, samengesteld door… Els Kloek. Daarin staan vrouwen in alle soorten en maten: schuinsmarcheerders en misdadigsters (juist in gerechtelijke uitspraken werden vrouwen vroeger wel uitgebreid beschreven) maar ook politica’s en kunstenaressen, zusters en zakenvrouwen, vaak sterke vrouwen. Kijk ook naar vrouwen van nu, hier en elders in de wereld, zoals de MAMAS van Zuid-Afrika, die er voor vechten dat kinderen verder komen dan zijzelf, integreren, een vak leren of doorstuderen. Zoals de Oekraïense vrouwen die nu dagenlang aan de grenzen wachten om hun kinderen in veiligheid te brengen. Wat een lef!

Laten we nooit meer een kind, een meisje of een jongen of een ander toespreken met: ‘Heb het lef niet …’ Maar zeg: ‘Heb het lef, om te worden wie je in aanleg bent! Het is je gegund, van harte!’ Een sterke vrouw of man, die zul je dan vinden…

Felicia Dekkers

Felicia Dekkers

Redacteur

Felicia Dekkers is Neerlandica en studeerde later theologie. Zij werkte in het onderwijs (MO en HBO) en daarna als (beeld)redacteur bij …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.