Dit keer niet omdat die landen geen geld hebben om te investeren of omdat de vraag naar Nederlandse producten er niet is, maar omdat een politicus in Nederland het hun onmogelijk maakt. En waarom? Het heeft allang niets meer te maken met vermeende (on)vrijheden van een geloof of een land. Het gaat om onverantwoordelijke eenlingen die uitspraken doen ten koste van onze portemonnees. Het kost ons miljarden die we juist kunnen gebruiken in Nederland.

Maar deze ene politicus wil vooral de aandacht op zichzelf vestigen. En daarbij treedt hij de fatsoensnormen met voeten, toont geen enkel respect voor zijn medemens en maakt hun geloof te schande. Al eerder schreef ik voor deze website de blog Big business, maar marcheer niet door de Arabische porseleinkast! over deze uitlatingen en de mogelijke gevolgen voor de BV Nederland. Niet alleen de acties en de uitspraken van Wilders, maar juist zijn arrogantie ten opzichte van de islam en bepaalde groepen Nederlanders is funest gebleken.

Het is een gevaarlijke houding voor iedereen die zaken wil doen of al doet in de islamitische wereld. En laten we ook niet vergeten hoe ongemakkelijk het zal zijn als we als Nederlanders naar zo’n islamitisch land willen om te werken of simpelweg vakantie te vieren. En hoe zullen de investeerders en sponsors vanuit de verschillende Golfstaten over Nederlanders denken?

Saudi-Arabië is begonnen met het invoeren van sancties tegen Nederlandse bedrijven die handel (willen) drijven in hun land. Deze maatregelen worden genomen op aanraden van koning Abdullah. Daar gaat onze winst! De miljarden uit Saudi-Arabië zullen nu ergens anders terecht komen.

De enige reactie die Wilders gaf, had betrekking op hemzelf: ”Wie denken ze dat ze zijn om een Nederlandse politicus de les te lezen?’’, twitterde hij. Maar het gaat niet over meneer Wilders, maar over de schade die hij toebrengt aan Nederland. Nu moet de Nederlandse regering investeren om de schade te beperken, zodat andere islamitische landen niet volgen. Het is nu alle hens aan dek, om te redden wat te redden valt.

Wat ik me nu echter oprecht afvraag is, waar de regering was toen de stickeractie van Wilders bekend werd? Waar waren ze toen de uitspraken over de Marokkanen gedaan werden? – Minder, minder, minder – We lachen het allemaal weg. We denken allemaal: “Ach het is die gekke Wilders weer”. Hij en zijn volgelingen zeggen maar wat! En ja, ze hebben soms gewoon gelijk! Is dat niet wat we allemaal denken? Dat hij soms ook echt een punt heeft? Die paar zaken, waarin hij gelijk denkt te hebben, vergroten we uit en zetten we in de schijnwerpers. En voordat je het weet is iedereen in Nederland een deskundige als het gaat om bijvoorbeeld Marokkanen en islam. En over de zaken waar hij niets over zegt, denken we niet na. Nee! Laten we vooral de 5% van de 370.000 Nederlanders met een Marokkaanse komaf die weleens verdacht zijn van een misdrijf als voorbeeld gebruiken voor de ‘Marokkaan’ in het algemeen.

Vorige week sprak ik tijdens een bijeenkomst voor Nederlandse ondernemers met een Marokkaanse achtergrond. Mijn verhaal was in het Nederlands. Ook de Marokkaanse ambassadeur was aanwezig en heeft de ondernemers die plannen hebben om zaken te doen in of met Marokko toegesproken. Hij begon in het Arabisch en moest zijn verhaal ook in het Engels doen, omdat de meesten van de aanwezigen geen of weinig Arabisch spreken. Dit is dus weer eens een bewijs dat het gewoon Nederlandse ondernemers zijn.

Zo word ik in Dubai ook behandeld. Een Nederlandse ondernemer, met twee voordelen boven de autochtone, blanke Nederlander. Een eerste voordeel is dat ik een Arabisch uiterlijk heb, maar ook de taal versta. Maar het allerbelangrijkste is dat ik respect heb voor de cultuur en alle religieuze tradities die er zijn in Dubai. Uiteraard heeft mijn moslim zijn er wel mee te maken, maar het feit dat ik oprecht geïnteresseerd ben in een cultuur of een geloof van iemand maakt het verschil.

Door mijn vriendin Sita, heb ik veel geleerd en meekregen over het hindoeïsme. Ik heb hierdoor veel gespreksstof met Indiërs in Dubai. Met christelijke Libanezen vierde ik dit jaar al Kerst en Pasen, ook weer omdat ik me oprecht verdiep in wat mensen bezighoudt. Ik ben op de hoogte van de andere geloven omdat ik zelf op jonge leeftijd in aanraking kwam met verschillende godsdiensten. Dat begon al op de protestants-christelijke basisschool en de katholieke middelbare school waar ik op gezeten heb. Daarnaast begrijp ik het jodendom, omdat ik me verdiept heb in mijn eigen geschiedenis. Een geschiedenis van de Amazigh (Berbers) die ver teruggaat naar een periode ver voor het christendom of de islam.

Hoeveel ik ook op een Arabische lijk, de taal spreek of dezelfde godsdienst heb: dit alles gaat mij niet redden bij de aanbesteding, de zoektocht naar investeerders en kopers uit de islamitische landen. Een visum aanvragen voor een medewerker uit Nederland, een vestigingsvergunning aanvragen voor een Nederlands bedrijf wordt steeds moeilijker. Saudi-Arabië is ermee begonnen en de andere landen uit de regio zullen spoedig volgen. Misschien niet zo uitgesproken als Saudi-Arabië het doet, maar wij ondernemers zullen het merken in de aanbestedingen, in het gunnen van opdrachten en de zoektocht naar de creatieve, innovatieve en duurzame Nederlandse bedrijven. Zo werd mij twee maanden geleden gevraagd om een Nederlands reclamebureau voor een prins uit Dubai te zoeken. De reden voor een Nederlands bureau is, dat de prins de bureaus uit ons land over het algemeen creatiever vindt. Wat was ik ontzettend trots op dit imago, maar wat ben ik bang dat dit imago om zeep is geholpen en deze opdracht teruggetrokken wordt.

Dus Nederlandse regering: red wat er te redden valt. Laat de koopman en de dominee weer samen gaan!

Nassira Boudhan

Eigenaar van Fashion for Education (FFORE), onderneemster

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.

Advertentie

Kloostercast