Natuurlijk zijn ze niet blij met de twijfelachtige moraal die Trump erop nahoudt. Aan de andere kant lijken ze heimelijk bewondering te hebben voor de vrijheid die hij neemt om grenzen te overschrijden. En kwam zelfs koning David niet soms in het verkeerde bed terecht?

Hier speelt het ideaal van de ondernemende pioniers, geïnspireerd door de ‘American dream’ – in feite een adolescentendroom waarin individuele vrijheid centraal staat. Veel typisch Amerikaanse verschijnselen, gehuldigd door Trump, zijn hierop terug te voeren. Zoals het ongebreidelde kapitalisme, het recht om wapens te hebben, de weerstand tegen een verplichte verzekering tegen ziekte, het grote verzet tegen allerlei beperkingen – of dat nu omwille van het milieu is of vanwege de corona epidemie, en de neiging om zich als land uit allerlei internationale verbanden terug te trekken. Dit is denk ik de reden waarom Amerikanen zo vatbaar zijn voor fake news. Wie zichzelf isoleert, verliest het contact met de werkelijkheid en wordt een prooi van paranoïde gedachten. ‘I only watch (het Trump gezinde) Fox News’, zei laatst een andere Amerikaanse kennis. Alsof CNN een duivelse zender zou zijn.

Wat veel Europees denkende commentatoren over het hoofd zien, is dat Trump geen uitzondering is maar een symptoom. Trump is Amerika – of in elk geval een aanzienlijk deel daarvan. Het volk wil gewoon een alfa mannetje als leider die de zaken van het land regelt, zodat zij verder ongestoord hun ‘American dream’ kunnen dromen.

Daarom hielpen mensen als mijn oud-collega’s Trump in 2016 aan zijn overwinning. En let op: dat zullen ze weer gaan doen, want de invloed van evangelicals in de VS is groot sinds ze hun politieke macht hebben ontdekt. Niet dat er geen kritische tegenstemmen zijn. De rector van mijn alma mater Fuller Theological Seminary sprak afkeurend: ‘When you Google “evangelical”, you get Trump’. Maar hij behoort tot een minderheid.

Kan het geloof van de evangelicals hen niet corrigeren? Nee, want dat is voor hen bijna identiek aan patriottisme. De sterren van de Amerikaanse vlag doen de ster van Bethlehem verbleken. Trump weet heel goed dat die vlag een menigte van zonden bedekt, zolang hij die maar opzichtig blijft groeten. Wat heeft hij nog te vrezen? Is Joe Biden, zijn enige tegenstander in de presidentsverkiezingen, niet on-Amerikaans met zijn nadruk op verbinding en solidariteit? En heeft die niet het charisma van een papieren zak?

Vier jaar geleden, bij Donald Trumps onverwachte verkiezing als president, schreef ik op dit platform dat hij de wereld zou laten tollen. Ik ben bang dat we ons schrap moeten zetten voor nog eens vier jaar president Trump.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
JJ Suurmond

Jean-Jacques Suurmond

Publicist

Jean-Jacques Suurmond is pastor, coach/supervisor en publicist. Van hem verscheen eind 2022 een vertaling en bewerking van de klassieker …
Profiel-pagina
Al 6 reacties — praat mee.