‘We willen dat iedereen zich thuis voelt in onze organisatie.’

Als het over inclusie gaat dan zijn ’thuis voelen’ de nieuwe gevleugelde woorden in diversiteitsland. Een paar kritische noten:

1. ‘Je thuis voelen’ betekent voor iedereen wat anders. Leg dus niet jouw thuisgevoel op aan een ander. Wil je inclusiever worden? Onderzoek dan wat thuis voelen voor jouw werknemers betekent en probeer rekening te houden met individuele wensen.

2. Er is ook ongelijkwaardigheid binnen welke vormen van thuis voelen meer geaccepteerd worden dan andere. Bewustwording daarover is essentieel, want anders plaats je toch weer jouw thuisgevoel boven dat van iemand anders.

3. Inclusie of thuis voelen voor IEDEREEN bestaat niet. Want, als iemand stelselmatig collega’s discrimineert en dat niet wilt veranderen dan zorgt deze persoon voor de uitsluiting van de mensen die hij discrimineert. En als je Artikel 1 hanteert (best een goed idee) dan zal je dus deze discriminerende collega moeten uitsluiten.

Thuis voelen is een waardevolle voorwaarde voor inclusie, maar alleen wanneer deze woorden ook echt gelijkwaardige betekenis en inhoud worden gegeven.

Deze gedachtegangen verschenen eerder als post op LinkedIn.

Nog geen reactie — begin het gesprek.