In mijn bubbel op sociale media zie ik weinig begrip voor het vlagvertoon. Ik zie veel mensen die om verschillende redenen de omgekeerde vlag als aanstootgevend ervaren en met allerlei krachttermen veroordelen.

Ik wil die mensen graag een ándere manier van kijken aandragen die mij gisteren tijdens het fietsen overviel. Wellicht dat die blik voor grotere verdraagzaamheid zorgt?!

We zitten in een ongekend ingrijpende transitie; een systeemverandering die de modus operandi van onze samenleving totaal vervangt. Dat gaat gepaard met het ontwrichten en instorten van ons bestaande wereldbeeld en zelfbeeld. De boeren zijn de kanarie in de kolenmijn. De boerencrisis is een hele tastbare uitingsvorm van deze diepgaande existentiële crisis. Het huidige voedselsysteem is gebaseerd op een totaal onhoudbare, intensieve, industriële werkwijze. Daarom zijn ingrijpende interventies noodzakelijk en onvermijdelijk. We moeten het vertrouwde voedselsysteem loslaten. En dat gaat gepaard met grote emoties.

Er zijn veel mensen die worstelen met de gigantische verandering in ons denken en doen die momenteel van ons wordt gevraagd. De boerencrisis is geen boerencrisis maar een systeemcrisis; onze samenleving werkt niet meer.

Transitie en echte pijn

We kunnen de omgekeerde Nederlandse vlag daarom ook zien als een hulpkreet van burgers die worstelen met de gigantische – letterlijk ongekend grote – maatschappelijke verandering die gaande is. We kunnen de omgekeerde Nederlandse vlag ook zien als een emotionele uiting om de oude, vertrouwde Nederlandse samenleving waarin burgers zich veilig voelen te willen behouden.

We kunnen – kortom – begrip en mededogen opbrengen. Transitie gaat gepaard met echte pijn. Systeemverandering; het is me ook wat…

Deze opinie verscheen op de LinkedIn-pagina van Kees Klomp en is met toestemming overgenomen.

Lees ook

lector-Kees-Klomp_DSC7038

“Je hoeft niet op zoek te gaan, je bent er al”

Kees Klomp schrijft over economie en is geïnspireerd door Thich Nhat Hanh

lector-Kees-Klomp_DSC7038

Kees Klomp

Existential Economics, Purpose & Meaning, Reinventing Economics & Business, Impact.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.