Aanleiding voor de documentaire

De EO maakte naar aanleiding van 70 jaar Universele Verklaring voor de rechten van de Mens de documentaire Sign of the Times, deze zomer uitgezonden. Eleanor Roosevelt, de drijvende kracht achter deze Verklaring, spreekt ook nu nog tot de verbeelding. Vol hartstocht zetten 12 vrouwen uit de hele wereld, waaronder oud-president van Ierland Mary Robinson, Tawakkol Karman uit Jemen (zij ontving de Nobelprijs voor de Vrede), schrijver Chimamanda Ngozi Adichie, filosoof Agnes Heller en prinses Mabel van Oranje, zich in voor een betere wereld. De serie zet aan tot nadenken en wil bijdragen aan een toekomst waarin het voor iedereen goed leven is. Dit op basis van de thema’s klimaat, ongelijkheid, religie, democratie en leiderschap.

SignSymbolen

Trailer en profiel van deskundigen

Lees het profiel van de deskundigen in Sign of the Times

Mary Robinson (Ierland) werd in 1990 de eerste vrouwelijke president van Ierland en 7 jaar daarna Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Nelson Mandela haalde haar naar de wijze wereldleidersclub The Elders. In 2010 sticht zij de Mary Robinson Foundation Climate and Justice.

Mabel van Oranje (Nederland) zet zich onvermoeibaar in voor de mensenrechten. Ze is onder andere verbonden aan het Open Society Institute in Londen, waarvan ze International Advocacy Director is en aan Girls not Brides.

Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria) is één van de belangrijkste Afrikaanse schrijvers van haar generatie. Haar boeken werden onder meer bekroond met de Commonwealth Writers’ Prize en de Orange Prize for Fiction. Bovendien is ze een bron van inspiratie van wereldster Beyoncé. Adichie woont afwisselend in Nigeria en de VS.

Agnes Heller (Hongarije) personifieert met haar 87 jaren een groot deel van de Europese geschiedenis. De filosofe ontsnapte in Hongarije met alleen haar moeder aan de Holocaust, de rest van de familie werd vermoord. Heller volgde Hannah Arendt op als hoogleraar politieke filosofie in New York. Ze leeft nu weer in Boedapest, waar het regime van Viktor Orban haar behandelt als een lastige dissident.

Elif Shafak (Turkije) is een gelauwerd schrijver. Haar boeken zijn vertaald in 48 talen, waaronder de bestseller De bastaard van Istanbul, Liefde kent 40 regels en het meest recente Drie dochters van Eva. Shafak is daarnaast politiek commentator en mede-oprichter van de denktank European Council on Foreign Relations (ECFR).

Polly Higgins (Verenigd Koninkrijk) ruilde haar succesvolle carrière als advocaat in Londen in om advocaat van de aarde te worden. Ze pleit voor een internationale ecocide wet, die schendingen van ecosystemen strafbaar maakt. Ecocide als vijfde misdrijf tegen de menselijkheid.

Leila Ahmed (Egypte) was de eerste hoogleraar Women’s Studies in Religion aan de universiteit van Harvard in Amerika, waar ze nog steeds doceert. Ze brak door met haar studie Women and Gender in Islam, waarin ze met kritische blik de positie van vrouwen in islam onderzoekt.

Agnes Abuom (Kenia) voerde als studentenleider oppositie tegen het regime van Jomo Kenyatta en moest haar land in 1976 tijdelijk ontvluchten. Abuom is de eerste vrouw en Afrikaan die tot voorzitter is gekozen van het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken. Met haar conflictbemiddeling overbrugt ze de kloof tussen politieke –en religieuze leiders. Vrouwenrechten, racisme en climate justice staan hoog op de agenda.

Tawakkol Karman (Jemen) is het gezicht van de Arabische Lente in Jemen. Haar landgenoten noemen haar de ‘moeder van de revolutie’. In 2011 ontving ze als eerste Arabische vrouw en als jongste laureaat ooit de Nobelprijs voor de Vrede. Nu is ze te vinden op de internationale podia om aandacht te vragen voor de voortwoedende oorlog in haar land.

Judith Butler (VS) is filosoof aan de universiteit van Berkeley en bekend door haar boeken Gender trouble en Bodies that matter. Haar visie op gender maakte van haar een celebrity professor.

Chung Hyun Kyung (Zuid-Korea) is professor Oecumenische Theologie aan het Union Theological Seminary in New York. Ze geeft veel talks over Ecofeminism. In Zuid-Korea maakte ze de prijswinnende televisie-serie The Power of Women in World Religions.

Isabel Allende (Chili) prijkt wereldwijd al decennia lang met haar romans op de bestsellerlijsten. De Isabel Allende Foundation steunt initiatieven op het gebied van vrouwenrechten en in TEDtalks spreekt ze over hoe feminisme haar schrijverschap inspireert. In 2014 onderscheidde president Obama haar met de Presidential Medal of Freedom.

In het onderwijs

De documentaire serie Sign of the Times is een ideale kapstok om de brede opdracht van jouw en uw school nog meer vorm te geven. Hoe zetten we ons al in om ongelijkheid tegen te gaan, en wat is er nog meer allemaal mogelijk? Om hier meer antwoorden op te krijgen zijn er middagen georganiseerd in het onderwijs. Tijdens deze middagen gaan leerlingen en docenten samen in gesprek over de genoemde thema’s. Door middel van plenaire brainstormsessies en interactieve workshops verzamelen wij output voor verdere ontwikkeling van dit project. Zie hieronder een voorbeeld.

Sign-Emmeloord-14

Geslaagde eerste bijeenkomst in het onderwijs van Sign of the Times

Geslaagde eerste bijeenkomst in Emmeloord voor het onderwijsproject Sign of The Times.

sign

Onderwijsproject ‘Sign of the Times’: oproep tot actie!

De documentaire Sign of the Times gaat de klaslokalen in. Schrijf je snel in en doe mee!

Be serious, be passionate, wake up! Met onze serie willen we mensen verleiden tot een nieuwe koers. Want we kunnen allemaal het verschil maken.

ida1
Ida Overdijk - eindredacteur Religie & Cultuur EOTweet dit

Achtergrondartikelen

U kunt enkele achtergrondartikelen lezen bij de documentaire Sign of the Times, zoals een gesprek met de programmamakers en enkele van de betrokken deskunigen uit de serie.

AGNES-ABUOM

“Klimaat-vluchtelingen enorme uitdaging: er gaan er miljoenen en miljoenen komen”

Agnes Abuom in nieuwe docu-serie 'Sign of the Times', vanaf 30 juli te zien op NPO 2.

TAWAKKOL-KARMAN

“Als je echt verandering wilt, dan moet je de leiding nemen”

Tawakkol Karman is het gezicht van de Arabische revolutie in Jemen.

ELIF-SHAFAK

“Overal zie je dat het vrouwen zijn die de voorhoede vormen van emancipatie- en bevrijdingsstrijd”

Een gesprek met het creatieve team achter de serie.

Alle uitzendingen van Sign of the Times zijn op de website van de EO terug te kijken of via de website van NPO/Start.