Oscarwinst kan filmmaakster Cloé Zhao, Chinees van geboorte, bijna niet meer ontgaan. Ze is voor de film Nomadland genomineerd voor drie prijzen: die voor beste film, beste regie en beste vrouwelijke hoofdrol. En terecht. Hoofdrolspeelster Frances McDormand (Three billboards outside Ebbing, Missouri ) speelt als Fern een gepensioneerde weduwe zonder kinderen. Ze wordt gedwongen haar huis te verkopen en trekt met haar weinige overgebleven bezittingen in een camper door het land.
Hier en daar verdient ze wat bij in de immense verzendhallen van Amazon, waar arbeidsuitbuiting op de loer ligt. Reizend door prachtige woestijnlandschappen ontmoet ze lotgenoten die hetzelfde is overkomen. Deze laatsten zijn echte nomaden – geen acteurs – en uitzonderlijk solidair met elkaar.
Resultaat is een film waarin feit en fictie door elkaar lopen. Het is allesbehalve een genre dat past in wat Hollywood normaal produceert, maar door de originaliteit ervan juist zo aantrekkelijk. De menselijke behoefte om anderen te ontmoeten te midden van eenzaamheid en verlatenheid overheerst, maar leidt in Nomadland uiteindelijk tot het besluit om los daarvan je eigen pad te blijven volgen.
Dementie
Over volksziekte dementie zijn afgelopen jaren nogal wat films verschenen (onder meer Still Alice , Iris , The notebook ), maar de Britse film The father toont het perspectief vanuit de persoon zelf die aan deze ziekte lijdt. Eenzelfde soort perspectief als in het boek Hersenschimmen (Bernlef) uit 1984 dat later ook werd verfilmd.
Het is Anthony Hopkins (The three popes) die schittert als 80-jarige. Hij is er tevreden mee om alleen te wonen in zijn flat, maar denkt dat de mensen om hem heen steeds veranderen en vermoedt dat hij steeds bestolen wordt. Als kijker ga je mee in zijn hoofd en raak je zo nu en dan ook ontregeld door een vorm van filmisch bedrog. In sommige scènes speelt Olivia Colman zijn dochter en in een andere Olivia Williams, die de verwardheid van Anthony (hij draagt zijn eigen naam in de film) nog meer vergroten. The father is genomineerd voor de beste film, de beste mannelijke hoofdrol en de beste vrouwelijke bijrol (Olivia Colman). Het zijn met name de slotscènes die hartverscheurend zijn.
Blues
Concurrentie voor de beste mannelijke hoofdrol komt van Chadwick Boseman, die afgelopen zomer helaas overleed aan darmkanker. Hij is genomineerd voor zijn rol in Ma Rainey’s black bottom , een film waarin de blues uit de jaren twintig en dertig van Amerika centraal staat. Gebaseerd op een toneelstuk en op echte gebeurtenissen vertelt deze film het verhaal van de zeer succesvolle blueszangeres Ma Rainey (Viola Davis en genomineerd voor de beste vrouwelijke hoofdrol).
Door haar grote populariteit stelt ze zich op als een zelfstandige en veeleisende zwarte vrouw. De witte platenbonzen gaan ogenschijnlijk voor haar door het stof om haar platen maar te kunnen verkopen. Tussendoor analyseert Ma Rainey in het gesprek met haar medespelers de witte suprematie, waardoor deze muziekfilm grote actualiteitswaarde krijgt.
Recent verschenen in Friesch Dagblad.