Stel je voor: je bent net afgestudeerd, klaar om de wereld te veroveren met je diploma op zak, maar in plaats van een helder pad voor je, word je geconfronteerd met een doolhof van carrièremogelijkheden en studiekeuzes. Terwijl je die keuzes probeert te maken, voel je druk vanuit jezelf, maar ook vanuit leraren, vrienden, familie, en de maatschappij als een geheel op je schouders rusten. Het is alsof we als moderne jongeren constant op een strakgespannen koord lopen tussen wie we willen zijn en wie anderen willen dat we zijn. We worden gebombardeerd met boodschappen over hoe we eruit moeten zien, wat we bereikt moeten hebben en hoe we ons leven moeten leiden. Het is een constante strijd om te voldoen aan deze onrealistische normen, terwijl we tegelijkertijd proberen onze eigen identiteit te ontdekken te midden van deze drukte.

Laten we het dan niet hebben over sociale media, de drukversterker van deze tijd. Instagram, TikTok, Snapchat – ze dienen als een podium waarop jongeren geconfronteerd worden met prestaties van anderen, en zelf de druk voelen om te presteren. Achter de perfect gefilterde video’s en #blessed captions schuilt vaak een gevoel van onzekerheid. Het is een constant vergelijkingsspel waarin er geen winnaar is.

Dus waar trekken we de grens? Wanneer is iets goed genoeg? Wanneer heb je de juiste carrière gekozen? Waar ga je dan op letten, het salaris of het geluk? Misschien is het tijd om te erkennen dat perfectie een illusie is en dat het oké is om niet alles te hebben en te doen. Misschien moeten we elkaar juist aanmoedigen om fouten te maken en onszelf te zijn zonder de last van verwachtingen van anderen. Laten we een wereld creëren waarin we als jongeren onszelf kunnen zijn zonder de druk van een maatschappij die ons vertelt wie we zouden moeten zijn. Laten we elkaar aanmoedigen om te dromen, te verkennen en te groeien op ons eigen tempo, zonder de constante druk om aan het ideaalbeeld te voldoen.

Deze column verscheen eerder in De Linker Wang.

Selma Lhajoui

Selma Lhajoui

Selma Lhajoui studeert sociaal recht aan de Universiteit van Tilburg en is columnist voor De Linker Wang.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.