Hoe vaak is niet uit de geschiedenis gebleken dat, zeker als het om politieke kwesties gaat, wij vaak alleen maar een klein beetje informatie nodig hebben om onze mening te vormen. En dat terwijl de geschiedenis ons ook vaak genoeg heeft laten zien dat met de jaren er steeds meer informatie komt waardoor ons oorspronkelijke beeld totaal niet bleek te kloppen.

Denk aan de vermeende ‘massavernietigingswapens’ in Irak. Als het om machthebbers gaat, is een ding is zeker: mensen met macht willen die niet kwijt en raken na verloop van tijd hun principes kwijt. Principes die ze wellicht in het begin wel naleefden. Kijk naar Pablo Escobar. Hij wilde de politiek in om het leven voor zijn volk beter te maken, maar gaandeweg werd hij tegengewerkt en raakte hij zijn menselijkheid kwijt. Hij hield er uiteraard ook andere ‘zaken’ op na en ging steeds een stap verder om zijn gelijk te krijgen en zijn macht te behouden. In Nederland omarmen wij gelukkig het idee van coalitievorming en daarom kan een politieke partij nooit haar gehele partijprogramma uitvoeren.

Als ik om me heen kijk, zie ik dat mensen steeds minder vertrouwen krijgen in de wereld. Mensen vragen zich af of de wereld nog wel een rechtvaardige plek is. Dat laatste kan ook komen door de mensen die ik tegenkom in mijn dagelijkse werk. Achterkamertjes, politiek en grotere belangen, waar wij helaas geen deel van uitmaken. Transparantie is ver te zoeken en dat maakt het ontwikkelen van een mening erg lastig. Als politica voor de PvdA probeer ik naast mijn werk voor Provinciale Staten, met mijn voeten in de modder te staan. Ik zie dan om me heen wat de snelle informatieverschaffing doet met mensen. Velen willen niet eens meer naar de stembus. Ze zijn erg negatief over alles wat er om hun heen gebeurt. ‘De moslim is een terrorist’. ‘Het Westen heeft alle wijsheid in pacht’ en alle ‘afbreuk van ons sociale stelstel ligt aan de PvdA,’ om maar wat voorbeelden te noemen.

De zomervakantie staat voor de deur en ik hoop dat iedereen de tijd neemt om het als een moment van bezinning te gebruiken. Zwijgen is nog steeds goud ten opzichte van ongefundeerd schreeuwen. De kracht van de wereld ligt bij ‘ons’, het volk.

Wij moeten ervoor zorgen dat de angsten die over ons uit worden gestort niet de overhand krijgen. Laten we proberen om de wereld een stukje beter te maken, zodat onze menselijkheid bewaard blijft. Laat de ander maar zijn verdeel en heers-tactiek gebruiken. Wij hebben elke dag weer een nieuwe keuze om daarin mee te gaan of niet.

Ik ga heel hard mijn best doen om me niet voor een karretje te laten spannen en hoop dat jij met me meedoet en afstand neemt van de angstcultuur waarin wij zitten. Neem diep adem en reflecteer op de zaken die tot je komen. Als je dingen soms van een afstand bekijkt, blijken ze helemaal niet zo zwart/wit te zijn als het lijkt. Lets fight 4 humanity en voor niets minder dan dat. We komen wellicht van andere schepen, maar bevinden ons nu wel in dezelfde boot zoals Martin Luther King al zei. In het licht van zijn grootheid roep ik ons allen op om daar deze zomer nog eens bij weg te dromen! #power2thepeople

Sandra Doevendans

Sandra Doevendans

Antropoloog / Trainer / Coach

Sandra Doevendans is antropologe, trainer en coach. Daarnaast is ze statenlid voor de PvdA in Provinciale Staten van Noord-Holland.
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.