De zoete plaattaart van prinses Arabella

Onlangs bracht ik een bezoek in het paleis van prinses Arabella. Er komen heel veel verschillende kleuren op je af als je binnenstapt. Ik moest even wachten in de ontvangstkamer. Ergens verder in het paleis hoorde ik verschillende kinderstemmen gezellig door elkaar kletsen en lachen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn nieuwsgierigheid niet goed onder bedwang kon houden. Ik gluurde door de kier van de grote deur van de ontvangstkamer die half open stond. Er rolde een gekleurde bal van de trap. Achter de bal rende een mooi prinsje. Hij sloeg een paar treden over en maakte af en toe een grappig sprongetje naar beneden. Het prinsje had een kroontje op zijn hoofd. Hij had een prachtig paars gestreept jasje aan, een geel vlinderdasje en mooie gele schoentjes. “Kijk uit!” hoorde ik het door de gang galmen. “Zet de deur niet open prins Mimoen. Ik wil niet dat mijn vlinder naar buiten vliegt!” Grote voetstappen door de gang. Ik schrok ervan. Op heterdaad betrapt dat ik aan het gluren was. Of toch niet? Ik ben snel maar gaan zitten op één van de gouden stoelen met gekleurde fluwelen kussens. De bediende kwam binnen met een ernstig gezicht. “Mevrouw Lucas, prinses Arabella wacht op u in de keuken. Volgt u mij maar.”

arabella2

Marieke: “Ik heb een cadeau voor u meegenomen.”
Prinses Arabella: “Mijn moeder spaart dit soort dingen. Mijn moeder wil dit heel graag gebruiken voor haar dakterras. Ik vind dit stuk hout wel heel bijzonder. Ik heb dit nog nooit eerder zo van dichtbij gezien.”
Marieke: “Heeft u een leuke vriendenkring?”
Prinses Arabella: “Ja, ik heb vrienden van verschillende afkomst: Prins Mimoen komt uit Marokko, Prinses Ling komt uit China en dan is er ook nog Prinses Sofie. Zij komt uit Nederland of Frankrijk dat weet ik niet zo goed meer.”
Marieke: “Wat leuk dat u zo een gezellig kleurrijke vriendenkring heeft! Vindt u dat belangrijk in uw leven?”
Prinses Arabella: “Ik leer veel van mijn verschillende vrienden. Ik leer wat over hun diverse gewoontes, tradities en niet te vergeten al die feesten! Dat vind ik erg leuk. Prinses Ling is introvert. Ze houd van gedichten en van veel lezen. Ze is een rustig en lief meisje. Ze bekijkt de dingen heel erg op haar eigen manier. Prinses Sofie is meer de wildebras. Ze is grappig, wild en ondeugend. Prins Mimoen durft alles en is heel avontuurlijk. Omdat ik zoveel van mijn lieve vrienden houd, heb ik gekozen voor een plaattaart met ingrediënten waar iedereen dol op is. Deze taart kun je goed maken als je veel visite krijgt. Prinses Ling houd gewoon van alle taart. Prinses Sofie houd enorm veel van kaneel en peer en Prins Mimoen vind pistachenoten echt heel lekker.”

arabella

De zoete plaattaart van Prinses Arabella:
Ingrediënten:
400 g zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
200 g lichtbruine of witte basterdsuiker
250 g boter, in blokjes
1 ei, losgeklopt
snufje zout
4 a 5 peren
1 theelepel kaneel
4 eetlepels pistachenootjes
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels suiker
poedersuiker om te bestrooien
Bakplaat 40 x 30 cm

Bereiding:
Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker en boter in een kom. Voeg het ei en zout toe en kneed tot een bal. Wikkel de bal in vershoudfolie en leg 30 min in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven op 175 graden. Schil de peren en snijd ze in plakken en doe in een kom. Meng de peren met citroensap, kaneel en 2 eetlepels suiker. Verdeel een stuk bakpapier over de plaattaart. Rol het deeg uit en leg daarna op het bakpapier. Je kunt het deeg ook direct op het bakpapier leggen en dan uitrollen of verdelen met je vingers. Leg de plakken peer op het deeg en laat 1 a 2 cm van de rand vrij. Ik had de pistachenootjes er op gedaan voor hij de oven in ging maar die waren best donker geworden dus het beste is om ze 15 min voor het einde van de oventijd er op te doen. Bak de plaattaart ongeveer 40 min in de oven goudbruin. Laat iets afkoelen en bestrooi met wat poedersuiker.

Eet smakelijk!

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.

Marieke Lucas

Redacteur / Acteur

Oprichter van Godswatch, redacteur bij Resto VanHarte en bij het radioprogramma #AskIngemar. Actrice bij het ZID Theater
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.