Welk ritueel doe je?

“Ik doe een ochtend- en een avondritueel. Elke ochtend, direct na het douchen, steek ik wierook aan en lees ik vaak inspirerende teksten uit de Bhagavad Gita, een boek dat een grote rol speelt in het hindoeïsme. Soms zoek ik op internet ook naar mooie teksten. Ik reflecteer op de tekst en denk na hoe ik die tekst in de praktijk kan brengen. Als voorbeeld: in de Bhagavad Gita zegt Lord Krishna tegen Arjuna: ‘Sta op en vecht’. Naar aanleiding van deze tekst denk ik dan na hoe ik in de Tweede Kamer verbaal het gevecht aan kan gaan om zo het juiste handelen te bewerkstelligen.”

Mijn avondritueel bestaat, voordat ik ga slapen, uit het schrijven in mijn dankbaarheidsdagboek. Ik sluit de dag af met het overdenken van de dag en schrijf elke avond drie dingen op waar ik die dag dankbaar voor ben. Ik sta dan even stil bij de normale gang van zaken en dat helpt mij om de focus op het goede te houden. Soms is het zoeken na een heftige dag met veel gedoe! Toch zijn er elke dag drie dingen, al is het maar dat de koffie goed smaakte en dat er nog een ongehavende panty in de kledingkast lag!”

Heeft het ritueel een verankering in een religie of is het nieuw?

“Het lezen uit de Bhagavad Gita is verbonden aan mijn geloof, het hindoeïsme. Het dankbaarheidsdagboekje heb ik naar een idee van Oprah Winfrey. Mijn avondritueel zou je nieuw kunnen noemen, want het is sinds de laatste jaren dat ik dit boekje aan het eind van iedere dag gebruik.”

Wat doet het ritueel voor je en wat mis je als het niet doet?

“Mijn ochtend- en avondritueel helpen mij vooral de focus te houden op mijn oprechte intentie om het juiste te willen doen. Met name mijn ochtendritueel vergeet ik, eerlijk gezegd, nooit, want het zit al vanaf mijn zestiende in mijn systeem!”

Ina Veldman

Ina Veldman

Ritueeldeskundige

Ina Veldman studeerde aan het Opleidingsinstituut voor theologie, levensbeschouwing en geestelijke begeleiding in Vrijzinnig Perspectief …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.