‘Zijn er mensen die de afgelopen tijd anders zijn gaan denken over Zwarte Piet? Zo ja, waarom? ‪#‎dtv‬’

1. Door het maatschappelijke debat

Jim Heirbaut (@jimbaut): Ja ik. Door de discussie online en op tv goed te volgen, zelf na te denken, liedteksten te luisteren en door docu @SunnyBergman. Ik schrok toen ik dochter v 2,5 liedje liet horen ‘Ook al ben ik zwart als roet, ik meen het toch goed’. Rennend naar de stereo.. Nog 1 reden van mijn switch: mijn Amer. vrouw die haar ogen niet geloofde toen ze in 2010 hier kwam wonen. Zwarte ‘helpers’, aahh.

Rinske Jansen (@rinskejansen): Ja. Sinds vorig jaar. Had daarvoor nooit de lnk tussen slavernij gezien/gerealiseerd. En de impact daarvan op veel mensen. Nu wel.

Geen gezeik (@VrijeJongens): Sinds vorig jaar was mij duidelijk dat het kwetsend is voor sommigen en daarom was de lol eraf. Nu staat het mij nog meer tegen.

Ietsist (@ietsist): Sinds @quinsyg ‘s T-shirtactie. Steeds meer docu’s gezien, en historie, zoals dit: http://t.co/wWseO7TCPA . Achteraf besef ik dat ik het altijd al “raar” en racistisch vond. Maar pas door Quinsy en iedereen ná hem over dit thema besefte ik dat.

Diederik de Groot (@diederikdegroot): Van anti-verandering ben ik nu wel voor geleidelijke verandering mits met brede instemming van de hele samenleving. Nu dus niet. Al vind ik nog steeds dat ZP niks met racisme te maken heeft en door zowel pro als anti-pieten misbruikt wordt. Ik vind dat het zo met alles moet gaan. Niets blijft altijd hetzelfde. Ik ben alleen tegen radicale en opgelegde verandering.

Bart Mijland (@BalandaNL): Yes. Veel van tweeps en activisten geleerd. Daarna ook verkenning (eigen) racisme gestart. Die gaat door.

Mr. SAFIDINE (@CMNekkie): Persoonlijke verhalen van donkere mensen en ook gelijkenis tussen zwarte piet en andere karikaturen (bijv. kuifje in afrika). Daarna veel gelezen en gediscussieerd en steeds feller tegen geworden.

CaaS&S (@CaaSS5): Jiggy Dje die er over los ging op twitter. Zegt altijd zinnige dingen. Plus herinnering aan afbeelding in andere context. Afbeelding op een kom in een giftshop van chocolade museum in Frankrijk. Leek op zp (gouden oorringen, rode lippen, zwart gezicht, kroeshaar, grote glimlach met ontblote tandenDaar boven stond “bananas”.

Barbara Karel Voice-over: Ik ben veranderd van mening. Dat zwarte Pieten-gedoe, ik kon me er niet echt mee bezig houden. Maar nu ik ze zo zie… Het is wel echt genant en ik begrijp dat het kwetsend kan zijn. Ik ben dus voor het verdwijnen van ‘zwarte’ Piet.

Tom de Jong: Mijn kantelpunt was twee jaar geleden al, maar ook ik heb eerst moeten beseffen dat het er niet om gaat of het racistisch bedoeld is, maar of het racistisch beleefd wordt (of in ieder geval kan worden).
Zojuist · Vind ik leuk

2. Door racistische voorstanders van Zwarte Piet

Rob van Kan (@EdgeOfEurope): Ja. Toen de eerste reacties op Gario binnenkwamen, in 2011, was ik meteen klaar met Zwarte Piet.

Jaap Hofstee (@hofsteej): Omdat aan zwarte piet nu een discussie kleeft, hij is niet meer wie hij was, de vrolijke goedlachse snoepjes gevende kindervriend

Jan de Beer (@jsdebeer): Ben van apathisch voor afschaffen naar iets minder apathisch gegaan. Niet zozeer door inhoud, maar door backlash van pro-Pieten.

Evelyn (@Evelyn__020): Het was n leuk onzinfeest met nep-bisschop & nep-moren. Nu ik zie hoeveel haat er is, is die onschuld weg. Voor mij geen ZP meer.

Cees Eenhoorn (@ceeseenhoorn): Wat me vooral is gaan storen is het gemak waarmee critici worden weggezet als mekkeraars en kinderfeestverpesters. Kritiek wordt nauwelijks geduld en te vaak gezien als aanstellerij. De toon van het debat en de (vaak irrationele) argumenten van de voorstanders hebben bijgedragen aan mijn bezwaren tegen ZP.

Kaas! (@jkazius): Ja. Door de racistische reacties. Hoe extremer die werden hoe meer anti-piet ik ben geworden. Kwam een hoop bloot te liggen… Vooral “zeik niet! Rot op!” roepen tegen mensen met oprechte vervelende gevoelens is alles behalve beschaafd en stuit tegen de borst.

Marleen Meijers (@MarleenMeijers): Ik ja, hele tijd geleden al eigenlijk. Er kwam zoveel blinde woede los bij autochs, zoveel gif. Ik realiseerde me dat ik geen feest wil vieren waar anderen zich rot bij voelen.

Jurjen Heeck (@jurjen_heeck): Ja. Door de acties van Quinsy Gario en vooral door de reacties daarop. Klaar met ZP.

Leo Kroonen: Ja, ik was onbewust al tegen. Ik ben dus niet van voor naar tegen gegaan (misschien bedoelde je dat met je vraag, maar dat staat er niet, dus vulde ik het op mijn eigen manier in). Ik ben anders gaan denken over Zwarte Pieter doordat ik er bewuster over ben gaan nadenken. Ik ben anders gaan denken door de heftige schaamteloze reacties die ik hier en daar las en hoorde. Door die heftige reacties ben ik bewuster gaan vinden dat Zwarte Piet echt fout is.

Thijs Struijk: Zeker Tofik. 3 jaar geleden dacht ik nog dat Sinterklaas niet het juiste podium was en dat dat alleen maar contraproductief zou werken. Inmiddels zie ik dat het keihard nodig is om het grootst mogelijke podium te pakken. Zolang de kindjes er niet al te veel last van hebben, door pakken.

3. Door de documentaire Zwart als Roet

Esmeralda Carelse: Ja ik zeker! Vooral na de documentaire van Sunny Bergman gister. Hiervoor had ik geen uitgesproken mening over de hele discussie. Maar nadat ik de reacties van de mensen uit London zag besefte ik mij ineens dat het bizar is hoe erg je mening kan verschillen wanneer je wel of niet opgegroeid bent met deze traditie en ook hoe.

Amber Mitchell: Aangezien mijn moeder mij samen met een half blanke/half Afro-Amerikaanse man heeft “gemaakt”, was ik aanvankelijk stomverbaasd toen ze een tijdje geleden zei dat ze de Zwarte Pietendiscussie onzin vond en ze er niets racistisch aan kon ontdekken…Na een heftige discussie mijn moeder toch zover gekregen om dan tenminste de docu van Sunny Bergman te bekijken…Kreeg vandaag een berichtje: “Hmja, ik kan me voorstellen dat die specifieke kenmerken wel kwetsend kunnen zijn, geeft stof tot nadenken, goed om er eens vanuit verschillende invalshoeken naar te kijken”. WIN!

Michael Blok: Ik was tegen maar wilde kalme verandering. Na de docu sta ik vooraan bij demonstraties.

Rosa groen (@rosagroen): Ja door de docu van @SunnyBergman

Stephan Hendrikse: Yup! Sunny Bergman gaf het laatste zetje..

Restaurant de Lelie (@RestdeLelie): ik twijfelde voor het eerst na de docu van sunny bergman. Als je het bekijkt vanuit het slachtoffer..?!

Sjaakdesukkel (@Sjaakdesukkel): Ik zat in het ‘neutrale’ kamp, maar ben nu ‘tegen’. Het katknuppelen en palingtrekken waren ook Nederlandse tradities. Je moet nooit vasthouden aan tradities vanwege ‘de traditie’. Omdat zwarte Piet, precies zoals Sunny Bergman aangeeft, een racistisch cliche is.

4. Door een alternatief feest met andere Piet

Abdessamad Taheri: Ja, piet hoeft niet zwart te zijn.

Edwin Vossen (@edwinvossen): Dacht eerst: waarom moet er iets veranderen?! #zwartepiet Maar opmerking van @FilemonW bij dwdd heeft me ander inzicht gegeven! Kan het even niet meer terugvinden. Maar @FilemonW vertelde over crèche van zijn zoontje. Eigenaar van dat kinderdagverblijf had besloten om zwarte pieten gekleurd te maken. De man van die crèche was blij, de kinderen merkten geen verschil en feest ging gewoon door. Hij vertelde het heel mooi. Dat was het moment waarop ik dacht: “Ja, waarom niet gewoon gekleurde pieten”.

Martijn de Groen (@Koeopeenmotor): Eerst wilde ik traditionele kleur. Het is immers een spel. Ik dacht dat veranderen lastig was. Nu zie je hoe het Sintjournaal vlot en met gevoel de kwestie uitgewerkt heeft. Veranderen kon dus makkelijk. Zwart blijft, maar andere kleuren kunnen nu ook.

Jasper Janssen (@JasJanssen): Ja, door intocht zag dat kleur en ZP best allebei kan. Al vind ik dat beide kampen zich veel te agressief gedragen.

5. Door de invloed op zelfbeeld van kinderen

Jan Kuitenbrouwer (@kuitenbrouwer): De crux voor mij zijn getuigenissen over hoe vervelend het is voor zwarte kinderen.

Eveline van Beers (@eefvebe): Na het zien van de YouTube video “parents react to the child race doll test”: Kind krijgt ongewild veel racisme mee #eyeopener ‘Het is niet zo bedoeld’ geldt niet meer. Onbewust zit er een boodschap in die jou als kind vergiftigt blijkbaar #bewustwording

Mieke Wielders (@miekini): ja vorig jaar. Na het lezen van een blog. Over kinderen en volwassenen die worden uitgescholden voor zwarte piet.

Bovenstaande tekst werd eerder geplaatst op de blog van Tofik Dibi: tofikdibi.tumblr.com.

Tofik Dibi

Tofik Dibi was tot 2012 lid van de Tweede Kamer voor Groen Links. In oktober 2015 kwam zijn autobiografische boek ‘Djinn’ uit.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.