Koken met een twist, een heerlijke fusion van couscous en Surinaamse pom of lekker ouderwetse zuurkool met rookworst. Mensen die met compassie en passie gaan voor de rijkdom die te vinden is in onze veelkleurige samenleving. De mensen die de verschillende talenten van anderen bij elkaar brengen en in een vaas van de maatschappij in het water zetten, zodat je met elkaar kunt genieten van de volheid van het geurige boeket. Nieuwwij.nl-reporter Marieke Lucas schuift graag bij jou aan tafel als je jouw gerecht met een verhaal, herinnering of mooie verbinding met jouw omgeving wilt delen in deze rubriek! Interesse? Mail: [email protected]. Eerder at Marieke bij Mirjam van der Vegt, Karolina Spaic, Titi Waber en Jeffrey Spangenberg.
Mama Agartha Frimpong
Onlangs ging Marieke Lucas op bezoek bij Mama Agartha Frimpong. Mama Agatha komt uit Ghana. Ze is echt een ‘community Mama’. Ze geeft fietsles aan een grote groep vrouwen. De vrouwen komen uit alle delen van de wereld. Ze hebben allemaal hetzelfde verlangen: het leren fietsen. In een serie van tien lessen kunnen de vrouwen leren fietsen. De cursus wordt afgesloten met een feestelijke uitreiking van de certificaten aan de deelnemende vrouwen. De lessen die Mama Agatha geeft, blijken zo inspirerend te zijn, dat zij nu de hoofdpersoon is in de documentaire Mama Agatha, die geregisseerd is door Fadi Hindash. Ze is een enthousiaste vrouw en dat werkt enorm aanstekelijk als je met haar praat. Mama Agatha gaat graag naar haar kerk waar ze een gerespecteerd lid is. Haar inspiratiebron is God en op die manier kan zij Zijn liefde doorgeven aan iedereen die op haar pad komt.
Marieke: “Hoe bent u op het idee gekomen om vrouwen in de wijk te leren fietsen?”
Mama Agatha: “Ongeveer zeven jaar geleden verloor ik een goede vriendin aan een hartaandoening. Ik zag mensen op de fiets voorbij gaan, maar kon zelf niet op de fiets hulp halen. In het noorden van Ghana rijden vrouwen op de fiets en zelfs op de motor. Maar voor de rest in Ghana rijden er niet zoveel vrouwen op de fiets. Na het verlies ben ik op zoek gegaan naar iemand die mij kon leren fietsen. Ik vond het fantastisch. Het gaf mij een gevoel van vrijheid. Ik kreeg het op mijn hart om meer vrouwen uit mijn omgeving te leren fietsen. Veel vrouwen wonen alleen. Het maakt je wereld groter. Je kunt op de fiets boodschappen halen en je kunt eens verder komen dan de plek waar je woont. Op de fiets besef je hoe mooi je woont en dat maakt het gebruik van de fiets aantrekkelijk. Het is goed voor de gezondheid en het helpt je meer mensen buiten te ontmoeten. Ik wil graag anderen mensen gelukkig maken door middel van het leren fietsen. In het begin is het moeilijk voor de vrouwen. Maar wanneer ik de blijde gezichten zie als de cursisten het eenmaal kunnen, dan word ik daar enorm gelukkig van.”
Tijdens het interview wandel ik van de keuken naar de huiskamer. In het appartement liggen overal mooie kussens en tassen die allemaal mooie kleuren hebben en ontwerpen van verschillende Afrikaanse stoffen. Ik kan mij niet inhouden om over de kussens met mijn hand te wrijven. Zo prachtig. Ik pak er één op en houd het vast.
Marieke: “Wat mooi. Waar heeft u die gekocht?”
Mama Agatha: “Die heb ik niet gekocht. Ik maak ze zelf. Ik wil de tassen en kussens graag doneren aan een bejaardentehuis in de buurt. Dat heb ik op mijn hart gekregen van God. Dat wordt een volgend project. Ik wil graag vrouwen leren naaien. Ik ben nog bezig met het inzamelen van naaimachines en materiaal. Dan hoop ik net zoals bij het fietsen vrouwen uit de buurt een stukje verder te helpen. Het is God die mij daarbij helpt.”
Diep onder de indruk ben ik van deze Mama Agartha Frimpong. We lopen ieder met een bord naar de huiskamer toe. Ik mag op één van haar banken zitten. Ze spreekt een zegen uit over het eten en dankt de Heer voor al Zijn goedheid. Omringd door de prachtige kussens in speciale ontwerpen en kleuren waan ik mij in Ghana. Wat een bijzondere zuster in de Heer. Ik ben verwonderd over haar aanstekelijke compassie voor andere vrouwen en haar toewijding aan God. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verweven en diep geworteld in het hart van deze bijzondere vrouw!
De Ampesi van Mama Agatha
Mama Agatha: “In Ghana koken we altijd meer. We koken meestal voor vijf of zes personen. Je weet nooit wie er onverwachts aan de deur klopt. Op die manier kunnen onverwachte gasten altijd mee eten. Kook daarom in ruime porties.”
Benodigdheden
– Stukje stokvis
– Ui in stukjes gesneden
– Verse tomaten in stukjes gesneden
– Gele peper
– Verse vis, bijvoorbeeld zalm of makreel
– Maggieblok(jes)
– Egusi (verkrijgbaar in een Afrikaanse toko)
– Verse spinazie
– Yam in grote stukken gesneden (verkrijgbaar in de toko, maar ook in sommige supermarkten)
– Plantain (verkrijgbaar in de toko, maar ook deze zijn soms te verkrijgen in de supermarkten)
– Zonnebloemolie
Bereiding
In een pan frituur je een stukje stokvis en de ui in stukjes gesneden. Houd de pan in de gaten en roer het mengsel af en toe om. Snijd ondertussen de tomaten in kleine stukjes. Na een aantal minuten voeg je de stukjes tomaat toe aan de pan. Stoom het stukje zalm in een ander pannetje. Spinazie kook je apart. Maak de yam schoon en snijd de yam in stukken. Doe ze in een pan met gezouten water. Je kookt ze in ongeveer 20 minuten gaar. In een andere pan kook je de stukken plantain met gezouten water voor ongeveer 20 minuten.Je kunt er met een vork inprikken om te kijken of de yam en de plantain gaar zijn. In een vijzel maal je de gele peper(s) fijn. Voeg het maggiblokje toe aan de vijzel en stamp het fijn samen met de peper. Daarna kun je het in de pan doen samen met de stokvis, ui en tomaat. Als de zalm is gestoomd haal je de huid eraf en haal je alle graten eruit. Leg de stukjes schoon gemaakte vis op een bord. In een kommetje doe je een kopje egusi. Voeg er wat water aan toe en wat zout. Goed doorroeren. Voeg het mengsel van egusi, de zalm en de spinazie toe in de pan met het stukje stokvis, ui en tomaat. Roer het een paar keer om en laat het een paar minuutjes doorsudderen.
Presentatie op het bord
Op het bord leg je wat stukjes yam en plantain. Ernaast een aantal schepjes van het mengsel uit de pan. Je eet in principe zonder bestek. Breek een stukje yam af met je vingers en schep een beetje van het mengsel op het stukje yam. Hetzelfde kun je doen met een stukje plantain.
Eet smakelijk!